[#1] dysk twardy +cdrom
Witam.

Odkopałem moją nieużywaną od dłuższego czasu A1200, podpiąłem dysk i cd-rom, na moim drugim kompie za pomocą winuae stworzyłem sobie partycje i zainstalowałem system(dyskietki niestety nie działały), po czym podpiąłem dysk i cdrom do komputera. Ku mojemu zdziwieniu system nie uruchomił się, wyświetliła się ukochana "dyskietka" i nic więcej. Postanowiłem się nie poddawać: zacząłem przekładać zworki, napęd cd-rom zmieniłem na inny, a problem wciąż występował. Po wypięciu cd-romu system uruchamia się normalnie - jaka jest więc przyczyna nieuruchamiania się systemu wraz z cd-romem?

Dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam
[#2] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #1

ustaw zworke na hdd jako master, na cd-romie jako slave. Powinno zadzialac

[#3] Re: dysk twardy +cdrom

@adater, post #2

problem jest w tym, że tak też ustawiałem i nie przynosiło to większego efektu..... dysk jest sprawny, na pc działa, na amidze bez cdromu też rusza, lecz z cdromem już nie....
[#4] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #3

Urządzenia IDE to zawsze wielka niewiadoma, dlatego ja w swojej Amidze mam najwiecej urządzeń SCSI. Prawdopodobnie twój twardziel gryzie się z CDROMem. Zmień CDROM albo twardziela.
[#5] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #3

Zaznaczyłeś w HDToolBox partycję systemową jako BOOTABLE??...
Uruchom BootMenu (reset, dwa klawisze myczy) i zerknij w Boot Options. Być może pare rzeczy się wyjaśni...
[#6] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #3

spróbuj usunąć plik cd0 z devs:dosdrivers

[#7] Re: dysk twardy +cdrom

@quantor, post #5

przy włączaniu trzymam dwa klawisze myszy i jest tak, że jak wpinam cd-rom to nawet dysku tam nie widać, dlatego też eliminuje tą możliwość. Póki co odpalam jakiegos WDC, tego samego co chodził pare lat temu na niej
[#8] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #7

Sprawdź jeszcze taśmę sygnałową. Być może tu leży problem.
[#9] Re: dysk twardy +cdrom

@quantor, post #8

Witam.

Po poważnych oględzinach można uznać dysk Segate ST32122A za niezdatny do pracy z Amigą. Na starym 850-megowym dysku wszystko śmiga aż miło, tylko coś nie moge pełnego MUI znaleźć, ale to juz inna sprawa

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za udzielona pomoc

Łukasz
[#10] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #9

Niekoniecznie, zawsze jeszcze można wypróbować zrobić reset po ukazaniu się dyskietki na ekranie. Miałem kiedyś ten sam problem i reset pomagał.

[#11] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #9

mui jest tutaj - www.sasg.com/mui

[#12] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #9

Mi tam działa z 80GB Seagatem, sprawdze jaki to model. I jak wspomnial kolega, zresetuj ja z klawiatury jak sie pojawi ekran ze stacja. Tez tak musialem kiedys robic przy niektorych dyskach bez karty turbo.

[#13] Re: dysk twardy +cdrom

@theqkash, post #7

A sprobuj CDRoma na master, a hdd na slave...

[#14] Re: dysk twardy +cdrom

@vi-bee, post #12

u mnie nie działają na jednej tasmie seagate 130 Mega i 1 giga :)

[#15] Re: dysk twardy +cdrom

@kmilota, post #4

pierwszy raz słysze różne dyski próbowałem i bez problemu chodziły tak jak cd-romy-kwestia sterowników,pozdrawiam
[#16] Re: dysk twardy +cdrom

@piwosz, post #15

Jakich sterownikow, jak bios nie widzi to nie widzi.... Ja mam 2 dyski
co ani w pc, ani w zadnej amidze na jednej tasmie razem nie pojda...
najzabawniejsze jest to, ze oba to dyski seagate :)

[#17] Re: dysk twardy +cdrom

@Kaczus, post #16

a co używasz pc czy amigi,bo miałem kilka segate i wszystko chodzi,bios to pc KACZUŚ chyba ,że ja debi-sprawdź
[#18] Re: dysk twardy +cdrom

@piwosz, post #17

Napisałem, że mam takie 2 egzemplarze - w sumie mam 4 dyski seagate -
reszta działa bez problemu, nawet tamte 2 dzialaja z kazdym z nich na
jednym kablu, natomiast tamte 2 podlaczane razem na jednej tasmie sa
albo wogole nie widziane, albo widziany jest tylko mniejszy.... jeden
to 130 mega, drugi 1 giga :) Nie chodzi o to, ze to nagminne, ale o
to, ze takie rzeczy sie zdarzaja...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem