[#1] Ramki ikon - commodity
Mam A500 z interfejsem IDE pod procem, przejściówkę, CF.
Mam zainstalowanego Workbencha 3.1 i dodatek BetterWB.
Jest takie commodity, które likwiduje ramki ikon, działa to wszystko ładnie we wszystkich otwieranych oknach, ale zaraz po starcie systemu na blacie ikony ramdysku i dysków mają ramki, które początkowo pozostają widoczne. Dopiero po odświeżeniu te ramki mi znikają, albo jak otworzę jakieś okno i muszą się te ikonki potem narysować od nowa, to też się odświeżają już bez ramek.
Czyli commodity działa poprawnie, ale uruchamia się za późno. Zauważyłem, że na belce u góry wyświetla się wszystko co się uruchamia i najpierw rysują się te ikony na blacie i są już gotowe z ramkami, a dopiero po tym uruchamia się commodity, które służy do braku ramek. Próbowałem ustawiać priorytety commodity, ale nawet na samym początku odpalane commodity i tak jest uruchamiane dopiero jak już blat jest narysowany.
Pytania są takie: czy da się jakoś zmienić tą kolejność, żeby commodity jakoś wcześniej się odpalało, albo rysowanie blatu się zrobiło później? Jeśli nie, to czy jest jakaś możliwość, żeby po załadowaniu wszystkiego ekran się automatycznie odświeżył? - wtedy ramki by się zmazały.
I dodatkowe pytanie - choć może zbyt ogólne - może ktoś lekko wytłumaczyć zasady działania i używania commodities, bo może czegoś tam nie rozumiem, albo coś robię źle.
Przepraszam jeśli pytania są oczywiste, lub też pokazują moją kompletną niewiedzę, ale w bieżącym roku pierwszy raz w życiu mam Amigę i Workbencha Instaluję sobie wszystko samodzielnie krok po kroku, bo chcę wiedzieć na podstawowym poziomie jak co w Amidze i Amiga OS działa - po to się nią bawię
[#2] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #1

Jeśli chcesz ikon bez ramek polecam nowe icon.library z aminetu, nie wymaga żadnych commodities i dodatkowo obsługuje new/glow/png icons bez kombinacji alpejskich.

Edit--
nowe workbench.library daje ikony bez ramek.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 14:40:54 przez jarokuczi

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 14:43:56 przez jarokuczi
[#3] Re: Ramki ikon - commodity

@jarokuczi, post #2

Zapomniałem dodać, że korzystam właśnie z glow icons.
Ogólnie jeszcze też nie napisałem że mam kickstart 3.1, zainstalowałem Workbencha 3.1, następnie dodatek BetterWB. Później robiłem zmiany wg tego opisu: link
Z tym że tam tylko interesował mnie początek, czyli zrobiłem 16 kolorów, fullpalete, glowicons i właśnie to commodity DontShowIconBorder, choć w zainstalowanej nowszej niż w tamtym opisie wersji BetterWB nazywa się to DontShowIBorder ale zgadłem że to to samo

A te library... To jak się to robi, mogę prosić o jakąś wskazówkę gdzie szukać, co przeczytać itd.? Rozumiem, że te biblioteki normalnie mam w kickstarcie, tak? A jakoś trzeba je załadować żeby się podmieniły w systemie na te nowsze, tak?
[#4] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #3

Workbench.library nie zadziała na 68000.
Przykład ładowania zewn. bibliotek wygląda tak:

;początek startup-sequence

IF EXISTS LIBS:twoja.library
C:LoadModule LIBS:twoja.library >NIL:
ENDIF

C: Setpatch

;tu dalsza część startup-sequence

Zamiast LoadModule, możesz (a czasami
musisz) użyć LoadResident. Oba są na Aminecie.
[#5] Re: Ramki ikon - commodity

@_arti, post #4

@_arti: dzięki. W zasadzie takie odpowiedzi najbardziej lubię, bo dla mnie kawałek kodu jest najczytelniejszy i już wszystko wiem i rozumiem

Czyli odpowiedź jarokuczi w części dotyczącej workbench.library pomijam, a ma sens icon.library w kontekście moich podstawowych pytań z pierwszego posta? Przypomnę, że w zasadzie, to ja tylko chcę lekko usprawnić coś co już mi w zasadzie prawie dobrze działa, tylko nie po kolei, czy tam nie w tym momencie co bym chciał.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 15:29:59 przez Mq
[#6] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #5

Tak. Icon.library ma jak najbardziej sens.
[#7] Re: Ramki ikon - commodity

@_arti, post #6

Ok, dzięki, to poczytam sobie o icon.library i spróbuję jak to u mnie zadziała.
Niemniej jednak jeśli ktoś by jeszcze napisał w temacie tej kolejności odpalania się różnych rzeczy (m.in. commodities), to też był bym wdzięczny, bo mnie to niezależnie też interesuje
[#8] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #7

Priorytet Commodity nie decyduje o kolejności uruchamiania, tylko priorytecie otrzymywania przez Commodity wiadomości z systemu. Jeżeli chcesz ustawić Commodities w kolejności, to musisz w user-startup je sobie uruchamiać. Zazwyczaj jednak Commodities wrzuca się do katalogu WBStartup i nie martwi o kolejność ich uruchamiania.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 16:22:16 przez Hexmage960
[#9] Re: Ramki ikon - commodity

@jarokuczi, post #2

BetterWB MA nowe icon.library.
[#10] Re: Ramki ikon - commodity

@_arti, post #4

Jesteś pewny? Wg autora
The best 68000 setup I could find was a combination with the
workbench.library 45.127 loaded either by LoadResident or by
SetPatch v44.
[#11] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #7

STARTPRI=n (sets he starting order for icons in the Wbstartup drawer).
Wpisz w tooltypes STARTPRI=127.

A tak ogólnie ta nowa icon.library na 68000 i bez wb44 jest mało użyteczna i wiele ficzerów nie działa.
[#12] Re: Ramki ikon - commodity

@cholok, post #11

Hej, o STARTPRI nie wiedziałem, tylko o CX_PRI.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 17:06:38 przez Hexmage960
[#13] Re: Ramki ikon - commodity

@cholok, post #11

No właśnie... icon.library mam i się uruchamia w startup-sequence

W DontShowIBorder w tool types jest ten wpis STARTPRI=127
I tak w ogóle to miałem na myśli pisząc na początku o priorytetach... Tylko z głowy sobie pisałem, zapomniałem, że to się nazywa STARTPRI

I to właśnie nie pomaga, zmienia kolejność commodities, ale i tak wszystkie są odpalane dopiero jak już jest narysowany blat z ikonami i z borderami ikony są.

A gdybym rzeczywiście jakoś odpalił ten DontShowIBorder w user-startup? Tylko jak to zrobić, da się tak w ogóle?
[#14] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #13

To dopisz do ss:
LoadWB DELAY=3
opóźnienie uruchomienia WB w sek.
Ewentualnie użyj innego programu, który działa z CLI.
[#15] Re: Ramki ikon - commodity

@_arti, post #4

Jesteś pewny? Sam używałem swego czasu tego workbench.library w A500 z romem 3.X od cloanto i działało jak najbardziej.
[#16] Re: Ramki ikon - commodity

@cholok, post #14

LoadWB DELAY przetestowałem, ale na to nie pomaga...
Jaki inny program działający z CLI? Masz na myśli jakiś programik, który zrobi to samo co robi ten commodity, tak? Tylko skąd znaleźć coś takiego? Próbuję coś poszukać po Aminecie, do którego wszyscy ze wszystkim odsyłają, ale nie umiem się tam jeszcze kompletnie poruszać, jest tam milion wszelkich rzeczy, pewnie da się tam znaleźć wszystko o czym się zamarzy, ale ja kompletnie się w tym nie łapię i nie mogę znaleźć nic... Nie wiem jak czegoś takiego szukać, jakieś wskazówki?
[#17] Re: Ramki ikon - commodity

@cholok, post #10

U mnie ta biblioteka się wieszała pod 68000. Może to jakaś inna wersja! Nie wiem.
[#18] Re: Ramki ikon - commodity

@Mq, post #16

Kolego, poszperaj po katalogach util/wb.

Znalazłem:
http://aminet.net/package/util/wb/ksc_OldIcons

Jest napisane, że poprawnie usuwa ramki tuż po uruchomieniu WB. A instalacja jest prosta: wpisz C:OldIcons w swoim user-startup. Warto sprawdzić.
[#19] Re: Ramki ikon - commodity

@Hexmage960, post #18

Dzięki. Przetestowałem ten programik OldIcons. Działa połowicznie.
Niby działa, usuwa elegancko od początku bordery, ale jak się odpali jakąś aplikację i wróci do Workbencha, to już nie działa i z powrotem są wszystkie ramki, chociaż napisali że niby miał działać cały czas aż do restartu...

Natomiast mając ten programik zauważyłem coś nowego. Jak mam jakiekolwiek commodity, które robi cokolwiek, wystarczy sam fakt, że jest w WBStartup, to i ten programik i moje wcześniejsze commodity od borderów działa niby dobrze, ale robi mi się ten efekt, że na początku są bordery ikon na blacie. Zauważyłem to przy tym programiku, bo wrzuciłem go w User-Startup i na początku odpala się wtedy Workbench, ikonki na blat ładują się elegancko bez borderów, po czym ładują się commodities i jak się załadują, to ekran mignie, odświeży się i... mam z powrotem bordery. Jak zrobię workbench->redraw all, to bordery znikają, lub jak przesunę po ikonach jakieś okno, to też bordery znikają.

Aha, dodam jeszcze, że tak samo zachowuje mi się to na dwóch identycznych Amigach, chociaż system jest ten sam, bo sklonowałem kartę CF z jednego do drugiego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem