kategorie: A500, Sprzęt
[#1] A500+ dziwne zachowanie
Witam,

Zdobyłem Amigę i mam problem z uruchomieniem.
Oczywiście pierwsze co zrobiłem to rozebrałem ją aby zobaczyć stan elektroniki. Niestety bateria wylała, ale wydaje się że ścieżki nie są uszkodzone.

Nie mam zasilacza, więc uruchamiam z ATX.
Przy pierwszym uruchomieniu, bez monitora albo TV, pomigała LED Power, a po chwili zapaliły się obie. Więc założyłem, że ogólnie jest OK.

Przy kolejnych uruchomieniach, ale z podłączeniem do TV przez złącze mono, miga ciągle Power i co chwila zapala się na dłuższą chwilę, po czym znów zaczyna migać (Na TV jest tylko biały ekran).
Niekiedy uruchamia się w pełni i na ekranie pojawia się ekran powitalny.
Raz zdarzyło się, że po dłuższym miganiu POWER pojawił się napis: Error 8000 0003.

Jak rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam.
[#2] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #1

Próbowałeś wyczyścić podstawki i nóżki układów scalonych?
[#3] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #1

Na płycie jest bateria?
[#4] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #1

Wylutuj baterię, umyj płytę izopropanolem, wyjmij układy z podstawek i wyczyść styki jak nie pomoże to skontaktuj się z jednym z fachowcem od napraw z forum.
[#5] Re: A500+ dziwne zachowanie

@rade33, post #4

Baterię wylutowałem na początku. Nie mam izopropanolu, ale wyciągałem układy i mechanicznie oczyściłem wszystkie nóżki.
W którym momencie Amiga informuje przez CapsLock o awariach? Bo u mnie tuż po włączeniu mignie raz i dalej to już miganie POWER.

Przy okazji się zapytam, jakie powinno być oznaczenie oryginalnej stacji dyskietek?
Bo u mnie jest Philipsa JU-253-033P i nie wiem czy to czasem jakaś wstawiona z PC...
[#6] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #5

[#7] Re: A500+ dziwne zachowanie

@BomberMAX, post #6

Właśnie z tego tematu którego link podałeś korzystałem, ale nie wiem w którym momencie podaje te informacje.
Gdy Amiga jest sprawna to nigdy nie miga CapsLock-iem po uruchomieniu?

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2017 11:47:32 przez Amino777
[#8] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #7

Prawidłowo Caps mignie tylko raz ale od razu przy samym włączeniu Amigi, jeśli chodzi o miganie podane w tekście chodzi o późniejsze ewentualne migniecie ....

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2017 12:19:02 przez BomberMAX
[#9] Re: A500+ dziwne zachowanie

@BomberMAX, post #8

OK. Mignie tylko przy włączeniu zasilania, czyli przynajmniej RAM, ROM, klawiatura i timer są OK.
Spróbuję jeszcze raz przeczyścić nóżki i zobaczymy.

I jak to jest ze stacją dysków o którą pytałem w poście #5?
[#10] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #9

Hmmm, zawsze myślałem że dioda caps sygnalizuje uszkodzenie romu czy ramu czy timera w elektronice klawiatury a nie płyty głównej... Procesor klawiatury komunikuje się prostym interfacem szeregowy z układem CIA. Jeśli np. Jego timer będzie uszkodzony to jak może ten układ wysłać informacje do klawiatury skoro on sam nie będzie działał?
[#11] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Krzysiek2, post #10

Skoro czasem się komputer uruchamia to spróbuj dociskać palcami po kolei układy i załączać komputer sprawdzając czy przejdzie do ekranu powitalnego.
[#12] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Krzysiek2, post #11

Dzisiaj miałem trochę czasu, to wyciąłem podstawkę pod GARYm i wlutowałem nową. Ciężkie przeżycie, bo płyn z baterii przereagował ze ścieżkami i cyną, korodując część płytki i podstawkę.
Na szczęście część ścieżek udało się odtworzyć i połączyć z podstawką GAREgo.

Amiga działa teraz stabilnie :)
Zostały do zrobienia stacja i kabel RGB.

Przy okazji się zapytam jeszcze raz, jakie powinno być oznaczenie oryginalnej stacji dyskietek?
Mam z oznaczeniem Philipsa JU-253-033P i nie wiem czy to z stacja PC, czy oryginalna...
[#13] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #12

Oryginalna.
[#14] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Marcin74, post #13

Trochę pogrzebałem w FDD, bo w ogóle nie reagowała.
Teraz po podłączeniu też nie reaguje, ale gdy odepnę kabel sygnałowy to silnik przesuwający głowicę kręci w jednym kierunku (nie zmieniałem sygnału na DIR).

Jakie powinny być ustawienie przełączników: SW1, SW2, SW3 w stacji?
[#15] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #14

Po odpięciu taśmy sygnałowej stacja nie powinna przesuwać głowicy. Jeśli przesuwa to raczej coś z nią nie tak.
[#16] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Marcin74, post #15

Sprawdziłem ją wystawiając sygnały na złączu sygnałowym i jednak nie można poprawnie sterować silnikami.
Więc, albo spróbuję ją naprawić, albo ułatwię sobie życie i zamontuję stację z PC-ta. W zasadzie stacje z PC są znacznie nowsze w porównaniu z Amigowymi i teoretycznie powinne posłużyć na dłużej.

Z tego ca przeszukałem to wystarczy przerobić taśmę sygnałową do stacji.
Czy w Amidze500+ wystarczy połączyć przewód 34 stacji z nr.2 z Amigi?

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2017 23:52:19 przez Amino777
[#17] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #16

Nie miałem pod ręką dodatkowej taśmy do stacji to zmieniłem podejście i zmodernizowałem stacje od PC-ta (trochę lutowania i nowych połączeń na PCB). Przy okazji udało się znaleźć na PCB sygnał Ready, więc wystawiłem go na pin złącza.

Teraz po włożeniu dyskietki zapala się LED Drive w Amidze i komputer kręci dyskietką próbując przeczytać dane z nośnika.

Doszedłem do ostatniego problemu z samą Amigą, czyli gdzie zdobyć dyskietki z grą lub workbenchem...

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 11:43:43 przez Amino777
[#18] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Amino777, post #17

A dyskietki z softem to najszybciej od jakiegoś Amigowca z okolicy zdobyć.
[#19] Re: A500+ dziwne zachowanie

@Marcin74, post #18

Dzięki koledze BW który podarował mi dyskietkę z Workbenchem udało się w końcu sprawdzić działanie przerobionej stacji dyskietek.

Jednak Amiga dalej daje mi w kość ;) Po uruchomieniu systemu okazało się, że uszkodzona jest klawiatura. Po rozebraniu jej, ukazały się uszkodzenia na folii klawiatury. Na razie zrobiłem kilka "bajpasów" ścieżek, ale jest ich na tyle dużo, że chwilowo odpuściłem. Ewentualnie jakby pojawiła się folia w znośnej cenie to może zdecydowałbym się na zakup.

Jednocześnie zaczynam dorabiać myszkę i mam nadzieję, że poniższy schemat jest poprawny...
Czy mógłby ktoś potwierdzić?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem