Po paru ladnych latach udalo mi sie odkurzyc moja stara amisie , dokupilem stacje dyskietek , bo stara juz dawno umarla ... i mam pytanie , w jakim formacie powinna byc nagrana plytka pod pc z plikami adf zeby byla widoczna pod amiga , i jakim programem pozniej zrzucic to na amige ??
pytanie 2. jaki ram pasuje do tej amigi
pytanie 3. czy istnieje kontroler ide do tej amigi tak zeby podlaczyc jakis hdd , czy moze warto sprzedac ta amige i zainwestowac w A1200
Pozdr
Rush
ps. przekopalem prawie caly ppa.pl ale nie udalo mi sie odszukac info na powyzsze pytania ..
z gory dziekuej za pomoc
1) iso nagrywaj jak najwolniej i bez multisesji
2) zalezy jakie rozszerzenie zamontujesz
3) ide do ctv nie ma ten który masz zamontowany można w prosty sposób przerobić tak aby był w pełni funkcjonalny scsi.
Jeśli zależy Ci na zabawie Amigą z CD pod systemem, to zdecydowanie
polecam wymianę na A1200. Wyposażenie jej w CD-ROM, twardy dysk,
rozszerzenie pamięci, czy kartę turbo będzię zdecydowanie prostsze i
wielokrotnie tańsze niż w przypadku CDTV.
Witam, ja tak samo posaidam Amige CDTV i mam male pytanko:
Wystarczy ze nagram pliki ADF na CD (najwolniej i bez multisesji) a pozniej w workbenchu przegram je na dyskietki czy jak to jest ?
Jak moge nagrac trandiks na dyskeitke amigowa tak zeby działał na mojej amidze? Nie chce sie bawic w nullmodem itp. Z tego co zrozumiałem potrzebowałbym tylke tego programu na amige i juz moge nagrywac (bo pewnie odczyty odpada?) gry na amige z CD tak czy nie? ;]
Sorry za zamotanie ale naprawde estem laikiem i chciałbym zeby mi wszystko jak młotkowi wytłumaczono.
Ps. Myslałem ze stacja cd rom w tej amidze bedzie strasznie kiepska - milo sie zaskoczyłem jak spokojnie odtworzyła audio (oryginalna najnowsza plytka)
Przy systemie 1.3 przerzucanie danych z PC na Ami przy użyciu dyskietek to kiepski pomysł. Nawet w wyższych nie jest to przyjemne... Nie prościej transdisk nagrać na CD razem z ADF-ami?
Wtedy odpalasz workbencha, uruchamiasz transdisk i pliki ADF przenosisz na amigowe dyskietki.
Akurat płytka audio CD nie jest żadnym wyznacznikiem jakości napędu. Jednakże stare napędy bywają lepsze jakościowo niż nowa masówka. Po prostu w tamtych czasach były o wiele droższe... Trzeba też przyznać że caddy korzystnie wpływa na żywotność napędu (o ile ktoś go nie wepchnie odwrotnie :) ), gorzej za to z wygodą użytkowania.
Witam.
Niestety napotkałem maly problem.
Gdy nagrałem plyte (nazwałem ją amiga) bez multi sesji i z zamknieciem plyty (czyli ze nie da sie na nia nic dograc) w workbenchu 1.3 plyta jest widziana (jest ikonka z napisem AMIGA) ale w srodku nic sie nie wyswietla... predkosc z jaka nagrywałem to 8 (mniej nie mogłem).
Czego to moze byc wina? Od razu mowie ze jestem laikiem wiec moglem popełnic jakis głupi bład i nie zdawac sobie z tego sprawy.
Ktos moglby mi pomoc? Ew. napisa instrukcje krok po kroku ? :P
No z tego co wiem to ona ma naped x1 ale odtwarzala mi płytyki audi nagrane np. na 24 czy cos...
Płyte niby wczytuje o tyle ze wyswietla sie jej nazwa... ale nic poza tym ;/
mozliwe ze plyte wypaliles z "Joliet names" zmien filesystem np. na AmiCDFS (jest na Aminecie). w mountliscie edytuj device na = cd.device i unit z 1 na 0, jeszcze zmien nazwe mountlisty na CDX. albo wczescniej daj assign CD0: dismount. ja mam nowa nagrywarke DVD i bez problemu wypala zwykle plytki z 4x predkoscia, a jak przestawie na pio-0 to nawet 2x daje rade. aha z moich doswiadczen do CDTV i CD32 najlepiej plytki wypalac w TAO.
Mówilem ze laik jestem :P
Wiec nagrywałem systemie plikow ISO 9660 + Juliet, uzywam nero - jak moge zmienic na AmiCDFS? Musze uzyc innego programu czy wystaczy jakies plugin ?
Gdzie jest ta mountlista? ;]
Po prostu w Nero wyłącz opcję Joliet.
AmiCDFS to system plików CD dla Amigi - jeżeli jest wersja pod system 1.3, to można by odpowiednio zmodyfikować mounlistę i czytać na CDTV kompakty nagrane w Joliet. Ale prościej po prostu nagrywać bez Joliet (ale wtedy chyba będziesz miał nazwy plików w formacie 8+3).
W WB1.3 pliki bez ikonek nie są wyświetlane (brak opcji show all files). Więc po otwarciu katalog jest niby pusty. Zobacz w shellu, dir cd0:, czy pliki istnieją. Co do joliet to jej istnienie niczego nie zmienia. Joliet i tak nagrywa poziom iso, więc pliki się pokażą, tylko z krótszymi nazwami.
znowu edytuje ;]
Nagrałem inna plytke (tylko z kilkom plikami bo tamta byla wypelniona po brzegi) i w shellu wykrywa pliki! :D
Co mam teraz zrobic zeby byly widoczne w workebnchu ? Chce po prostu nagrac je na dyskeitki ;]
Zdaje się, że nie masz już workbencha. Dobrze robisz tylko wcześniej skopiuj sobie transdisk do ramu copy c:transdisk to ram:. Uruchom go, żeby sobie wczytał ewentualne biblioteki. Wymień dysk na ten do nagrania i wpisz ram:transdisk -w cd0:plik.adf.
No i chyba poszło ! :D
Moglbys mi jeszcze jeszcze podac jakas stronke czy cos z komendami do workbencha? Mam jeszcze jedno pytanie, czy dyskietki z PC pasuja do amigi? Jesli tak to gdzie mam je sformtowac do formatu amigi ?
Tak, własnie sprawdziłem i poszło! Dzieuje bardzo za wszelką pomoc !
http://winuaehelp.back2roots.org/background/amigados.htm
Weź poprwaki na to, że masz 1.3. Każda komenda jest w katalogu c w postaci pliku.
Dyskietki ogólnie pasują. Zaklejasz dodatkową dziurkę. Na PC masz dyski HD, a pewnie takiej stacji nie masz. Z trwałością może być różnie. Formatujesz normalnie na Amidze.
Transdisk wydal mi sie w miare szybki ;)
Faktycznie nagrałem adf na dyskietke z innym programem - czyli chyba rzeczywiscie od razu formatuje... Ciekawe tylko czy dyskietki z pc obsluzy bez problemu? Dzisiaj sprawdze i napisze ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.