[#1] Monitor Lg Flatron F720p
Witam to znowu ja tym razem mam pytanie o monitor.Czy jeżeli podłącze przez odpowiednią przejściówkć monitor od pc-ta do mojej a-1200 to od razu uzyskam obraz czy muszć coś zmienić w ustawieniach.Prosze o dokładny opis.
Do tej pory amiga pracowała z monitorem telewizyjnym c=1084
Pozdrawiam
[#2] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@PRIMER, post #1

najlepiej jakbys kupil karte graficzna lub scandoubler, z lub bez fixer flickera.
jesli takiego nie nabedziesz zostanie czy przejsciowka.
jesli bedziesz uzywal przejsciowki to mozesz zobaczyc na tym monitorze obraz tylko w trybie wyswietlania multiscan (jesli dobrz pamietam).
aby uzyskac taki tryb musisz wlozyc ten sterownik do devs:monitors/ i wybrac w systemie aby workbench uzywal tego trybu wyswietlania. to samo robisz z innymi programami.

karta graficzna: szybkosc, ddduuuuzo kolorow, nie pokazuje obrazu z agi
scandoubler: wolne, pokazuje obraz z agi
przejsciowka: pokazuje obraz z agi tylko w trybie multiscan

to tak z wierzchu:)

[#3] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@stefkos, post #2

Szybkosc powiadasz:). Owszem jest szybciej ale powiedzmy na mediatorze grexie albo bvision, natomiast trzeba wspomniec ze na ZORRO II pod A1200 jest tak jakbys pracowal na AGA tyle ze masz wieksza liczbe kolorow i "ludzka" podzialke.

[#4] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@Fazior, post #3

ale jest troszke szybciej niz na multiscanie

[#5] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@PRIMER, post #1

Uzyskasz od razu, ale tylko w trybach 31 KHz, czyli PAL odpada. Ale bez problemu mozesz podlaczyc dwa monitory - LG do portu Video, a 1084 do Composite. Jezeli masz miejsce na biurku to jest to niezle rozwiazanie: Dla systemu i programow uzytkowych LG w DBL/Multiscan, a dla gier 1084.
Co do sterownikow dla LG, to polecam te:
http://aminet.net/hard/drivr/31kHz-Only.lha
[#6] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@stefkos, post #2

Dodatkowo musisz jeszcze uruchomic sterownik VgaOnly inaczej nie bedzie zadnego obrazu.

[#7] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@11MASTEr, post #6

ciekawe mi DBlNTSC działa bez vgaonly
[#8] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@Adrian Horn, post #7

ciekawe mi DBlNTSC działa bez vgaonly
Zależy od monitora... U mnie LG łapie DblPAL i DblNTSC bez problemu, a Daewoo gubi synchronizację. Tak czy siak LG po prostu mieści się na granicy. Różnice mogą występować nawet w przypadku różnych egzemplarzy takiego samego monitora... Mimo wszystko lepiej mieć to VGAONLY :D

[#9] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@PRIMER, post #1

Najlepiej na takim monitorze korzystac z najlepszego dla oczu trybu euro72. Oczywiście przez przejściówkę RGB-VGA koszt ok 20-30 zł.

[#10] Re: Monitor Lg Flatron F720p

@elt, post #9

Najlepiej na takim monitorze korzystac z najlepszego dla oczu trybu euro72. Oczywiście przez przejściówkę RGB-VGA koszt ok 20-30 zł.

Albo 5zł jak się ma dostęp do gniazdek i umie się posługiwać lutownicą :D
Tryb euro72 jest dobry dla oczu, ale dla wydajności systemu i zdrowia AGAtki raczej nie bardzo... Poza tym nie widzę potrzeby. Jeśli kolega chce oglądać to na LCD to już nawet PAL 50Hz praktycznie nie męczy oczu... Przynajmniej u mnie, a ja wybredny jestem ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem