[#1] wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie
Czesc,

czy jest jakas komenda w shell-u ktora poinformuje mnie ze dany proces zostal zakonczony?
Znalazlem STATUS i WAIT ale niestety to nie to.

Dzieki
[#2] Re: wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie

@peceha, post #1

Chyba każdy proces zwraca po zakończeniu return code.
[#3] Re: wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie

@peceha, post #1

Użyj do tego polecenia BREAK np. w skrypcie AmigaDOS. Polecenie BREAK wysyła sygnał CTRL+C/D/E/F do procesu.
[#4] Re: wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie

@SokOK, post #2

Ale ten RETURN CODE jest dostepny w jakiejs np globalnej zmiennej bym mogl to sprawdzic?

Tak by uscislic o co mi biega:
startuje program w cli - powiedzmy po 2 minutach konczy on swoje dzialanie - jak o tym zostac poinformowany? Mowie caly czas o Shell-u ewentualnie skrypcie arexx-a.
Moglbym napisac cos co na przyklad co 10 sekund sprawdza czy dany proces jeszcze jest - no ale to nie fajne jest chyba :)
[#5] Re: wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie

@peceha, post #4

[#6] Re: wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie

@peceha, post #4

Tak na szybkiego, bo miałem podobny problem jakiś czas temu... niech skrypt "wypluje" jakąś zmienną tuż przed zakończeniem jego działania do danej szuflady. Wtedy kłania się polecenie Notify10.
[#7] Re: wb3.1, shell - informacja o zakonczonym procesie

@peceha, post #1

Znalazlem na aminecie DOKLADNIE o co mi chodzilo :) - jak widzac z opisu jest to niemozliwe do uzyskania w shell-u.

link
We talked about the problem of waiting on such a program from the
CLI. This is quite difficult because there is no possible way of
finding out when the program finishes.

This problem is solved now! WaitForTask scans Exec's task lists
regularly and looks for a program name, which is specified when
you run the program. WaitForTask will not return until this task
exists!

Using this command you can easily synchronise your scripts with
self detaching programs.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem