[#1] Amigowa maskownica na FDD dla obudowy A2000
Witam!
Dzięki uprzejmości jednego z kolegów z PPA dokonuję przeszczepu bebechów A1200 w kultową (dla mnie - ach te czasy giełdy komputerowej w Żaku) obudowę A2000. Zauważyłem jednak pewną rzecz - przymierzałem napędy do stelażu i maskownicy czołowej - 5.25" CD-ROM mieści się przepięknie, natomiast stacja 3.5" (PC-towy SAMSUNG który będzie robił za DF1) jest jakby mniejsza niż otwór. Oglądam fotki oryginalnych A2000 i tam plastikowa maskownica napędu wypełnia cały otwór. Czyli jest większa niż w PC (tzn wyższa.) Czy taka maskownica podpasuje do wewnętrznej stacji od AMI?? A jeśli tak, to gdzie takie coś dostać... No i co zrobić ze stacją od PC... Mogę wstawić jak leci, ale będzie niedostatek estetyczny...

Drugie zapytanie dotyczy ramki od obudowy Micronik - a konkretnie kontrolera klawiatury w niej zawartego. Podpina się toto taśmą w miejce wewnętrznej klawiatury A1200. Pytanie tylko, co mogę do tego podłączyć? Klawiaturkę od PC? A pójdzie klawa od A2000 ?? (pod warunkiem zrobienia przelotki z PS-2 na DIN) Czy może okaże się, że nie będą działały kombinacje wciśniętych kilku klawiszy?

Pozdrawiam amigowo!

[#2] Re: Amigowa maskownica na FDD dla obudowy A2000

@Rodzyn, post #1

To może ja się podepnę. Mogę dosłać oryginalną stację od A2000, jeśli dostanę w zamian stację wewnętrzną od A1200. Bo ta od 2000 w moim towerze się nie mieści :)

Klawiatura od PC działa na pewno. Amigowe klawiatury (podobno też).

Ostatnia modyfikacja: 27.02.07 10:56
[#3] Re: Amigowa maskownica na FDD dla obudowy A2000

@zyga64, post #2

Hmm, a ta stacja od A2000 jest wyższa?? :D Czyli zamiana powiadasz... Kuszące :) Zastanowię się, bo właśnie ktoś mi podsunął ciekawy pomysł :D

[#4] Re: Amigowa maskownica na FDD dla obudowy A2000

@Rodzyn, post #3

Stacje HD w A2000, A3000 i perwszych seriach A4000 desktop były trochę wyższe, w późniejszych A4000/030 montowano już normalnej wysokości stacje.
Commodore twierdzilo, że nie da się zrobić amigowej stacji HD normalnych rozmiarów co było powodem wyposażenia A600 i A1200 w stacje DD.
Nie chce mi się szukać teraz dobrych obrazków, ale porównaj sobie np.
http://www.amiga.hu/amigos/amigak/gallery/a4000D_angry.jpg
tu stacja jest troszkę większa niż normalna z
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/amiga4000_2_big.jpg
to jest późniejsza wersja A4000 ze stacją HD już normalnych rozmiarów.
Efektem tego jest też różna wielkość maskownicy na otwór pod stacją dyskietek, te od wyższych stacji są mniejsze, przez co gdy zamontujemy normalną stację dostajemy nieestetyczną dziurę. Dlatego wielu użytkowników A4000, mając stację zwykłej wysokości montuje tam albo drugą FDD albo ZIP.

Ostatnia modyfikacja: 27.02.07 11:33
[#5] Re: Amigowa maskownica na FDD dla obudowy A2000

@zyga64, post #2

źle napisałem więc skasowałem ;)

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 27.02.07 11:48
[#6] Re: Amigowa maskownica na FDD dla obudowy A2000

@amigafan, post #4

Stacje HD w A2000, A3000 i perwszych seriach A4000 desktop były trochę wyższe, w późniejszych A4000/030 montowano już normalnej wysokości stacje.

Hmm, a mnie się wydawało (wydaje??) że i stacje DD w A2000 są jakieś takie grubsze...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem