[#1] co sie stalo z projektem walkera
ostatnio przegladajac stare gazety amiga trafilem na temat poswiecony amidze walkerowi,jestem ciekaw co sie stalo dalej z tym projektem(nie znam angielskiego:)

Amiga 1200/AGA/Ram 2 MB Fast 4 MB/Hdd 2,1 GB/M-Tec 68030 33Mhz/Worbench 3.0 wlasnie bede wkladal ami w obudowe infity ;).
[#2] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #1

jestem ciekaw co sie stalo dalej z tym projektem(nie znam angielskiego
[Szarywilk_debug: mode 1]
To czas namówić rodziców na kurs językowy, albo zacząć się przykładać w szkole.
[Szarywilk_debug: mode 0 ]

[#3] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Rodzyn, post #2

to moze tak,czy mozna go gdzies kupic czy skonczylo sie tylko na szumnych zapowiedziach ?.
[#4] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #1

Jestem niemal przekonany, że prawa do Walkera wykupiła firma Zelmer.

[#5] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Rodzyn, post #2

""To czas namówić rodziców na kurs jćzykowy, albo zacząć sić przykładać w szkole."""
o h... ups to ja muszć jeszcze znaleźć sposób na odmłodzenie dopiero mi zadałeś zadanie domowe.
[#6] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Dziadziomiecio, post #5

Dziadzio, to było do SzaregoWilka :). A swoją drogą to dokształcić się z jednego z bardziej popularnych języków na świecie zawsze warto ;)
Choćby i przez zabawę

A co do pytania Wilka:

Walker był tylko prototypem ESCOMU, który nigdy (na szczęście??) nie doczekał się realizacji. Swoją drogą nic nowego do tematu Amigi nie wnosił. W tym momencie ludzie oczekiwali lepszego obrazu, długo obiecywanych 16bitowycg przetworników audio. Obiecanki, cacanki, miało być PowerPC, nowy system operacyjny... A prototyp to po prostu odkurzacz Zelmer z wepchniętą do środka A1200 z prockiem EC030, CD-ROMem i nowymi gniazdami rozszerzeń jak zwykle z niczym niezgodnymi... To tak pi x drzwi, mnie to nigdy nie ruszało, nawet jak było tematem nr1 w czasopismach amigowych, które nota-bene właśnie panoszą się na moim biurku...

[#7] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Rodzyn, post #6

W sumie ja jestem tak zdesperowany,ze nawet jakby firma amiga wypuscila nowa amige ktora by byla amiga 1200 z pelnym procem motorola w standardzie plyty pc i do tego z slotami agp pci to bym ja zaraz kupil oczywiscie w rosadnej cenie.Wiem wiem ze mozna kupic mediatora,ale te ceny to sa mordercze ;).
[#8] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #7

> W sumie ja jestem tak zdesperowany,ze nawet jakby firma amiga
> wypuscila nowa amige ktora by byla amiga 1200 z pelnym procem
> motorola w standardzie plyty pc i do tego z slotami agp pci to
> bym ja zaraz kupil oczywiscie w rosadnej cenie.

Nie żebym się czepiał, ale to zdanie jest z natury rzeczy sprzeczne.

> Wiem wiem ze mozna kupic mediatora,ale te ceny to sa mordercze ;).

A to swoją drogą...

Ostatnia modyfikacja: 28.02.07 20:56
[#9] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #1

a co bys robil na takiej Amidze?

"Amiga 1200/AGA/Ram 2 MB Fast 4 MB/Hdd 2,1 GB/M-Tec 68030 33Mhz/Worbench 3.0"

a co robisz na tej Amidze jak ja w ogole masz?

[#10] Re: co sie stalo z projektem walkera

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

a co robisz na tej Amidze jak ja w ogole masz?
Jeśli ma, to zapewne grywa w jakieś gierki :)
Swoją szosą, to pytanie o zastosowanie klasycznej Amigi jest bardzo ciekawe. W moim przypadku, na przykład, Ami służy jako hobby sprzętowe - materiał do majsterkowania. W sumie z samej Ami póki co za dużo nie korzystam, za to cały czas coś przy niej robię ;) A to obudowę typu desktop od A2000 zaadaptuję, zregeneruję klawiaturkę od A500 i przystosuję jako zewnętrzną, dołożę radiator na AGAtkę, podłączę HD i CD-ROM...

Teraz jestem na etapie przekładania Ami do obudowy i budowy kabli. Tworzę właśnie kombajn, dzięki któremu podłączę do mojego LCD Amigę przez SCART, ORAZ VGA (przełączalne mechanicznie) a do tego LCD będzie jeszcze podłączony PieC :)
[innymi słowy dwa przełączniki - PCAMIGA VGA oraz AMIGA VGASCART. Wszystko wpięte na stałe, estetycznie opakowane i eliminujące wyciąganie wtyczek ;) ]
Oprócz tego przerabiam PCtowego flopa na zewnętrzną stację Amigową ;) Tzn. będzie taka zewnętrzno-wewnętrzna... Niby w obudowie A2000, ale sygnał będzie brać z gniazda canon 23 ;)

Kiedy już się z tym uporam przyjdzie kolej na turbo i ram... może mediator... W dalszym ciągu nie wiem jednak PO CO... Głupie nie? Myślę, że chodzi tu o przyjemność obcowania z tym sprzętem. Poza tym, z wykształcenia jestem humanistą ,a takie hobby jakoś w sposób przystępny przybliża mi elektronikę... Precyzując, to głównie chodzi o obycie z lutownicą itp.

Jakoś na razie nie zakładam specjalnie, że oto zastąpię grzyba Amigą. Pewnie wkładanie kasy w stary "złom" po to, żeby sobie go włączyć raz na jakiś czas wyda się mało sensowne... Ale jestem jakiś sentymentalny?

Hmm... miało być o Walkerze, a ja tu offtopic zrobiłem... :P Ale za to wyszła mowa eksploracyjna i macie tutaj moje wieczorne przemyślenia sprzed monitora. Mam za to nadzieję, że w tych moich wywodach, ktoś znajdzie kawałki swoich własnych przemyśleń...
Pozdrawiam amigowo!

grouphug

PS. Miło być wśród ludzi pozytywnie zakręconych!!

[#11] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Rodzyn, post #10

Na ami robie wszystko to co mnie interesuje,szczegolnie programowanie amos(oczywiscie wiem wiem) asembler i e ale to raczej zabawa,c++ to juz takie rzeczy ktore mi sie przydaja,ogolnie sie bawie z workbenchem gold ed starymi programami.
A sprzet to sobie powolutku kupuje najpierw byla ami,potem karta turbo m tec nastepnie obudowa infity dysk interfejs klawiatury twardy 2,1 gb,teraz poluje na jakas karte sieciowa.Oczywiscie gierki np moonstone ;).
[#12] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #11

> Na ami robie wszystko

oki to zrob graba z twojego systemu na Amidze

[#13] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #1

Trafił tam, gdzie jego miejsce - na cmentarzysko dla niedorzecznych projektów. Tam spoczywa w pokoju obok np. C65.
[#14] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #1

Mam pytanie z innej beczki: czy okres ochronny na wilki trwa cały rok? pomysł Bo jak nie, to...

[#15] Re: co sie stalo z projektem walkera

@SzaryWilk, post #3

Jakich szumnych? Amiga z AGA i EC030/40 w 1996 roku to kpina w żywe oczy. Wtedy opanowany był w Amidze procesor 060, istniały systemy CGX i AHI, które integrowały OD LAT istniejące dla Amigi karty RTG i muzyczne 16-bit, relaną perspektywą były karty PowerUP...
6 lat wcześniej taki Walker to byłoby coś.
[#16] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Dziadziomiecio, post #5

1. Na naukć nigdy nie jest za późno!
2. Lepiej późno niż wcale!
3. Ucz sić, ucz - umrzesz mądrzejszy!
4. Itd, itd...

(Ja sić uczć ;) , no dobra! Udajć, że sić uczć!!!

[#17] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Pero, post #16

okres ochronny jest caly rok na wilki ;)
[#18] Re: co sie stalo z projektem walkera

@Rodzyn, post #10

> Jeśli ma, to zapewne grywa w jakieś gierki :)

no wlasnie wyglada na to, ze "SzaryWilk" nie ma Amigi tylko scieme wali, bo jakby mial to juz dawno by zrobil graba o ktorego prosilem z miesiac temu. pisal ze zajmuje sie programowaniem to dobrze wie o co biega.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem