[#1] StormMesa
Zainstalowałem pakiet StormMesa. Po uruchomieniu programu viewperfPPC otrzymałem komunikat, że wspomaganie sprzętowe 3d nie jest możliwe. Dokładny komunikat: 3D hardware not accesible (bitmap might not be in VRAM). Posiadam kartę BVISION. Jak to rozwiązać?

[#2] Re: StormMesa

@Maciek, post #1

Drugi komunikat to"not enough video memory for Z buffer". Zmiejszenie rozdzielczości, ilości bitów wyświetlania kolorów ekranu nic nie daje.

[#3] Re: StormMesa

@Maciek, post #1

Zadam trochę głupie pytanie ale niezbędne w tej sytuacji. Czy masz Warp3D? Wersja 4.2 jest na Aminecie. StormMESA się mocno krzaczy na Voodoo3 ale Ty masz BVision więc powinno byc dobrze. Niestety na Warp3D 4.2 prędkośc StormMESA jest dużo mniejsza niż na Warp3D 4.0. Jest to spowodowane błędem w StormMESA. Nie masz co pisać do Haage&Partner czy Friedenów. Ja to robiłem prawie 2 lata temu. Dostałem odpowiedź, że StormMESA jest projektem martwym i na pewno nikt nie poprawi w nij juz nic. Friedenowie dali tymczasowe rozwiązanie, które ratuje sytuację. Zanim cokolwiek uruchomisz pod Warp3D (więc i StormMESA) w CLI wpisz:

SetEnv Warp3D/ForceVersion 3

Dzięki temu StormMESA będzie korzystała z dobrodziejstw Warp3D 4.2 (czyli głównie AdditiveBlending) a prędkośc będzie taka jak na Warp3D 4.0. Pamiętaj jednak, że niektórych rzeczom pod Warp3D takie ForceVersion może przeszkadzać. Tak więc nie warto tego na stałe wrzucać do ENVARC.

Ale wracając do tematu. Zakładam, że masz Warp3D. Zobacz czy w ENV:MESA masz plik NOHW . Jeżeli masz to zobacz (to jest plik tekstowy) czy nie zawiera on przypadkiem 1. Powinno albo go nie być albo powinien mieć 0. NOHW=1 oznacza "no hardware" czyli wyłączenie akcaleratora 3D.

Spróbuj tez Uruchomić SnoopDOSa i potem jakis program pod StormMESA i zobaczyć czy na pewno znajduje on potrzebne do MESY biblioteki. Chociaz skoro wypisuje taki komunikat jaki podajesz to znaczy, że jednak są. No ale ogólnie zawsze analiza tego co pokazuje SnoopDOS nie zaszkodzi. :)

A tak poza tym do konfigurowania tego typu rzeczy polecam program WOSPrefs autorstwa Jacka Rzeuskiego. Nie wiem - może jest na Aminecie. Jeżeli nie ma to napisz do mnie (mdw@amiga.pl) a wyślę go od razu. Jak używasz polskich locali to będziesz go miał nawet po polsku. Program ma dosyć obszerne wyjaśnienia (w języku polskim) i bardzo pomaga w eksperymentach ze StormMESA.

Jakby Ci dalej ta MESA nie chodziła to pisz - pomyślimy co jeszcze można zrobić.

[#4] Re: StormMesa

@MDW, post #3

Zmienną NOHW mam ustawionaną na 0, ForceVersion ustawiłem na 3 i nic się nie zmieniło. Warp 3D instalowałem w wersji 4.2 i 4.2a. Biblioteki do MESY są wczytywane. Może więc to coś z kartą BVISION. Ale czy można ją sprawdzić jakimś programem?

[#5] Re: StormMesa

@Maciek, post #4

Ja bym jeszcze raczej nie stawial na uszkodzona karte. To narazie tylko StormMESA sie wali:). Powiedz lepiej czy cos innego pod Warp3D chodzi. Na przyklad takie testowe programiki jak Gears (z MiniGL), Engine (z Warp3D). No albo gry Wipeout 2097, Shogo, Heretic2, GLQuake czy dema grupy Mawi albo dwa ostatnie Encore (Sulaco i ByNight). Jezeli ktoras z tych rzeczy chodzi to karta musi byc OK i wtedy pomyslimy jak sobie z ta MESA poradzic.
[#6] Re: StormMesa

@MDW, post #5

Niestety dema nie chodzą. Pojawia się komunikat No ZBuffer: Memory Shortage lub Zbuffer was not allocated. To samo z GLQuake oraz Quake 2 po wybraniu opcji sprzętowego wspomagania. W Wipeout 2097 opcja hardware jest nieaktywna. Demo Gears się nie uruchamia, natomiast Engine tak ale pojawia się tylko jakiś pasek, który można obracać.

[#7] Re: StormMesa

@Maciek, post #6

O widzisz. Czyli na pewno nie ma co obwiniac StormMESA. To na pewno nie jej wina. Jak sie rozwiaze problem to zacznie dzialac. Warp3D jest tak jakby nizszym poziomem i jezeli on nie dziala to i StormMESA, MiniGL tez nie, bo sa pod Warp3D napisane.

No to teraz powiedz czy masz CyberGraphX 3 czy 4. Ja trojke mialem tylko przez pare dni i to kilka lat temu wiec nawet nie wiem czy pod tym dziala Warp3D. Pamietam, ze pierwsza wersja czworki tez miala jakis problem i updateowalem ja wyzej. Prawde mowiac to od tamtej pory (a bylo to naprawde daaawno temu, bo BVision kupilem zaraz jak sie pojawila w sprzedazy) CGXa nie updateowalem. Mam wiec nienajnowsza wersje ale juz na tyle nowa ze chodzi Warp3D. Od tamtej pory wyszlo milion wersji CGXa 4. :)

Tak wiec podaj wersje cgxsystem.library jaka masz. Potem poprobujemy szukac dalej przyczyny...

Acha i pewny jestes, ze nie masz otwartego jakiegos ekranu na przyklad w 1600x1200 i 16 bit? Wtedy za wiele pamieci karty graficznej nie zostaje i faktycznie moze jej brakowac na z-buffer czy tekstury. Dema powinny bez problemu chodzic jak ekran systemowy jest otwarty w 1024x768 i 16 bit (a moze i nawet 24).
[#8] Re: StormMesa

@MDW, post #7

Mam zainstalowane orginalne CyberGraphx 4, później updatowane, cgxsystem.library jest w wersji 42.7 Workbencha mam otwartego w rozdzielczości 1024x768 w 24 bitach. Ale próbowałem uruchamiać te programy po zmianie rozdzielczości nawet do 640x480 w 15, 16 bitach i też nic.

[#9] Re: StormMesa

@Maciek, post #8

BITMAPCACHE w tootlajpach monitora masz na No moze?
[#10] Re: StormMesa

@elf, post #9

Faktycznie było ustawione na NO. Zmieniłem na YES i wspomaganie hardware ruszyło. Ale kaszania się kolory (niebieskie pasy). Ale ten problem miałem wcześniej. Jeśli ekran jest otworzony w wysokiej rozdzielczości np 1024x768 i w 24 bitach to jeśli się uruchomi jakiś program na własnym ekranie i też w wysokiej rozdzielczości to kolory się kaszanią (żółte ciapki). Jeśli ten sam program uruchomi się na ekranie workbencha to wszystko jest dobrze. Ja mam właśnie uruchomiony system na rozdzielczości 1028x768 i 24 bity i dema Stormesy mają własnie teraz taki problem z kolorami.

[#11] Re: StormMesa

@Maciek, post #1

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić działanie environment
Warp3D/ForceVersion - mam "3"
Warp3D/CyberGFX/ForceV4 - mam "1"

Warp3D 4.2

[#12] Re: StormMesa

@Maciek, post #1

A ja mam pytanie o podobnym watku.

Voodoo3 w Medku dziala z Warp3D Elboxowym ale ten jest starszy niz lezacy na aminecie. Czy komus udalo sie pogodzic warp3D 4.2 (aminet) z tym co podsyla Elbox?

[#13] Re: StormMesa

@pekdar, post #12

Ten na Aminecie właśnie jest starszy niż ten zrobiony dla Elboxa. Więc o co ci chodzi?
[#14] Re: StormMesa

@kmilota, post #13

sic! masz racje.... nie wiem dla czego cały czas myslałem że mam starszą wersje niż 4.2... pewnie mało śpię ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem