kategoria: Sprzęt
[#1] SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?
Elo, mam podłączonego acarda z dyskiem Sata, do CSPPC, jestem lekko zdziwiony słabym wynikiem, ledwie 11MB/s
co i jak ustawić żeby było szybciej, coś już mieszałem w biosie z CSPPC dałem asynchronicznie i jakieś 16BIT ale nic to nie dało.
czy system plików ma znaczenie ? będę instalował SFS tak czy inaczej.
dysk mam chyba 250GB - czy ograniczenia partycji itp są identyczne jak dla IDE ? bo jak zwykle HDTOOLBOX w 3.1 pokazuje pierdoły, ale jak ustawiłem na oko większą partycję to nawet jej nie wyświetla do formatowania :)
[#2] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@QUAD, post #1

A masz model Acarda który obsługuje SATA natywnie, czy masz Acarda na IDE, a na to nałożoną przejściówkę IDE->SATA?
U mnie taka kanapka bardzo długo odmawiała posłuszeństwa, a jak ruszyła, to specjalnie wydajnością nie powalała.
[#3] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@QUAD, post #1

Podłącz do tego lepiej prawdziwy dysk UWSCSI i transfer dostanie kopia.
U mnie wyniki po ponad 20MB/S R/W.
[#4] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@pekdar, post #3

Dokładnie - taki adapter ma osobny kontroler zamieniający sygnały z jednego standardu na drugi, i od niego jest zależne jaki będzie transfer. Najlepszy jest tu prawdziwy dysk UWSCSI. Wtedy Amiga dostanie kopa. Widziałem, to wiem jak to działa.
[#5] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@QUAD, post #1

Przede wszystkim tryb synchroniczny powinien być szybszy niż asynchroniczny ok, racja
[#6] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@BULI, post #5

Hmmm, to co mam to jest uwscsi 160 wiec nie powinno być problemu z wydajnością :)
trochę mnie ro szarpnęło po kapsie wiec chce maxa z tego wytargać
[#7] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@BULI, post #5

przełączone ale jakoś niespecjalnie przyśpieszyło
[#8] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@QUAD, post #7

A ile proponujecie buforów i jaki max transfer ?
u mnie Sysspeed dla partycji SFS i MT=0xffffffff i buf=30, pokazuje
Writefile - 28,84
Readfile - 29.00
Dysk HP Qompaq 80pin
[#9] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@QUAD, post #1

Możesz się pochwalić którego Acarda masz? I jak to wygląda jako całość? Myślę nad czymś takim tylko im dłużej słucham wycia mojego SCSI tym bardziej mi się podoba z retro punktu widzenia. :) Jednak miejsca trochę mało...
[#10] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@gerul, post #9

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7048855524

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2017 08:59:40 przez QUAD
[#11] Re: SCSI jak osiągnąć najlepsze wyniki ?

@QUAD, post #10

A dysk scsi uw360 taki jak mam to kosz 30-40 zl i 147 gb szybkiego dostępu bez cudowania.
Nie to co kiedyś 600 zl za 18 gb.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem