[#1] Mysz do CDtV
Witam chcial bym sie dowiedziec czy da sie przerobic jakos mysz od PC do amisi ?? bo patrzylem idzie tyle samo zyl , czy nic z tego nie bedzie ?? moze macie jakies schematy ?? PZDR

[#2] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #1

To chyba jakas stara mysz, bo nowe zdaje sie maja cztery zyly. Stara da sie przerobic.

[#3] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #1

Proponuje sie zapoznac z tym:

http://aminet.net/hard/hack/ps2m.lha
http://aminet.net/dev/cross/devpic.lha

Pierwsze archiwum pokazuje jak zrobic przejscioweczke dla myszy optycznych (opcja 5 przyciskow i 2 rolki), a drugie to schemat programatora, ktory sie przyda przy skladaniu zestawu. Sam uzywam z ta przejsciowka optyczka firmy Genius i jestem bardzo zadowolony.

[#4] Re: Mysz do CDtV

@Lokaty, post #3

Mysz do CDTV inaczej komunikuje sie z komputerem niz inne myszy do Amigi.

Ostatnia modyfikacja: 25.02.07 18:33
[#5] Re: Mysz do CDtV

@Lokaty, post #3

Problem w tym ze cdtv nie ma standardowego "amigowskiego" portu myszy, jedynie cos w ksztalcie przypominajacego ps/2. Da się go "dorobic" uzywajac odpowiedniego interface. Z tego co pamietam jedyny interface jaki obslugiwal normalne amigowskie mychy byl z TOMSU. Co do myszek pc to pamietam ze kiedys przerabialo sie jakies stare mychy pc coby z amigowym portem szeregowym zdaje sie smigaly.

[#6] Re: Mysz do CDtV

@Fazior, post #5

Z portem szeregowym dziala każda mysz pod COM, ale tylko pod systemem. Nalezy wgrac sterownik.
[#7] Re: Mysz do CDtV

@Lokaty, post #3

lukalem ten schemat :) ale nie wiem co to jest " PIC16Fxxx " czy to jest niazdo myszki ps2 ?? bo tak to rozumiem .. jak mozesz to pomoz mi troche jeszcze raz dzieki pzdr

[#8] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #7

Ty naprawdę chcesz sobie wybuchnąć to CDTV?

[#9] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #7

PIC16Fxxx to procesorek :) musisz go zaprogramowac :)

[#10] Re: Mysz do CDtV

@Norbert, post #4

Jak widac, zawsze sie mozna nauczyc czegos nowego... :)

[#11] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #7

... co to jest " PIC16Fxxx "...

PIC16Fxxx to tzw. uklad programowalny, a dokladniej mikrokontroler. Jezeli mam sie odnosic do tego co zostalo napisane wczesniej to raczej nie uda Ci sie wykorzystac schematu tej przesciowki z CDTV - chociaz co mi szkodzi :)... a wiec cala zabawa polega na tym, aby tego PICa zaprogramowac. Program, ktory jest w archiwum trzeba zapisac na tej "kostce" przy pomocy tzw. programatora (drugie archiwum). Aby to wykonac najpierw budujesz DevPIC (ten programator), a pozniej ps2m na ktorym montujesz zaprogramowany mikrokontroler, aby sygnaly Amigi "zgraly sie" z myszka optyczna.

[#12] Re: Mysz do CDtV

@Lokaty, post #11

to co ja mam zrobic :P jak nie mam myszy do cdtv :( a wiem ze juz nie mozna kupic tego w sklepie ;/

[#13] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #12

tu maja www.efunzine.com dokladnie ta na tym zdjeciu.

[#14] Re: Mysz do CDtV

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

O, prawie taka jak była dodawana do mojej A1200 :) Bardzo fajna mycha, bardzo łatwo naprawić przyciski, a na kabel nigdy nie narzekałem.
[#15] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #1

fajna mycha bo moja taka sama :):P ale udalo mi siem moja staro myszke naprawic ;D dzieki wam za dobre checi ;)

[#16] Re: Mysz do CDtV

@madman15, post #14

sam uzywam nawet teraz takiej mychy tylko w innym kolorze :)

[#17] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #12

Na allegro sie wszysko znajdzie, czasem to po prostu kwestia czasu zeby sie konkretny przez nas porzadny przedmiot pojawił na aukcji.
http://www.allegro.pl/item171622775_myszka_do_amigi_cdtv.html
[#18] Re: Mysz do CDtV

@WoYtEk, post #1

wiem że problem rozwiązany, ale to może odpowiem na przyszłość... :)
jestem na 99% pewny, że myszka od CDTV jest identyczna jak mysz do
każdej innej Amigi. Więc powinna wystarczyć wymiana kabelka, ew.
zrobienie prostej przejściówki. Wszystkie Amigi miały identycznie
zrobioną obsługę myszki, więc dziwne byłoby, gdyby do CDTV zrobili
jakiegoś dziwoląga ;). Jednoznacznie sprawę rozwiązałby schemat
CDTV... ma ktoś takowy, albo linka?
[#19] Re: Mysz do CDtV

@wali7, post #18

Obawiam sie ze sie myslisz. Jestem posiadaczem Amigi CDTV wiec wiem jak podlaczona jest mysz.
Firmowa myszka CDTV posiada wtyk cos na kszatlt PS2. Kazda inna ma wtyk 9 pinowy taki jak od joysticka.

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/cdtvmouse1253.jpg

Oczywiscie nie ma zadnego problemu by do CDTV podlaczyc typowo amigowska mysz, mozna to zrobic na dwa sposoby:

1. odpowiedni interfejs (ktory tez umozliwia podlaczenie normlanych joystickow, gdyz CDTV takich wejsc nie posiada)
2. podpiecie sie bezposrednio do odpowiednich punktow na plycie glownej (joysticki tez tak mozna podlaczyc)

Ostatnia modyfikacja: 04.03.07 17:02
[#20] Re: Mysz do CDtV

@Phibrizzo, post #19

to ja bym sugerował dorobienie gniazdka do normalnej myszy
natomiast rodzaj użytego gniazdka nie musi oznaczać odmienności...
amigowa mysz musi mieć: masę, zasilanie, impulsyX, przesunięcieX,
impulsyY, przesunięcieY, LMB, RMB - może tam jest wystarczająca liczba
pinów? (obudowa złącza może robić za masę)
[#21] Re: Mysz do CDtV

@wali7, post #20

Wtyk na tylko cztery piny z czego tylko trzy sa wykozystane.
Transmisja do komputera jest szeregowa.
[#22] Re: Mysz do CDtV

@Phibrizzo, post #21

No to załatwia sprawę :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem