kategoria: A1200
[#1] Kilka ważnych pytań
Witam wszystkich ,ponieważ w dalszym ciągu borykam się z dziwnymi problemami przez które nie mogę normalnie i bezstresowo (co chwila coś ...)użytkować Amigi ,mam do doświadczonych użytkowników kilka pytań które w jakimś stopniu na pewno pomogą .
1:
Jakie mogą być przyczyny nieprawidłowego działania portu PCMCIA ?-w moim przypadku raz widzi kartę raz nie ,raz po raz wywala błędy ,czasem po przeczyszczeniu pinów przelotki jest lepiej ,może przypadek ,w każdym razie sprawdzałem na dwóch kartach ,dwóch różnych przelotkach ,nie działa stabilnie,może być to zasługa wirusa ? .

2: Jak wykryć wirusa? ,są jakieś antywiry ?
może wystarczy porównać "wagę"poszczególnych systemowych plików ...

System WB w obrębie systemu działa niby dobrze ,miałem problem z kopiowaniem z katalogu do katalogu ,tzn po przerzuceniu działającego obrazu kickstarts do innego folderu na drugą partycje i po ponownym wrzuceniu do docelowej (devs) -przestało działać ,ale już wiem jak to naprawić ,problem za to z portem PCMCIA ,nie mam teraz jak przerzucić czegokolwiek z komputera , z początku jakoś działało a jak zaczęło się psuć to normalnie równia pochyła (błąd za błędem) ...

3. ...może wziąć młotek,wiertarkę,wkrętak i sprawdzić ten port PCMCIA;) może jakiś pin się podgiął ... po prostu nie wiem od czego zacząć .
[#2] Re: Kilka ważnych pytań

@IRATA4, post #1

Wszystko bezstresowo rozwiążesz przy Amidze razem z innym Amigowcem
Najlepiej z okolicy, aby daleko nie jeździć.
[#3] Re: Kilka ważnych pytań

@IRATA4, post #1

Kartę do PCMCIA wkładasz i wyciagasz na wyłączonej Amidze?
Czy wymieniane były kondensatory na plycie głównej?
I tu może być trochę roboty, ale warto może poprawić luty gniazda PCMCIA na płycie głównej.
Antywirusy znajdziesz na Aminecie.
[#4] Re: Kilka ważnych pytań

@IRATA4, post #1

A co masz podpięte pod to PCMCIA? Adapter do CF, SD?
Nie wiem, czy takiej konfiguracji sprzętowej to też będzie dotyczyć, ale jak bawiłem się moim pierwszym dyskiem twardym do Amigi miałem problemy z przekłamywaniem zawartości większych plików podczas kopiowania (szczególnie przez WB) i rozwiązaniem było ustawienie parametru MaxTransfer w tablicy partycji. Od tego czasu zawsze ustawiam tam chyba mniej niż 64K, nawet dla kart CF.
Port PCMCIA w Amidze ma jakoś niestandardowo sterowany pin RESET, szczególnie przeszkadza to kartom sieciowym, ale rozwiązaniem (poza przeróbką sprzętową) jest podłączanie karty po każdorazowym resecie komputera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem