kategoria: Sprzęt
[#1] Jak zresetować Picasso IV
Włożyłem Picosso IV do A4000. Chodziło jakoś. włożyłem dyskietkę instalującą, zmieniłem rozdzielczość na jakąś dziwną - czarny ekran.
Zmieniłem nawet karte CF z innym OS - to samo :(
Jest jakis sposób na reset? A może podłączyć na zwykłe łącze i wtedy zmieniać?
[#2] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #1

Jakie rozdzialki masz w screenmode ?
[#3] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #1

Chwila, powoli. Co zainstalowałeś? Picasso96? Ustawiłeś tryby dla karty? Nic nie wiadomo póki co ;)
[#4] Re: Jak zresetować Picasso IV

@_arti, post #3

Uruchomiłem dysk instalacyjny Picasso96. Dostałem jakiś dziwny komunikat o romie, no ale zresetowałem system, wszedłem w prefs i rozdzielczości, a tam były dodane nowe tryby. Myślałem że każdy jeden będzie chodził, więc kliknąłem na jakiś Picasso z PC w nazwie. Pokazało się screen adjustment, kliknąłem yes, no i czarny ekran.
Nie wiem jak wrócic do ustawień. Podłączyłem monitor do amigowego łacza video, i chodzi, może stamtąd mam coś odinstalować? Tylko jak?
[wyróżniony] [#5] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #4

Odpal na amigowym monitorze p96Settings mając podpięty jakiś monitor VGA do karty. Tam możesz sobie zmieniać parametry trybów i je testować.
[#6] Re: Jak zresetować Picasso IV

@_arti, post #5

Obczaję, i dam znać :)
[#7] Re: Jak zresetować Picasso IV

@_arti, post #5

Ok. Zrobiłem jak mówiłeś. Zmieniłem rozdzielczość na PicassoIV 16bit PC, WB wygląda świetnie, ale jak tylko uruchomię jakąś grę, to obraz znika, i jest tylko muzyka :(
No więc na jaki tryb mam to ustawić?
Inna sprawa, kiedy podmienię kartę CF, to wszystkie ustawienia karty znikają. Jest jakiś niewypasiony tryb w Picassie, abym tylko używał wyjścia VGA w karcie, ale na wszystkich OS, tak jak to robiłem przed instalacją driverów?

A4000NTSC, OS 3.9, Monitor Dell Ultrasharp 1905FP. Monitor wg opisu powinien brac 80KHz horyzontalnie i 75 Hz Wertykalnie.
[#8] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #7

Gra zapewne idzie na AGA lub ECS wiec przełącza cie na wyjście monitora z Amigi a nie z karty graficznej.
Gry w większości to jakiś lores...... 320x256
Jak podepniesz drugi monitor amigowy to gra będzie widziana na nim właśnie. ..

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 09:09:34 przez Voyox
[#9] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Voyox, post #8

Wiem ze jest coś takiego w Picasso jak ustawienia scandoublera, może tam masz za wysoka częstotliwość odświeżania ustawiona, ja jak kupiłem Picasso to było ustawione na 50Hz ale sobie podbiłem do 100Hz żeby mi obraz nie migał na CRT wiadomo jest ze jak podepnę LCD to nie będę miał obrazu. Jeżeli z karty graficznej pod wb masz obraz a z PAL nie, to to będzie to ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 09:12:29 przez QUAD
[#10] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #7

Jakie sterowniki masz w DEVS:MONITORS ?
[#11] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Norbert, post #10

Z tego co się orientuję to Picasso 4 nie ma wbudowanego scandublera.
Picasso 2 chyba był przelotowy.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
[#12] Re: Jak zresetować Picasso IV

@mwb113, post #11

Ma .
http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=468

Tylko czy jest podłączony do P IV ?
[#13] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Norbert, post #12

jest wbudowany i nic nie trza podłączać, to nie CV 3D, trzeba go tylko odpowiednio ustawić, już nie pamiętam jak się to robiło bo robiłem to dawno, wiem tylko że musiałem zainstalować Picasso96 bo pod CGX4 nie da się tego zmienić. Dodatkowe złącza są dla karty dzwiękowej i jakiś innych ustrojstw. Proponuję ustawić scandoubler i problemy znikną skoro karta wyświetla blat WB normalnie a problem jest z PALem
[#14] Re: Jak zresetować Picasso IV

@QUAD, post #13

A co to za płytka zatytułowana Flicker fixer ?
Nie jest potrzebna ? Nie podłącza się do karty ?

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 13:00:18 przez Norbert
[#15] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Norbert, post #14

[#16] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Norbert, post #14

To jest cześć karty i można ja odłamać żeby kartę zainstalować np w a2000
[#17] Re: Jak zresetować Picasso IV

@QUAD, post #16

No tak , ale ten odlamany fragment w obu przypadkach ( a4000 czy a2000 ) należy połączyć z Picasso IV.
Czy ten fragment nie jest potrzebny aby P4 przepuściło obraz z Amigi przez kartę graficzną ?
[#18] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Norbert, post #17

Tak, jest potrzebny.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 15:12:55 przez _Skiba
[#19] Re: Jak zresetować Picasso IV

@_Skiba, post #18

To znaczy że nie ma trybu w tej karcie do odpalania zwykłych gier?? To mam zawsze mieć dwa monitory? Przecież to jest bez sensu :(
[#20] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #19

Ja mam u siebie w A2000 kartę Picasso II+ i jest ona przelotowa, tzn podłączam do niej wyjście z IndivisionECS a pod wyjście monitor i ECS i tryby RTG mam na jednym monitorze. Wszystko się samo przełącza. Jeśli załatwisz sobie ten element do karty, też tak będziesz miał, tylko nie wiem czy z wszystkimi trybami , chodzi mi o PAL. Nie wiem czy jest tam FF.
[#21] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #19

Tak może być jeśli nie masz tej płytki . Sprawdź.

Nie napisałeś jakie sterowniki masz w devs:monitors.
Jeśli jest tam sterownik Picasso IV to przenieś go w inne miejsce.
Wtedy odpal Amigę i napisz czy jest tak jak przed instalacją sterowników z dyskietki

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2017 21:16:50 przez Norbert
[#22] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Norbert, post #21

Znalazłem instrukcję po angielsku - nie wiele mi się przydała, ale znalazłem jakis inny instalator Picassa96, i wrzucił do Prefs ten program PVS. Od tamtej pory jedzie wszystko na monitorze VGA.
Wow, muszę powiedzieć że obraz z tej karty jest niesamowity. Na jakims przeciętnym monitorze, obraz jest jak z kryształu :)
Szkoda tylko że tyle dłubania, i w razie zmiany karty CF wszystko od nowa.
Dzięki.
[#23] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #22

Z tą kartą CF to nie bardzo rozumiem... przecież jak z PC wyjmiesz dysk i włożysz inny, to tam, na tym nowym też nie będzie sterowników szeroki uśmiech
[#24] Re: Jak zresetować Picasso IV

@_arti, post #23

No tak, ale fajnie by było jakby taka karta działała z automatu jak Indyvision AGA :)
[#25] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #24

A tak nie jest ?
Bootmenu masz na monitorze podpiętym do vga Picasso IV
[#26] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #24

He he jak ja tak kiedyś powiedziałem, to ktoś mi napisał, że w amigowaniu o to właśnie chodzi, żeby kombinować, dopasowywać, zmagać się z czymś (dodam od siebie) i w końcu zwyciężać. Cóż, ponieważ nie odpowiadał mi taki model amigowania, więc ułatwiłem sobie (nie ma róży bez kolców a jak) życie i skoczyłem na tzw. NG.

A odnośnie tematu, czy takie informacje nie mogłyby znaleźć się w jakimś dziale? np. FAQ, sprzęt, ludzie mieliby łatwiej chyba. Ja się nie znam i nie pomogę, ale pewne tematy wracają z dość regularną częstotliwością. Fanów od Amigi68k jest ponoć najwięcej, więc powinni bez problemu znaleźć się tacy, którzy spiszą wszystkie możliwe problemy, przypadki, porady dotyczące sprzętu amigowego 68k?
[#27] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #24

Ale ta karta daje takie możliwości dzięki flicker-fixerowi. Wkłada się nowy dysk HD i karta wyświetla obraz bez problemu. Natomiast jeśli chcemy mieć wyższe rozdzielczości i w pełni wykorzystać kartę, to trzeba zainstalować sterowniki.
Przecież tak samo jest w windowsie. Bez sterowników, karta wyświetla podstawowy obraz w dość niskiej rozdzielczości. A jeśli chce się mieć lepiej to trzeba doinstalować sterowniki.
Dodam, że tak bezproblemowa w Amidze klasycznej jest tylko Picasso IV, gdyż ma wbudowany flicker-fixer. Miałem tę kartę długi czas i byłem z niej bardzo zadowolony.
W Amidze 3000 jak miałem CyberVision to też było podobnie. Flicker-fixer z Amigi 3000 dawał obraz na VGA z Amigi, a karta swój (była przelotowa tzn. obraz z Amigi był przesyłany na wyjście z karty bez jej ingerencji). Tak samo jest z Picasso IV - nie trzeba dwóch monitorów, bo karta przez flicker-fixer przesyła obraz z Amigi na swoje wyjście, a dzięki sterownikom swój obraz jest też na tym samym wyjściu. Podłącza się jeden monitor do karty i jest wszystko. Trzeba tylko włożyć w odpowiedni slot: tam gdzie jest Zorro i przed nim slot video (nie mylić z ISA) - dotyczy Amigi 3000 i 4000. W Amidze 2000 slot video jest w innym miejscu, dlatego flicker-fixer odłamywało się i po włożeniu do slotu video podłączało się do karty Picasso IV taśmami.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 18:39:33 przez AS
[#28] Re: Jak zresetować Picasso IV

@AS, post #27

Teraz tylko dopaść do niej moduł muzyczny Concierto...
Dziwna sprawa, wyjście audio z tej karty działa bez tego modułu. Jest cichsze niz RCA, ale chodzi.
[#29] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #28

Ale ten dźwięk to dźwięk PAULI.
Przypuszczam że po zamontowaniu karty muzycznej dźwięk z karty msx i Amigi będzie miksowania w P4.
Karta muzyczna to fajna rzecz, ale czy potrzebna?
Gry i programy i tak najczęściej korzystaja z dźwięku 8 bitowego Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 19:56:58 przez Norbert
[#30] Re: Jak zresetować Picasso IV

@Ralpheeck, post #28

Działa Paula - karta bez Concierto jest przelotowa i dźwięk idzie z Amigi. Dopiero moduł muzyczny daje fajne możliwości 16 bit (niestety bez DSP). Działa to podobnie jak karta graficzna tzn. miksuje dźwięk z Amigi i karty muzycznej i jeśli chcemy mieć 16 bit to trzeba zainstalować sterowniki - AHI.
Jest jeszcze dodatek Pablo (video encoder - dekoduje obraz z karty do video) i Paloma IV (można powiedzieć, że to tuner TV).

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 20:03:15 przez AS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem