[#1] klawiatura A500 na zewnątrz
Jest jakaś opcja żeby dało się wyprowadzić na zewnątrz klawiaturę z A500?
Np gdybym chciał wsadzić płytę do desktopa.
Nie chcę modułu z alledrogo na usb.
Chciałbym coś na zasadzie: kabelek złącze na płycie <-> gniazdo w obudowie + kabelek z wtyczką jakąś do tego gniazda do klawiatury.
obudowę do takiej klawiatury bym wystrugał sobie z czegoś.

patrze po zdjęciach, kabel lutowany do kontrolera czy chyba potrzebne byłoby również gniazdo w takiej obudowie a kabelek podpinany dwustronnie.
Tylko czy to siem da?
[#2] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #1

Sama klawiatura to tylko 5 przewodow
Pozostałe to zasilanie led i sygnalizacja fdd

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2017 23:09:12 przez Norbert
[#3] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@Norbert, post #2

ale wtedy nie beda działać diody tak?

a gdyby tym?

8 pinów :)
[#4] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #3

Powinno działać.
[#5] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@SuperBuster, post #4

dobrze zatem kombinuje ze aby taką operację przeprowadzić potrzebujemy w Amidze:
takie coś:

+
kabelki
+
takie coś

natomiast od strony klawiatury również złącze żeńskie 8 pin oraz podłączonądo niego płaską wyczkę8 pin do której wepniemy kabelek z klawiatury.

Wybaczcie łopatologiczne podejście do tematu ale na kablach i lutowaniu się nie znam.

i do tego kabel mini 8 DIN
[#6] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #5

Jak mini 8DIN, to nie te gniazdo.
[#7] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #1

Jak byś diody wykorzystał z obudowy desktopa to nie trzeba wtedy tyle sygnałów do klawiatury na zewnątrz doprowadzać i dobry był by "gotowy" kabel ze starej klawiatury AT. Chyba, że tak chcesz aby diody były w klawiaturze. Miałem taką klawiaturę AT gdzie wtyk wewnętrzny był zbliżony do Amigi 500 (odległość między pinami nawet taka sama). Potem tylko gniazdo DIN dokupić i do obudowy zabudować. Możliwości jest sporo.
[#8] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #1

Jak se po prostu zrobisz przedłużkę kabla klawiatury to będzie śmigać, możesz po drodze pobawić się w jakieś gniazda i wtyczki. O ile koniecznie chcesz oryginalną klawę, bo jak ją obudować?

Jeśli chcesz podpiąć klawę komputerową PS/2 to wyjdzie bardziej elegancko ale trzeba by złożyć prosty układ elektroniczny - linkowałem do niego ostatnio w temacie Xtro o otwartych projektach elektronicznych do Amig.

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2017 12:14:09 przez teh_KaiN
[#9] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@teh_KaiN, post #8

Niestety obudowa klawiatury CDTV nie podejdzie bo ma inaczej zawartość rozmieszczoną. Albo obudowa klawiatury Infinitiv tylko trudno złowić i cena nie wiem jak by była. Tam nie było otworów na diody.
[#10] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #1

Jako ciekawostkę dodam, że kol. Maxsoft miał w ten sposób przedłużoną klawiaturę od a1200
[#11] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@teh_KaiN, post #8

chciałbym właśnie zbudować taką obudowę :)
a klawiatury z pieca nie chce bo Amiga ma swoją i można ją wykorzystać.
[#12] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@softiron, post #11

[#13] Re: klawiatura A500 na zewnątrz

@Dorian3d, post #12

no i rozwaliłeś mi system. Ide się powiesić.
Swoją drogą obudowa na ACZE też jest że tak powię lodzio-miodzio
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem