kategoria: A1200
[#1] Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)
Hej,

Oto mój setup: A1200 + hdd z whdload (z Invidision i ACA).

Chciałem pograć na 2 playerów w pare gier (Sensible Soccer, Moonstone, etc) i zawsze, gdy załączę grę (whdload) i wyciągnę myszkę z gniazda, player "dwa" idzie automatycznie w prawo. Gdy podłączę Joya numer dwa, problem nie ustępuje. Joystick reaguje na "fajer", ale zawsze uporczywie idzie w prawo.

Zastanawiam się czy coś nie tak z moim portem. Czy ktoś spotkał się z Was z takim problemem i wie jak temu zaradzić?

Rizn
[wyróżniony] [#2] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@rizn, post #1

Moim zdaniem nie powinieneś przełączać urządzeń podczas pracy komputera. To stara zasada znana jeszcze z czasów Commodore 64.
[wyróżniony] [#3] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@rizn, post #1

Odpal Amigę z podłączonym joy1 ( zamiast myszy). W WB możesz kierować ruchami kursora myszy poprzez trzymanie altu i strzałek na klawiaturze. Prawy klik myszy to prawy alt+prawa Amiga. Lewy klik analogicznie lewy alt+lewa Amiga. Tym sposobem odpalisz sobię grę whd bez myszy podłączonej do 1 portu.
[#4] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@miroll, post #3

dzieki miroll za pomocnego protipa dot. ruszaniem kursorem za pomoca klawiatury. tak tez uczynilem (oba joye byly podlaczone do gniazd przed uruchomieniem), aczkowlwiek problem ciagle pozostaje. sprawdzane na 2 joyach, wiec problem musi byc z portem :/
[#5] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@rizn, post #4

Jeśli myszka działa dobrze a tylko Joy na tym porcie nie chce działać poprawnie to musisz zacząć od sprawdzenie drabinki rezystorowej R370 i układu U34. Możesz też zmierzyć na początek napięcie na pinach 1, 2, 3 i 4 portu. Powinno na nich być +5 V. Oczywiście zakładam, że trochę się orientujesz w elektronice.
[#6] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@rizn, post #4

Ja bym sprawdził jeszcze na innych grach. Czasami grze "wydaje się", że w porcie jest mysz i zachowuje się, jakby w porcie była mysz, a nie joystick. Z tego co pamiętam mi też raz cały czas szło w jednym kierunku, bodajże w grze Gloom.
[#7] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@Marcin74, post #5

no wlasnie nie mam wystarczajaco expa, aby pchac sie w elektronike :/
[#8] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@Hexmage960, post #6

przetestowalem jeszcze na mortalu i to samo. jeszcze poprobuje pare gier, ale nie mam wielkiej nadzieji
[wyróżniony] [#9] Re: Problem z podłączeniem drugiego joysticka (multiplayer)

@rizn, post #8

Mam pytanie: czy Twój joystick włączasz w trybie Commodore-Amiga? Wiele joysticków pracuje również w trybach innych komputerów (Commodore/Atari etc.) i zachowuje się inaczej.

W każdym razie życzę powodzenia.

A, i sprawdź jakieś gry nie-WHDLoad (np. z dyskietek). Nie zaszkodzi spróbować.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2017 20:46:10 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem