[#1] Budowa własnego kickstartu
Witam zgromadzonych :)
Od jakiegoś czasu nurtowało mnie zrobienie własnego kicka do A600 z furią. W zasadzie dzięki poradnikowi Qkiza niemal ogarnąłem temat samego tworzenia, ale co zmienić? Co patchować, czego nie ruszać? Na jaką wersję i skąd co pobrać?
Duży zbiór bibliotek jest dostępny w pakiecie BB3&4. Ale czy wszystko co jest w moim kicku i znajdę tam mogę podmienić? Czy lepiej jakichś bibliotek nie podmieniać?
Na pewno muszę zmienić scsi.device bo dobija mnie już problem z wielkością partycji. Ale wersji tego jest kupa i sam nie wiem na którą się skusić. Z racji najczęstszego korzystania z CF i Fat95 może to by wcisnąć do kickstartu?
[#2] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #1

Zalecana wersja scsi.device to chyba nadal 43.45.
[#3] Re: Budowa własnego kickstartu

@SokOK, post #2

Spory kawał lektury. Ale gdzieś był jakiś scsi.device nie wymieniony w artykule a dawał niby spore przyspieszenie transferu. Od cosmosa albo don_adana, już nie pamiętam. A reszta bibliotek? Które warto zmienić?
[#4] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #3

Jeśli Ci pomoże - moja konfiguracja dla Amigi 1200 z 68030 i 68882:

- exec 45.20 (OS 3.9 BoingBag 2)
- 1MB patch (Doobrey) - w chwili obecnej w sumie mi niepotrzebny
- MoreLibSpace (AfA OS) - w chwili obecnej w sumie mi niepotrzebny
- audio.device 37.10 (OS 3.1)
- battclock.resource 39.3 (OS 3.1)
- battmem.resource 40.0 (DonAdan)
- bootmenu 020 44.7 (OS 3.9 BoingBag 2)
- card.resource 40.5 (DonAdan)
- cia.resource 40.0 (DonAdan)
- console.device 44.10 (BoingBag 4)
- disk.resource 38.1 (DonAdan)
- dos.library 40.3 (OS 3.1)
- filesystem 45.16 (Etienne Vogt)
- filesystem.resource 46.0 (DonAdan)
- expansion 40.2 (OS 3.1)
- gadtools.library 40.4 (OS 3.1)
- gameport_keyboard 40.1 (OS 3.1) - jeśli chcesz input.device 50.26 to musisz go dodać, przy oryginalnym jest zbędny
- graphics.library 020 40.24 (DonAdan)
- input.device 50.26 (pakiet Poseidon)
- intuition.library 40.85 (OS 3.1)
- keymap.library 40.4 (OS 3.1)
- layers.library 45.27 (Thomas Richter) - naprawdę warto, wyraźnie przyspieszyło system!
- mathffp.library 41.0 (DonAdan)
- mathieeesingbas.lib 41.1 (DonAdan)
- misc.resource 38.0 (DonAdan)
- potgo.resource 38.0 (DonAdan)
- ram-handler_44.24_NoBss (Remus go stworzył, nie pamiętam już z czego)
- ramlib 40.2 (OS 3.1)
- ramdrive 39.35 (OS 3.1)
- romboot 40.3 (André Pfeiffer)
- scsi.device 46.1 (DonAdan)
- shell 45.39 (Thomas Richter)
- timer.device 39.4 (OS 3.1)
- trackdisk.device 40.1 (OS 3.1)
- utility.library_41.0 (DonAdan)
- wbtask_40.0 (DonAdan)
- KingCON 020 40.5 (Cosmos, na podstawie kodu Davida Larssona i innych)
- PowerWindows_BKPatch (Doobrey, na podstawie kodu Georga Stegera)
- RomFixes2 (Doobrey)
- IntAckFix (Bert Jahn) - nie jest on potrzebny na wolniejszych Amigach, ale używam też UAE
- RangerMem (Henryk Richter) - chociaż w sumie chyba mi niepotrzebny
- FixGetMsg (pakiet BlizKick)
- PatchMath020-All (Doobrey)

Uwagi:

- jeśli chodzi o DonAdana - nie używam dos.library (nie działały mi z nią locale, więć nawet nie chcę wiedzieć co jeszcze jest zepsute), ani ramlib (niestabilny, czysty OS 3.1 nie chciał mi z nim startować)
- nie używaj modułów od Cosmosa w wersji beta - intuition.library, exec, graphics.library - jest z nimi naprawdę mnóstwo problemów
- odradzam też TLFSMem - owszem, daje przyspieszenie, ale miałem problemy z jakimiś starszymi aplikacjami
- KingCON to zamiennik modułu con-handler (jeśli nie chcesz KingCON'a, to con-handler musisz do ROMu dodać)
- co do bibliotek matematycznych - mam koprocesor 68882 i uzywam bibliotek HSMathLibs od Matthiasa Henze, ale nie chcę ich ładować do ROMu - chcę, żeby pozostał kompatybilny z Amigą bez FPU
- co do scsi.device - niektórzy używają wersji od Cosmosa, na mojej A1200 działa też poprawnie scsi.device z OS 4.1 Classic, a i wspomniany tutaj 43.45 ma zwolenników; w sumie to nie wiem, jaki jest najlepszy
- co do romboot - w archiwum na Aminecie znajdziesz kilka wersji, z różnymi efektami graficznymi; wybierz sobie, który Ci się najbardziej podoba
- co do PowerWindows_BKPatch - przeczytaj dokumentację z pakietu PowerWindows na Aminecie
- celowo pominąłem carddisk.resource - jest potrzebny tylko do starych kart flash PCMCIA działających jak współczesny pendrive; nie mam niczego takiego
- wiem, że można wrzucić do ROMu compactflash.device (Torstena Jagera, ale wersję 1.33 przygotował Krashan) - ale nie mam miejsca, musiałbym zastosować ROM 1 MB; poza tym, on i tak nie pozwala na bootowanie systemu z karty CompactFlash w czytniku PCMCIA (trochę szkoda, bo jest to rozwiązanie szybsze od karty podłączonej przez przejściówkę do kontrolera IDE w A1200)
- icon.library (46.4.464 od Petera Keunecke) i workbench.library (z BB4) mam na dysku; nie mieszczą mi się w ROMie 512 KB; ale jeśli chcesz odpalać oprogramowanie z dyskietki, to dobrze byłoby je w ROMie jednak umieścić
- w OS 4.1 Classic znajdziesz też FastFileSystem 52.6 - ale nie wiem, czy da się go wrzucić do ROMu (i tak uzywam PFS'a)
- jest też alternatywny trackdisk 40.2 od Cosmosa (o ile dobrze pamiętam, wyłącza on clicki stacji dysków)
- inna opcja na trackdisk, to patch HackDisk z pakietu BlitzKick + NewHackdisk z Aminetu; ale i tak nie mam w Amidze stacji dyskietek (w gniazdo wsadziłem terminator, żeby uniknąć długiego bootowania), więc w alternatywy się nie bawię

I w końcu:

- w ROMach 3.x od Cloanto jest nowszy expansion.library 40.3 (Jeffa Weeksa) - niestety, firma nie udostępnia go w postaci modułu, nikt go też jeszcze nie wyekstraktował (nie powinno to być nie wiadomo jak trudne, ale brakuje mi czasu żeby się tym zająć); jak ktoś wie, skąd to ustrojstwo dorwać, byłbym wdzięczny za informacje
- byłbym też wdzięczny za informacje, jeśli na liście powyżej jest coś przestarzałego

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 22:20:28 przez Cedrat

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 22:30:39 przez Cedrat
[#5] Re: Budowa własnego kickstartu

@Cedrat, post #4

Widzę, że ten nieszczęsny tekst z amiga-news.de, przypisujący mi błędnie autorstwo wersji 1.33 compactflash.device wciąż żyje... Dementuję tę pogłoskę, nie mam z tym nic wspólnego .
[#6] Re: Budowa własnego kickstartu

@Krashan, post #5

Rzeczywiście, jest sprostowanie, przepraszam. Autor tej wersji compactflash.device to Paul Carter. Podobno :)
[#7] Re: Budowa własnego kickstartu

@Cedrat, post #4

Brawo TY :)
Dzięki za tak długą i wyczerpującą listę. Pytanie brzmi czy uda się wstawić 1MB do płyty A600. Chociaż na razie i tak będę mapował ROM Furią. Później ewentualnie ROM we Flashu wstawię.
No i kwestia czy te wszystkie usprawnienia nie pogryzą się z ClassicWB, on jest mocno spatchowany.
To siadam do lektury i szukam co która wersja modułu robi i którą stosować. Dzięki Cedrat

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 10:14:55 przez kwaku85
[#8] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #7

Oczywiście ,że się da. Ja w swojej A600 mam 1Mb kick robiony według tego poradnika:
http://www.mfilos.com/2010/12/guide-create-and-burn-custom-kickstart.html
[#9] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #7

Ciężko mi powiedzieć, jak to się będzie sprawowało przy ClassicWB (używam własnej instalacji, czasami bazującej na różnych), ale:

- do SetPatch musisz dodać parametr SKIPROMUPDATES (chyba, że używasz jakiegoś starego SetPatch'a)
- z uwagi na nowe layers'y na pewno musisz wyłączyć wszelkie patche typu 'FastLayers' - nie są już potrzebne, a prowadzą do zwiech (koniecznie przeczytaj dokumentację do nowych layersów, zwłaszcza jeśli używasz CyberGraphX albo Picasso96)
- nie zadziała też Birdie (polega na jakichś wewnętrznych strukturach starych layers'ów)

Acha - nie wiem, czy ta graphics.library on DonAdana nie jest przypadkiem tylko dla kości AGA.

[edit] Nie wrzucaj przypadkiem do Kickstartu workbench.library z OS 3.9, lub nowszego - nie jest romowalny. Jeśli robisz ROM 1 MB, wrzuć tam workbench.library z systemu 3.1 (jeśli masz ten nowy OS 3.1, który to niedawno wypuścił Hyperion, to na dyskietkach znajdziesz tam workbench.library skompilowane nowym kompilatorem, które jest nieco mniejsze). Jak wyjdzie OS 3.1.4, nad którym trwają obecnie prace, to tamtejszy workbench library ma bazować na tym z OS 3.9 i być romowalny; ale wtedy moja lista pewnie i tak trochę się zmieni.

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 12:36:04 przez Cedrat
[#10] Re: Budowa własnego kickstartu

@Cedrat, post #9

No ciekawy jestem co to z tego 3.1.4 będzie, fajnie by było gdyby wreszcie powstał jakiś nowszy kick ze wszystkimi dobrodziejstwami złożonymi razem, żeby nie trzeba było ciągle kombinować. A co do kart PCMCIA to ja nie chce z tego bootować, jednak jest to świetne rozwiązanie do trzymania kopii zapasowej całego systemu, szczególnie jak nie wie się za bardzo co się robi z systemem i trzeba raz na czas wszystko przywrócić :D Oczywiście mam przygotowana dyskietkę ratunkową z odpowiednio spreparowanym WB, ale gdyby było to w kicku- miód malina.
[#11] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #10

Dyskietkę z Workbenchem też możesz mieć w Kickstarcie, aczkolwiek cała procedura jest trochę skomplikowana - https://github.com/cnvogelg/romdisk.
[#12] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #10

No ja też, podobno ma być wersji limitowanej za 314 euro.
[#13] Re: Budowa własnego kickstartu

@KM, post #12

Chyba ze wszystkimi kompatybilnymi modelami Amigi w komplecie.
[#14] Re: Budowa własnego kickstartu

@wojtek9989, post #8

Chcecie powiedzieć, że Kick może mieć więcej niż 512kb w A500 i A600? nawet nie przypuszczałem, że to możliwe.
[#15] Re: Budowa własnego kickstartu

@Adinfo, post #14

Podobno. Na pewno eeprom do zmiany. Albo trzeba sobie flash wstawić, np od spidiego, o ile w a600 działa.
[#16] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #15

będzie wersja dla a 600
[#17] Re: Budowa własnego kickstartu

@Adinfo, post #14

Chcecie powiedzieć, że Kick może mieć więcej niż 512kb w A500 i A600? nawet nie przypuszczałem, że to możliwe.

Pewnie, że może mieć więcej. Zobacz na A500Flash :)
[#18] Re: Budowa własnego kickstartu

@Cedrat, post #9

Nie wrzucaj przypadkiem do Kickstartu workbench.library z OS 3.9, lub nowszego - nie jest romowalny. Jeśli robisz ROM 1 MB, wrzuć tam workbench.library z systemu 3.1

Można też użyć modułu wbfind Don_adana i zaoszczędzić miejsce w romie.Trzeba jednak mieć workbench.library w Libs: na dysku twardym oraz na dyskietkach z których uruchamiamy komputer, bo taki dysk install czy workbench nie uruchomią się mając sam moduł wbfind.
[#19] Re: Budowa własnego kickstartu

@Cedrat, post #9

Nie wrzucaj przypadkiem do Kickstartu workbench.library z OS 3.9, lub nowszego - nie jest romowalny.

Ja zawsze wrzucam do ROMu 1MB i jakoś działa
[#20] Re: Budowa własnego kickstartu

@Kilos, post #19

Zaczynam już zielenieć od tego wszystkiego, ile lat potrzeba na ogarnięcie co wrzucać, co patchuje co, jaką wersję, gdzie znaleźć, co jest potrzebne zamiast czego itp? Wrócę chyba do standardowego 3.1 :)
[#21] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #20

Jakiś czas temu po łbie mi chodził pomysł, żeby zrobić appkę, która by sama z repozytorium dociągała aktualne moduły dedykowane pod dany procesor, chipset itd., składała z tego ROM i wrzucała do flashkicka. Problem w tym, że zaraz by się znaleźli ludzie płaczący, że łamanie praw autorskich (a jak Don Adan czy Cosmos patchują to jest git), że piractwo (a jak każdy na własną rękę ściąga i wkłada w kick to jest git) i w ogóle zło, bo trzeba tkwić w niezmienianych od 20 lat legalnych kickach sprzedawanych tu i tam.

No i jeszcze to, o czym kiedyś pisałem. Jest kickstart AROSa, ale ten z tego co czytałem stawia głównie na rtg i mocno dopalone konfigi, w tym vampire, nikt się przy tym nie garnie żeby go optymalizować pod klasyka. No i na githubie leży sobie projekt Execa napisanego od zera z użyciem nowoczesnego C++, ale padł bo autorowi żaden kompilator nie leżał. A szkoda.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2017 12:58:28 przez teh_KaiN
[#22] Re: Budowa własnego kickstartu

@teh_KaiN, post #21

Nie wiem czy C++ czy inne języki wyższego poziomu nadają się do projektowania kicka. To jednak max 1MB a trzeba by tam wsadzić jak najwięcej i możliwie najbardziej zoptymalizowanego. Tu jednak trzeba kogoś oblatanego w assemblerze.
Mam nadzieję, że ten 3.1.4 będzie odpowiednio połatany i coś się tam nowego poza logo Cloanto pojawi. Byłoby git gdyby PFS3 siedział w kicku wraz z najnowszym FFS, żeby scsi.device było już bezbłędne, sterownik do PCMCIA z obsługą FAT działał, a najlepiej od razu bootował jeśli sprzęt na to pozwala. I pewnie można by tą listę tak rozwijać bez końca, ale jakieś silne podstawy pod dalszy rozwój powinny tam się wreszcie pojawić.
[#23] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #22

Po co PFS3 w ROMie? Umieszczasz go sobie w RDB (czyli w takiej 'tablicy partycji' na dysku), i nara - jak Amiga będzie potrzebowała, to go sobie wczyta.

Ale zdaje się, że pierwsze poprawki mają dotyczyć właśnie scsi.device, systemu plików, i narzędzia do partycjonowania...
[#24] Re: Budowa własnego kickstartu

@Cedrat, post #23

No, ale jak robisz sobie nową Amigę, to po grzyba kombinować? Wkładasz dyskietkę Install, odpalasz HDtoolBoxa i po prostu ustawiasz partycje. A będąc już przy HDtoolBoxie, to takie rzeczy jak poprawne rozpoznawanie dysku, ustawione poprawnie maxtranswery i co to tam jeszcze powinno być- to podstawa. To powinno już być w HDtoolu.
[#25] Re: Budowa własnego kickstartu

@spidi, post #17

Poczytam więcej o tym A500Flash, może nawet sobie sprezentuję docelowoszeroki uśmiech
Na ten moment mam po jednej sztuce do testów 29F800 i 29F160 z adapterami DIL42, czy za ich pomocą można zrobić coś takiego jak A500Flash? czy potrzebny będzie osobny "układ" aby je programować bezpośrednio w Amidze. Mam w nich wrzucone wsady łączone ale zabrakło czasu aby je zamontować i zrobić przełączniki, tu sprawa jest o tyle trudniejsza, że nie da się wygiąć dwóch nóżek, które po zaprogramowaniu nie mogą być w podstawce, jeszcze się nie zastanawiałem jak to rozwiązać. Druga sprawa, że 22F160 ma zworki wlutowane i mogą kolidować z kartami turbo, myślę, że je będzie można inaczej wlutować.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2017 16:30:05 przez Adinfo
[#26] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #22

To jednak max 1MB

jednak 2MBpomysł
[#27] Re: Budowa własnego kickstartu

@Adinfo, post #25

Na ten moment mam po jednej sztuce do testów 29F800 i 29F160 z adapterami DIL42, czy za ich pomocą można zrobić coś takiego jak A500Flash?

Będzie potrzebna zewnętrzna logika.
[#28] Re: Budowa własnego kickstartu

@kwaku85, post #7

Wyszło coś z tego mapowania na Furii?

Bo mnie rom przygotowany w Remusie za nic w świecie nie działa poprawnie.
Jest tak nawet w przypadku, gdy rozbiję na moduły kick 3.1 (który z powodzeniem mapuję) i ponownie połączę go Remusem w całość (pamiętam oczywiście by exec był pierwszy).
Na wstępie wali chesumami na partycji systemowej, a po paru cancelach wyskakuje Software Failure losowego programu ze startup-sequence... wtf?
[#29] Re: Budowa własnego kickstartu

@tbone, post #28

Ciekawe, bo pod WinUAE działa jak należy. Zarówno stockowy 3.1 przepuszczony przez Remusa, jak i 1 MB w postaci standard+extended z podmienionym scsi.device i card.resource...
[#30] Re: Budowa własnego kickstartu

@tbone, post #29

Na obu (stockowy i drugi rozszerzony) masz identyczne objawy?
Ciekawe ruszy bez Furii np. z rozszerzeniem A6095.
Chciałem zrobić 3.1 z podmienionym scsi.device.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem