kategoria: A1200
[#1] IndiVision AGA Mk2cr
Witam
Ogromna prośba do ekspertów z tego forum.Czy mógł by mnie ktoś poprowadzić i wytłumaczyć łopatologicznie jak cieszyć się z tego cudeńka jak w tytule.Poskładałem tak jak zaleca instrukcja i YouTube i teraz zaczynają się schody.
Pacjent to A1200 WB3.1 karta 030 32 mb monitor Benq BL702A przejściówka VGA DVI
Amiga normalnie startuje,kolory są śliczne więc chyba Scandoubler działa.Ale jak zmienić rozdzielczość?
Jeśli dobrze rozumiem mam sobie zainstalować MK2_CFG_V11 i poustawiać konfiguracje?
[#2] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@wolf1128, post #1

Rozdzielczość wybierasz poprzez prefs/screen mode. Ale ogólnie to tak, będziesz pewnie musiał dokonfigurowac Indivision żeby wszystko ładnie się wyświetlało. Core'y też warto zaktualizować jeśli jeszcze nie było robione. Najświeższe pliki sa na wiki indicomp.
[#3] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@wolf1128, post #1

Najnowsze narzędzie konfiguracyjne to v1.5.

Do Indi AGA zdecydowanie warto mieć monitor z wejściem DVI. Istotna różnica polega na tym, że sygnał analogowy każdy model monitora próbuje zinterpretować po swojemu i dopasować do trybów z wewnętrznej bazy danych. Typowy problem to próba dopasowania amigowych rozdzielczości 5:4 do typowych 4:3 i obcinanie części obrazu na dole albo na górze (i to mimo tego, że matryca monitora 17"/19" ma zazwyczaj proporcje 5:4...). Sygnał DVI jako cyfrowy nie podlega takiej interpretacji i monitor wyświetla „co mu każą”. Inaczej mówiąc, przy korzystaniu z VGA trudniej będzie uzyskać z Indivision optymalne rezultaty.
[#4] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@Krashan, post #3

Konfiguracja bardzo powoli idzie do przodu.
Działam wg tego poradnika http://amigax1000.blogspot.fi/2015/08/indivision-aga-mk2-on-amiga-4000t.html i tego http://eab.abime.net/showthread.php?t=85802
Niestety pliki IvAGAMK2_config_V1.5 nie chcą mi się zainstalować wiec przerzucałem ręcznie do Devs/Indivision.Preferences otwiera się i próbuje coś tu poustawiać,doszedłem do czegoś takiego [url=][url=]link[/url][/url]
Troszkę testowałem z ustawieniami jak widać.Ten obraz to jest PAL high res laced 800x600
Czy ktoś może mnie pokierować co i jak żeby ten obraz był taki jak powinien:)
[#5] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@wolf1128, post #4

A jaki być powinien? Czy, inaczej pytając, jaki efekt chcesz osiągnąć?
[#6] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@Krashan, post #5

To ja może zadam pytanie - czy ktoś z Was może dysponuje configiem IndiAGAmk2 działającym z monitorem Benq BL912?
[#7] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@Krashan, post #5

obraz jest za mały :) nie wyświetla się na całym ekranie .Zdjęcia marnej jakości wybaczcie ale już taka pora roku
[#8] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@zzielinski, post #6

o dokładnie to mnie interesuje tylko Benq BL702

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2017 20:42:07 przez wolf1128
[#9] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@wolf1128, post #7

Indivision zazwyczaj trzeba dostrajać indywidualnie do każdego modelu monitora. To powoduje, że porady pisemne mogą być jedynie dość ogólne i zazwyczaj zniechęcają pytającego, bo u niego działa inaczej. Mi się udało ustawić Indi chyba pięciu osobom na amigowych zlotach, ale korespondencyjnie małe szanse. Sam mam Della 1708FP, więc obawiam się, że za bardzo nie pomogę...
[#10] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@Krashan, post #9

ten monitor ma tylko VGA w tym modelu nie ma DVI
[#11] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@Mariodj, post #10

Wiem o tym, pisałem o tym w poście #3. Jeżeli chodzi o uzyskanie jak najlepszych rezultatów z Indivision, brak DVI jest wadą.
[#12] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@Krashan, post #11

Czyli jesli uzyskam monitor z wejściem DVI może być lepszy efekt?
Bo jednak te czarne pola trochę mnie złoszczą
[#13] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@wolf1128, post #12

Ja zrobiłem to tak, że w screen mode w Workbenchu ustawilem sobie taka rozdzielczość jaka mi odpowiadała a w ustawieniach Indi rozdziałka 640x480 i mam pełny ekran bez czarnych pasków

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2017 22:28:09 przez pat999
[#14] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@pat999, post #13

No i działa:):) mam pełny obraz:D
[#15] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@wolf1128, post #14

No i git :) proste działania bez zbędnej filozofii :)OK
[#16] Re: IndiVision AGA Mk2cr

@pat999, post #15

Bardzo dziękuje:) Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem