[#1] Liteon CDRW i Amiga ?
Chciałem zapytać czy da się używać z Amigą nagrywarki Liteon x52 ??? Próbowałem wg opisu na PPA zmusić ją do współpracy z programem MakeCD, ale mi się nie udało... Może z innym programem ? (BurnIT ?, Frying Pan ?, inny?)

[#2] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #1

LiteON LTR-52246S pod Mosem działa bez zarzutu tak z fp jak i kiedyś
wypalałem coś pod makecd (tu wypalałem tylko jakieś gotowe iso).

[#3] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #1

A z czym masz problem?
Ja na A4000T na złączu IDE na płycie głównej bez problemu używam LiteOn SOHR-5238S, wcześniej używałem pożyczonej starszej wersji LTR-52327S (jest to niezwykle popularny model). Obie nagrywarki to 52/32/52.
Bez zarzutu chodzą zarówno z MakeCD jak i FryingPan. Oczywiście nie nagrasz z pełną prędkością (za wolny kontroler IDE) ale mając dysk SCSI bez problemu nagrywam CD-R/RW z prędkościami 12-16.

[#4] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@amigafan, post #3

Na pierwszy ogien poszła partycja systemowa do bakapu na płytkę i niby nagrywało, ale nie zakańczało, ani jako sesji, ani całego CD. DRIVERa używałem tego SCSI3ATAPI.

Ostatnia modyfikacja: 23.02.07 23:01
[#5] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #1

mialem kiedys Lite-On z tym ze DVDRW i dzialal bez problemu pod kazdym programem. wada Lite-On problemy z formatowaniem plyt RW.

[#6] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #4

jak jest sporo malych plikow to nie wypalaj
w locie, tylko z gotowego isoimage na plyte

[#7] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Wypalałem z gotowego isoimage, problem tkwił w prędkości. Przestawiłem prędkość z max na 4x i problem znikł. Dziwne, ale prawdziwe.

[#8] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #7

Dziwne, ale prawdziwe.

To normalne, chociaz jezeli nagrywarka nie ma zabezpieczen zapisu, to lepiej nagrywac jak najwolniej. Tak czy inaczej bez FastATA i przy duzej fragmentacji partycji, nie przekroczysz predkosci 8x.
Jako ciekawostke dodam ze ostatnio zepsulem jedna plyte CD-r na pececie, na nagrywarce DVD-RW, przy predkosci 16x - gdzie byl problem? Mam za malo ramu i mocna "poszatkowana" partycje, tak ze jak Win zaczal uzywac pamieci wirtualnej, to oproznij sie bufor. Pomogla degramentacja partycji.
[#9] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@Andrzej Drozd, post #8

Ale mam FAST-ATA MkIII. Może to przez dużą ilość małych plików (C,Libs...)

[#10] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #9

jak wypalales z gotowego obrazu iso_image to nie ma znaczenia duza ilosc plikow na partycji systemowej.

[#11] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Dlatego jest dziwne że nie chce powyżej x4 nagrać.

[#12] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@elt, post #11

HDD i LiteON są na osobnych kanalach IDE?
Ustawioną masz FastAtę wedlug opisu na stronie:
http://makecd.core.de/#FAQ
Ile masz buforow na dysku z ISO?
Jaki masz bufor przy nagrywaniu ustawiony w MakeCD?
Czy ten bufor zmniejsza sie podczas nagrywania?
[#13] Re: Liteon CDRW i Amiga ?

@Norbert, post #12

Tak Hdd i CDRW są na osobnych kanałach. Tryby mam ustawione na PIO # więc to chyba jest ok. Buforów w makeCD nie zmieniałem, mam chunk size 50kb, buffer size 8000kb. A właśnie w czasie nagrywania bufor miał cały czas 100 %.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem