[#31] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #30

Zmień kickstart programowo i wtedy uruchom MonED

#Mariodj
Ciekawe jakie ma ustawienia dodatkowe
Może zależy to od wersji programow/sterowników.
Najlepiej jakby Biax udostępnił dyskietkę ze sterownikami, ale taką która u niego też po wystartowaniu z fdd, da obraz rozciągnięty na cały ekran.
Może się okazać że coś specyficznego uruchamia się u niego na hdd i dlatego nie można tego powtórzyć na innym bl702a
[#32] Re: BenQ bl702a

@Norbert, post #31

Pomysł z podmianką kicka dobry na jakis wolny moment. Tych monitorów wydaje mi się trochę krąży w naszym Amigowym światku i aż dziwne że nikt znający się na zabawie MonEdem jeszcze nie dopasował DbPal do Benka.
Jak narazie czarne paski po bokach mnie drażnią głównie z tego powodu że wizualnie obszar wyświetlany na monitorze daje wrażenie 15 cali a na Nec 71vm przyzwyczaiłem się do pełnego wypełnienia ( oczywiście z tym minusem że ok 2 cm na dole ekranu było niewidoczne zarówno w DbPal jak i w Pal).
Pewnie się tym ustawianiem jeszcze pobawię albo przywyknę bo poza tym mankamentem złego słowa nie mogę o Benku powiedzieć ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2018 14:55:18 przez mikecios
[#33] Re: BenQ bl702a

@Norbert, post #31

Sprawa z grubsza na ta chwilę wygląda tak.
Biax ma swoje ustawienia Benka przedstawione w swoim Grafitti i dotyczą trybu Multiscan.
Mnie bardziej interesuje DBPal ale z ciakawości sprawdziłem i niestety guzik.
Faktycznie sam Multiscan ma mniejsze te czarne pasy po bokach i w moim przypadku na maksymalnym overscan i szerokości pasma na max, wynoszą ok 1cm z każdej strony z tym że znów zbytnio fazy nie mogę dopasować. Nie można mieć jednak wszytskiego.
Póki co wracam do DBPal 720x564 i jakoś przełknę paski 2cm-tymetrowe.
Programami MonEd-o podobnymi mam narazie stracha się bawić żeby przy braku wiedzy czegoś nie "polepszyć" :D
Koniec końców całkiem możliwe że to zależy też od rewizji monitora jak bardzo będzie podatny na próby dopasowania do Ami.
[#34] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #33

Proszę o informację jakiego trybu użyć najlepiej dla tego monitora. Po wybraniu jakiejkolwiek rozdzielczości w wątku mam jakieś artefakty na ekranie nie wspominając o 5 cm pasach po bokach.
Po uruchomieniu dowolnej gry problem znika.
Gdzie można zdobyć plik z rozdzielczością najlepszą dla tego monitora? Te co są w katalogu monitors niestety nie działają prawilnie…
Szczerze to jakaś masakra ten monitor... Człowiek zawsze szuka półśrodka a i tak wyjdzie że trzeba będzie kupić indivision tylko nigdzie nie ma ...

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2018 21:43:21 przez majstermsi
[#35] Re: BenQ bl702a

@majstermsi, post #34

Vgaonly masz w monitors ?
[#36] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #35

mam
Używam amiga os 3.9 z allegro na karce cf , który to nie pozwala zmienić rozdziałki spod workbench tylko save i restart . W ciemno często nabawiam się out of sync na monitorku …
Przy pomocy Norberta jestem w stanie wykasować plik z przetrzymywaną informacją ostatnio wybranej rozdziałki... I tak każdą sprawdzam i jest dramat.

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2018 21:56:31 przez majstermsi

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2018 21:58:03 przez majstermsi
[#37] Re: BenQ bl702a

@majstermsi, post #34

Należy tez użyć programu OVERSCAN.
Umożliwia on dopasowanie obrazu do ekranu monitora.
Nie zawsze jest to zadawalające, ale czasami się udaje to zrobić.
[#38] Re: BenQ bl702a

@Norbert, post #37

No tak tylko proszę o wskazanie dokładnie nazwy rozdziałki bo mam ich tam mnogo i 3/4 z nich daj out of range ;). A te które mi się udało jakoś wyświetlić to powodują artefakty, jakieś linie poziome plus znikające czcionki. Kurcze znowu mam wszystko nowe - nowy kabel nowy monitor ...Coś jest jak zwykle skopane po zakupie ...
[#39] Re: BenQ bl702a

@majstermsi, post #38

Zakupiłem sobie taki monitor i faktycznie obraz (w grach i demach) jest bardzo dobry ale mam też mały problem. W systemie nie mogę ustawić praktycznie żadnego trybu prócz Pal, Ntsc i Multiscan (próbowałem DblPAL, Euro36, Euro72, HD720, Super72). Na pozostałych trybach mam czarny ekran bądź komunikat "Poza zakresem". Rozumiem że niektóre tryby mogą działać źle bądź nie działać wcale ale DblPAL powinien działać normalnie, a nie działa. Czy ktoś napotkał na taki problem i może coś doradzić?
[#40] Re: BenQ bl702a

@nostrum666, post #39

Masz VGAonly w devs:monitors ?
[#41] Re: BenQ bl702a

@Norbert, post #40

Tak, mam.
[#42] Re: BenQ bl702a

@nostrum666, post #41

A MultiScan Ci nie pasuje? DBLPal ma troszkę mniej niż 30kHz i nie jest wyświetlany na większości monitorów VGA.
[#43] Re: BenQ bl702a

@Hexmage960, post #42

Według systemu DblPAL ma 31,05 kHz a Multiscan pracował bardzo dobrze na NEC 71 ale na BenQ obraz nie jest tak dobry i są pionowe pasy widoczne na niektórych elementach systemu (np obraz ładowania WHDload), których nie potrafię wyeliminowac. W Pal tych pasów nie ma.
[#44] Re: BenQ bl702a

@nostrum666, post #43

Według systemu DblPAL ma 31,05 kHz

Doprecyzuję, że to dzięki temu sterownikowi VGAOnly DblPAL ma te 31kHz. Jednakże nawet mimo tego, nowe monitory rzadko obsługują ten tryb.

Multiscan pracował bardzo dobrze na NEC 71 ale na BenQ obraz nie jest tak dobry i są pionowe pasy widoczne na niektórych elementach systemu (np obraz ładowania WHDload), których nie potrafię wyeliminowac. W Pal tych pasów nie ma.

Rozumiem. A PAL Laced miga na tym monitorze?
[#45] Re: BenQ bl702a

@Hexmage960, post #44

Miga, co prawda nieznacznie ale jednak.
[#46] Re: BenQ bl702a

@nostrum666, post #45

W takim razie ja bym pracował w PAL 640x256. Skoro napisałeś, że pięknie Ci PAL wyświetla. szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem