[#1] Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.
Poszukuję pomocy w połączeniu Amigi z PC przez kartę sieciową.
Próbowałem według opisu z PPA, ale zamiast MiamiDX mam Genesis z OS3.9.
Ani Samba, ani Tango nie chcą chodzić, chociaż pingi ze strony Amigi i PC przechodzą.
Może jest ktoś w Trójmieście kto mi pomoże?
Z góry dzięki za odzew.

[#2] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #1

A przez FTP mozesz przenosic pliki?
[#3] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #1

Mam dokładnie ten sam problem... nie mogę postawić Samby, tzn. wywala się w chwili kiedy trzeba host postawić (nic nei zgłasza się jako host, ani Ami/Peg, ani PC).

Ale teraz eksperymentuję z VNC. :)
[#4] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #1

uruchom miami np. z OS3.5-konfiguracja automatyczna,jak uzyskasz połączenie,to odpal Genesis z OS3.9 i przepisz parametry ręcznie-konfiguracje.
[#5] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #1

i co próbowałeś
[#6] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@quantor, post #3

Wprawdzie w temacie Samby nie pomoge, kiedys postawiłem, ale muł był to straszliwy, ew. reczne podawanie zasobów jakoś działało. Wole zdecydowanie FTP. Zwłaszcza, ze dla Amigi są bardzo proste w konfiguracji serwery FTP (ncftp). Tylko należy uważać na długie nazwy z pc.

Wspomniane VNC to piekna sprawa nieprawdaż. Naprawde nie spodziewalem sie tak szybkiego dzialania na Amidze, zwlaszcza w rozdzielczosci 800x600 i 1024x768 (Mediator). Kiedys dzialalem na 040/25 i 40MHz, było nieźle, 060 dorzuciła jeszcze troche predkości. I ta kropka zamiast wskaźnika :) .

[#7] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Skotos, post #6

Ja na Pegu sobie nie poradziłem... Jakiego klienta użyleś na PC??...

[#8] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #1

Ale dalej nie wiemy o co ci chodzi?
Chodzi o udostepnienie netu Amidze z peceta? Czy udostepnianie masz OK, czyli (jak zapytal Norbert) FTP ci dziala. Czy chodzi tylko o Sambe?
[#9] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Andrzej Drozd, post #8

Po prostu chcę połączyć ami z pc w sieci lokalnej, do wymiany plików. Ciągłe nagrywanie na cd już mnie zaczęło denerwować.
Jeżeli jest taka możliwość dojadę z ami na terenie trójmiasta żeby dobrze skonfigurować.
Samba niby działa.
Tango pokazuje: TCP - ok; host amiga - ok, nie widzi sieci ani hosta pc.
Sprawdzałem na Genesis i na MiamiDX.

[#10] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #9

A dziala ci to FTP?
[#11] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Andrzej Drozd, post #10

No właśnie FTP nie działa. Tylko pingi przechodzą.

[#12] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #11

Jakich programow uzywasz do FTP (serwer, klient)?

Jesli pingi dochodza to widocznie masz źle skonfigurowane oba programy.
[#13] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Thaddeus, post #11

O numerach IP z tej samej sieci mówie tylko dla przypomnienia.

Ja używam zestawu: rc-ftpd (a nie jak błednie podałem ncftp - ten kiedyś) na Amidze i TotalCommander na pc, stos w Ami to MiamiDX.
Ważnym jest (dla niektórych serwerów ftp) aby podać na Ami liste użytkowników oraz nazwe użytkownika i komputera (odpowiednie zakładki w Miami). Tylko user z listy dostanie dostep do FTP.

VNC bodajże 3.8 i 4.0 - na pc - z tym, że coś mi sie dzieje na niektórych końcówkach z VNC 4.0, Ami nie może sie poprawnie zalogować. Może jest to związane z nowszym protokołem, czasem wymuszam użycie protokołu ver.3.3 (jest odpowiedni przycisk w VNC 4.0, tam gdzie hasła) - i na nich pewnie tego nie zrobiłem, cóż za dużo tych komputerów w domu :).

[#14] Re: Pomoc w połączeniu Ami z PC przez PCMCIA.

@Skotos, post #13

Poradziłem sobie za pomocą Amiga Explorera od Cloanto. pomysł
Wszystko działa jak należy tzn moge przesyłać pliki z PC do Ami.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem