kategoria: Sprzęt
[#1] ZIP 750 w A4000 problemy
Qrde, przyszedł mi zip 750, i chciałem sobie go zainstalować, problem w tym że zainstalowałem coś takiego jak squrell zip (mogłem popierdzielić nazwę) po zmianie w toltypie ikonki devs/dosdrivers/zip0 na odpowiedni unit, zip zadziałał ale w taki sposób że nie widzi dysków 100 z formatem PC, włożyłem więc dyskietkę 750 i dało się ją formatnąć ale jedynie na 100 MB.
Co gorsza, po restarcie WB się nie uruchamia, wywala requester ramlib error i można wybrać suspend lub reboot. Ciekawe jest to że jak mam odłączone zasilanie i WB zacznie startować i wtedy podłączę zasilanie do zipa to działa ale tak jak pisałem wyżej, nie widzi dyskietek 100 z formatem PC (fat95 oczywiście siedzi sobie w L)

Podłączał już ktoś z Was takiego ZIPa ?
jak zrobić żeby było widoczne 750 MB ? i żeby widziało dyskietki formatu PC
zdaje sobie sprawę że ZIP 750 setek nie może zapisywać tylko je czytać

Za wszelkie rady z góry dzięki
[#2] Re: ZIP 750 w A4000 problemy

@QUAD, post #1

Warto poczytać przed zakupami....
Ten napęd fizycznie nie jest w stanie zapisać dyskietki ZIP100.
Natomiast formatowanie na rozmiar 100MB dyskietki Zip750 jest związane z nieprawidłową MountList'ą.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 12:21:53 przez *y

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 12:22:02 przez *y
[#3] Re: ZIP 750 w A4000 problemy

@QUAD, post #1

Czy masz mountliste na zip750?
Fat95 sam rozpoznaje wielkość dysku po MBR, ale jeśli zip jest niesformatowany, a można go sformatować na 3 formaty, to skąd fat95 co podmontowac .
Na sieci czy aminecie można znaleźć mountlisty dla z100, z250
Zrób analogiczny dla z750 jeśli nie znajdziesz go w necie.

Zipa możesz potraktować jako dyskietki (mountlista) i jako dysk (hdtoolbox).
[#4] Re: ZIP 750 w A4000 problemy

@QUAD, post #1

Zobacz jeszcze Zip4mat na aminecie.
[#5] Re: ZIP 750 w A4000 problemy

@Norbert, post #4

Albo olej mountliste i użyj mountdos, ja tak korzystam z zip 100 i 250.
[#6] Re: ZIP 750 w A4000 problemy

@Norbert, post #3

Znalazłem jakieś mountlisty i działa na 750 problem jest teraz inny, jak mam podłączonego zipa to wywala ramlib i nawet bez sterów tez się tak dzieje.
Co ciekawe jak przy starcie wejdę do menu cyberstorma PPC poprzez esc i dam się to normalnie startuje
[#7] Re: ZIP 750 w A4000 problemy

@QUAD, post #6

ok, sprawa się częściowo wyjaśniła, wywaliłem partycje, które utworzyłem pod 3,9 i przestał ramlib się wywalać
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem