[#1] podłączanie CD/DVD
kolejny problem ,Amiga nie pokazuje napędu CD choć pokazuje że jest zainstalowany ...
"Device 'CD0' is already mounted"
"Program 'CD0' has not returned.Should i wait some more ?"
takie komunikaty i kuniec, CF mam na master ,CD(DVD) na slave ....

no kuźwa nie wiem o co biega a już całą noc się męczę i po kilku godzinach snu od południa ...

napędem może zamiennie być napęd DVD- chodzi mi o to czy prawidłowo go wykryje ...

teraz się okazało że mam demo wersję atapi.device

...nie ,masakra... a może tak wyskakuje ,przecież nie będę na stare niemieckie maile info wysyłał ....

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 13:58:18 przez IRATA4

Jest może na tym forum osoba z miasta ŁÓDŹ która mogła by podjechać i skonfigurować tą Amigę ,ja nie lubię dłubania w sprzętach ani pc tów ,gram na konsolach a PC jedynie do pracy , zgrywania/obróbki fotografii i robienia grafik ,edytorów ,animacji na małe Atari,gdyby nie to to dawno bym się tego pozbył 1000 razy wolę konsole(nawet stare WII) od najbardziej wypasionego PC ,teraz Pc i Syf box to lipa -zero tytułów na własność a na PS4 mam Shadow of the Beast -odświeżone i Super Stardusta -na Ps VR ...
Oczywiście zapłacę .

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 14:07:48 przez IRATA4
[#2] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #1

Dla A1200 potrzebujesz programu IDEFix. Jest wersja demo dostępna na Aminecie.

Po drugie sprawdź czy w mountliście CD0 masz wszystkie parametry dobrze poustawiane.
[#3] Re: podłączanie CD/DVD

@Hexmage960, post #2

no tak a można jakiś wzór ...
czyli zwykłe DVD też Amiga wykryje jako CD ?

Czyli to co zrzuciłem bez IDEFix to nic mi nie da ,nie da się po prostu wrzucić sterownik w odpowiednie miejsce plus info -bo to już zrobiłem -

Udało mi się w podobny sposób uruchomić kartę CF pod PCMCIA - to było proste ,ale z tym CD widzę że sobie nie poradzę
[#4] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #3

DVD/CD korzystają z ATAPI, więc oba zadziałają.

W skrócie uruchom program IDEFix z pakietu, po czym zamontuj CD0 (jako unit podaj 1). Ale najlepiej (polecam) zainstaluj cały pakiet. Znajdziesz go na Aminecie:
http://aminet.net/package/driver/media/IDEfix97

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 14:36:56 przez Hexmage960
[#5] Re: podłączanie CD/DVD

@Hexmage960, post #4

podobno potrzebne do większości programów są biblioteki mui - niewiele mi to mówi ,ale znalazłem na forum o emulacji info że są niezbędne gdyż sporo gier/programów bez tego nie ruszy .
Pobrałem lhae138 -auto run ,nie wiem co jeszcze potrzeba wrzucić do systemu by działały normalnie gry z CD -obrazi i inne z Hdd ,no jeszcze ten program do instalowania gier z dyskietek ,mam 4MB fast więc z tego co czytałem ruszy ,ale dziś tego nie mam jak zakupić-podobno jest płatny a ja tylko gotówka ....
[#6] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #5

Nie obraź się ale zacznij tutaj FAQ. Oszczędzi Tobie i nam nerwów:), a o czasie nie wspominając.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 16:17:32 przez Tomski
[#7] Re: podłączanie CD/DVD

@Tomski, post #6

Dzięki , nie ma to większego sensu ,spakowałem już wszystko ,nie mam nerwów ani czasu na takie zabawy ,może ktoś się zgłosi i przygotuje mi kartę CF tak by było wszystko co potrzeba z obsługą Cd włącznie a jak nie to wezmę ją na jakiś zlot ...może na Silly Venture i trafi się ktoś obeznany ,jak nie to za 10 lat będzie więcej warta i na nową konsole jak znalazł ...w każdym razie dzięki za pomoc .
[#8] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #5

WHDLoad - program do instalowania gier NDOS na HDD jest już darmowy.

Pobierzesz go ze strony http://www.whdload.de

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 13:08:31 przez Hexmage960
[#9] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #1

Sprawdź w ikonce CD0 czy Unit=1.
[#10] Re: podłączanie CD/DVD

@Andrzej Drozd, post #9

Widzę, że nasz kolega już się poddał. Myślał że tu będzie instalacja jak Windows - zainstaluje i będzie po problemie, ale problemy go przerosły.

Nie zapominaj też że nasz kolega może chcieć uruchomić CD0 ten wbudowany w ROM Amigi i podpinany przez PCMCIA. Jednak podpiął go przez złącze IDE i się dziwi że napęd nie działa.

Jeszcze jest ważne aby napęd ustawić w trym Slow, a płytkę z kartą CF w trym Master.
[#11] Re: podłączanie CD/DVD

@gilban, post #10

Dobra ,miałem załamanie nerwowe ,zjadłem Snikersa i jest ok .
[#12] Re: podłączanie CD/DVD

@gilban, post #10

Jeszcze jest ważne aby napęd ustawić w trym Slow, a płytkę z kartą CF w trym Master.

Teraz nie jestem pewny, ale jeżeli CD-ROM jest jedynym urządzeniem na IDE to powinien być na Master. A na Slave wtedy gdy jest drugim urządzeniem na IDE. Tak czy inaczej kiedyś testowałem A1200 bez twardego dysku. Sterowniki ładowały się z dyskietki i o ile dobrze pamietam CD-ROM musiał być na Master. Dodatkowo bez twardego dysku, napęd CD w ikonce musiał mieć Unit=0. Tak czy inaczej dawno to było temu i musiałbym to jeszcze raz przetestować.
[#13] Re: podłączanie CD/DVD

@Andrzej Drozd, post #12

Jest dokładnie tak jak piszesz. Jeśli CD jest jedynym dziwajsem na kanale, to musi być na master (w pececie zresztą też tak jest), a unit 0.
[#14] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #11

Nie pamiętam czy w A1200 miałem CD ROM ale w A4000 zainstalowałem sobie ASIMcdfs czy jakoś tak i ruszyło z kopyta bez zbędnych ceregieli, oczywiście dysk na master i CD na slave
[#15] Re: podłączanie CD/DVD

@Andrzej Drozd, post #9

właśnie nie wyświetla mi ikonki :(
[#16] Re: podłączanie CD/DVD

@IRATA4, post #15

Czyli coś masz do bani. Może dlatego że rozpakowujesz pliki pod pecetem?

Wszystkie archiwa musisz rozpakować na Amidze.
Generalnie CD0 składa się z dwóch plików, z pliku tekstowego o nazwie CD0 i z ikonki o nazwie CD0.info. Sprawdź czy tak masz na Filemasterze, DirectoryOpusie lub innym "plikowcu".

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 09:10:31 przez Andrzej Drozd
[#17] Re: podłączanie CD/DVD

@Andrzej Drozd, post #16

tak właśnie było ,a to ze względu na 9' podpiętą po niskiej gdzie czytelność obrazu była adekwatna do jakości kabla z rca .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem