kategoria: A1200
[#1] Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD
Witam!

Posiadam A 1200 z kartą M-Tec T1230/28 RTC-42Mhz i kartę CF z zainstalowanym Workbenchem. M-Tec ma wsadzone 8 Mb Fastramu poprawnie widzianego przez system. (koprocesora brak). Działają z nim aplikacje jak Trackery, emulatory etc. Niestety przy próbach uruchomienia gier bądź dem z WHDLoad (wersja 16.4) wyskakuje error:

DOS-Error #235 (błędny hunk wczytywanego pliku)

po czym przy restarcie komunikat software failure :
Error: 8100 0005 Taks: 0034FE08

Po włączeniu opcji No Fast Mem WHDLoad działa doczytując dane w locie z karty (czyli przycinając).

Co najdziwniejsze i najciekawsze- kilka gier w pseudo 3D jak Gloom działają bez wyżej wymienionych problemów- idą z WHDLoad z włączonym Fastramem z M-Teca.

Macie może pomysły w czym problem?
[#2] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #1

Z głupia frant zapytam: jaki masz ustawiony MaxTransfer dla swojej CF-ki w HDToolBoxie?
[#3] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #1

Przeczytaj doce WHDload, tam sa opisane problemy z 030 i rozne opcje do tego.
[#4] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #1

A czy nie masz czegoś w PCMCIA? Bo mogą się gryźć adresy, ja tak miałem na MTecu.
Co ciekawe na Kickstarcie 3.0 zachowywało się to inaczej niż 3.1 (3.0 pozwalał na działanie kart PCMCIA i zawieszał maszynę dopiero przy bezpośrednim zapisie do pamięci której adresy się nachodziły).
[#5] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Davka, post #4

I jeszcze proponuję najnowszą wersję WHDLoad (chyba 18.4) a nie zabytek
[#6] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #1

MTeki tak mają. Leży u mnie jeden 1230/42/8 i jazdy z WHDLoad ma nieziemskie i to z talerzowca. MaxTransfer to podstawa (nie wiem jaki tam dla CFek ma być, ale znajdziesz bez trudu). Masz coś na PCMCIA? Jeżeli tak, to wszystko będzie działało dopóki wykorzystujesz dolne 4MB fastu, powyżej będą jazdy i zawiechy. Jeżeli chcesz tylko WHDLoad i PCMCIA to szukaj lepszej karty (najlepiej taką co ma opcję na więcej niż 8MB fast - wtedy pamięć leży w innej przestrzeni adresowej). Inna opcja jest taka, że pamięć na karcie może być dupnięta.
[#7] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #1

Poszukaj summa 4mb i wrzuć w kartę. Ewentualnie zezworkuj kartę na obecnej pamięci aby tylko 4 mb obsługiwała.
[#8] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Red_Bullet, post #6

Mama takiego samego mteca z kartą CF oraz rom 3.1 i nic się nie dzieje z whdload .
[#9] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@damianx, post #8

Bo to MTec. Z Blizzardami jest tak, że jak działa na jednym, to i na drugim będzie działało (na tej samej Amidze). MTeków przerzuciłem kilka sztuk (28MHz i 42) i co jeden to inaczej działał. Dobrze by było sprawdzić jak to wygląda na talerzowcu.

Autor nie napisał chyba jaką ma kartę CF, bo od tego też sporo może zależeć.
[#10] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Red_Bullet, post #9

Dzięki za odpowiedzi!

Moja karta CF to dokładnie coś takiego, kupiona z allegro:
http://allegro.pl/karta-cf-4gb-amiga-600-1200-4000-cd32-i7099403884.html

W PCMCIA nic nie mam, nie używam.

Pamięć na karcie raczej jest sprawna dlatego, że problemy są tylko we współpracy z WHDLoad, po za tym jest poprawnie wykrywana przez system i nie powoduje problemów w działaniu z wszelkim innym softem jak trackery, emulatory itd.

Jeśli chodzi o HDToolBox to wyjdzie moja zieloność w temacie ale podczas próby jego uruchomienia wyskakuje mi komunikat:
Cannot open "resource. library", version 44. Unable to run "HDToolBox".
Wiecie jak go poprawnie odpalić żeby sprawdzić ten MaxTransfer?

Kolejny problem jest taki że nie jestem pewien jaki mam kikcstart, ale przy starcie systemu pojawia się informacja: Kickstart 39.106, więc rozumiem że to wersja 3.0 z tego co sprawdzałem.
[#11] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #10

A ten hdtoolbox nie jest z wersji 3.5 czy 3.9 workbencha ?
[#12] Re: Konfikt Fast RAMu z WHDLOAD

@Zolw_Ninja, post #10

Jeśli chodzi o HDToolBox to wyjdzie moja zieloność w temacie ale podczas próby jego uruchomienia wyskakuje mi komunikat:
Cannot open "resource. library", version 44. Unable to run "HDToolBox".
Wiecie jak go poprawnie odpalić żeby sprawdzić ten MaxTransfer?

Spróbuj HDInstTool (Partition Drive -> Edit Partition -> ustawiasz MaxTransfer)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem