[#1] Amiga 600 - HELP ME!!
Mam amigę 600 i uzywam jej glownie do gier, drukowania albo zabawy na Scalii. Jednak wczoraj włączyłem moją amigę po tygodniu "stania" i się stało. Amiga się włączyła, wyświetliło sie okno "włóż dyskietkę". Z obudowy (dokładnie z flopa) wydobywał się jednostajny nieustający dzwięk (takie "bzyczenie :)") ) a ponad to cały czas świecił się klawisz CAPS LOCK. Pomimo moich starań odłączania flopa, taśmy i wkładania co chwila dyskietek nic się nie poprawiło. Czy ktoś mógłby mi pomóc? - Nie znam się za bardzo na elektronice i nie wiem co się mogło stać. Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? - Proszę o odpowiedź. Dodam, że nic nie grzebałem w amidze!!. W dodatku w niedługim czasie zamierzam udoskonalić moją amigę dodając jej dysk twardy WD 8GB i nagrywarkę LG 32x. Czy te udoskonalenia da się jakoś wprowadzić do mojej amigi, i czy będą poprawnie działać? . Proszę o odpowiedź.

PS. Jeśli to coś pomoże: Amigi 600 używałem z drukarką igłową Citizen Swift 90.

Ostatnia modyfikacja: 23.02.07 18:42
[#2] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@flasiu, post #1

Gdzieś kiedyś czytałem, że długie świecenie się CapsLock podczas uruchamiania Ami świadczy o zwarciu (to taka informacja self-testu, podobnie jak "piski" z pecetowego głośniczka) i wtedy trzeba natychmiast wyłączyć Ami. Czyli pewnie miałeś jakieś zwarcie i bez pomocy elektronika lub wymiany Amigi się nie obejdzie.

PS: Jakbyś kupował nową to proponuję A1200.

[#3] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@flasiu, post #1

Zajrzyj do napędu i sprawdź, czy głowica nie spadła ze ślimaka, lub w jakiś sposób się nie zablokowała.
[#4] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@APC74, post #3

glowica nie spadla.... ale jak odlaczylem Flopa od zasilania i tasmy to amiga dziala normalnie.
[#5] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@flasiu, post #4

no to masz przyczyne takiego stanu rzeczy
wymien flopa i po sprawie

[#6] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@neo2k, post #5

dzieki . ale mam takie pytanko: czy do a600 bedzie pasowal flop typowo z kompa?? i jak podlaczyc dysk twardy??
[#7] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@flasiu, post #6

fdd bedzie pasowal, ale nie bedzie dzialal (przynajmniej bez przerobek) :P

a dysk podlaczasz do portu ide na plycie glownej, jak rozkrecisz kompa to bedziesz widzial tak bardziej po lewej-gornej stronie (co prawda zlacze 2,5") :)
[#8] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@flasiu, post #6

"schemat" przerobki znajdziesz w necie, chyba nawet na tym forum byl jakis odnosnik
[#9] Re: Amiga 600 - HELP ME!!

@neo2k, post #8

Widzę, że wszyscy radzą koledze a nikt linka nie podał!
Naprawiam błąd!
http://www.norbid.of.pl/

Są dwa JPG ze schematem... Sprawa bardzo prosta - plusem jest to, że modyfikujesz jedynie kabel od stacji dysków i przestawiasz zworkę w stacji. Ktoś średnio obyty z lutownicą bez problemu sobie poradzi!

Życzę powodzenia i pozdrawiam! OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem