[#9]
Re: Zolty ekran na apollo 040
@MrT,
post #5
MrT, a z tą A3000 to było tak od początku, czy w trakcie eksploatacji coś się jej stało?? Przydałaby się historia choroby pacjentki :)
W sumie niewiele mogę podpowiedzieć, nie znam żadnego zakładu serwisującego taki sprzęt... Jedynie w necie można znaleźć kompletne schematy i nawet serwisówkę A3000 tylko pytanie, co to pomoże??
Chyba, że będzie się metodycznie sprawdzaćwymieniać wszystkie tranzystorki, rezystorki diody i scalaki
Miałem kiedyś sytuację ze spaloną płytą główną od PC. Dłubiąc w kablach po omacku, po kilku godzinach walki włożyłem DDRa odwrotnie (tak jest pogratulujcie, bo to jest niewykonalne :P ) Żeby było śmiesznie zaskoczyły nawet te plastikowe łapki. Po włączeniu zasilania z ramu i scalaczka na płycie głównej poszedł dym (kultowy smrodek :) )
Upalony scalak został wymieniony, gniazdo DDR nr 1 odłączone i sprzęt ruszył... Niestety małe ALE, po zainstalowaniu jakiejkolwiek karty graficznej pod XP komp się wieszał (tzn. działał w 640x480 i 256kolorów). Jakakolwiek wyższa rozdziałka uśmiercała system :)
Zagadka do archiwum X - płyta leży ku przestrodze ;)
Czemu wspominam? Temu, że może tej A3000 już nic nie pomoże? Chociaż warto próbować, bo przecież A3000T to 'biały kruk' jest :(