[#4]
Re: Budowa własnego kickstartu
@kwaku85,
post #3
Jeśli Ci pomoże - moja konfiguracja dla Amigi 1200 z 68030 i 68882:
- exec 45.20 (OS 3.9 BoingBag 2)
- 1MB patch (Doobrey) - w chwili obecnej w sumie mi niepotrzebny
- MoreLibSpace (AfA OS) - w chwili obecnej w sumie mi niepotrzebny
- audio.device 37.10 (OS 3.1)
- battclock.resource 39.3 (OS 3.1)
- battmem.resource 40.0 (DonAdan)
- bootmenu 020 44.7 (OS 3.9 BoingBag 2)
- card.resource 40.5 (DonAdan)
- cia.resource 40.0 (DonAdan)
- console.device 44.10 (BoingBag 4)
- disk.resource 38.1 (DonAdan)
- dos.library 40.3 (OS 3.1)
- filesystem 45.16 (Etienne Vogt)
- filesystem.resource 46.0 (DonAdan)
- expansion 40.2 (OS 3.1)
- gadtools.library 40.4 (OS 3.1)
- gameport_keyboard 40.1 (OS 3.1) - jeśli chcesz input.device 50.26 to musisz go dodać, przy oryginalnym jest zbędny
- graphics.library 020 40.24 (DonAdan)
- input.device 50.26 (pakiet Poseidon)
- intuition.library 40.85 (OS 3.1)
- keymap.library 40.4 (OS 3.1)
- layers.library 45.27 (Thomas Richter) - naprawdę warto, wyraźnie przyspieszyło system!
- mathffp.library 41.0 (DonAdan)
- mathieeesingbas.lib 41.1 (DonAdan)
- misc.resource 38.0 (DonAdan)
- potgo.resource 38.0 (DonAdan)
- ram-handler_44.24_NoBss (Remus go stworzył, nie pamiętam już z czego)
- ramlib 40.2 (OS 3.1)
- ramdrive 39.35 (OS 3.1)
- romboot 40.3 (André Pfeiffer)
- scsi.device 46.1 (DonAdan)
- shell 45.39 (Thomas Richter)
- timer.device 39.4 (OS 3.1)
- trackdisk.device 40.1 (OS 3.1)
- utility.library_41.0 (DonAdan)
- wbtask_40.0 (DonAdan)
- KingCON 020 40.5 (Cosmos, na podstawie kodu Davida Larssona i innych)
- PowerWindows_BKPatch (Doobrey, na podstawie kodu Georga Stegera)
- RomFixes2 (Doobrey)
- IntAckFix (Bert Jahn) - nie jest on potrzebny na wolniejszych Amigach, ale używam też UAE
- RangerMem (Henryk Richter) - chociaż w sumie chyba mi niepotrzebny
- FixGetMsg (pakiet BlizKick)
- PatchMath020-All (Doobrey)
Uwagi:
- jeśli chodzi o DonAdana - nie używam dos.library (nie działały mi z nią locale, więć nawet nie chcę wiedzieć co jeszcze jest zepsute), ani ramlib (niestabilny, czysty OS 3.1 nie chciał mi z nim startować)
- nie używaj modułów od Cosmosa w wersji beta - intuition.library, exec, graphics.library - jest z nimi naprawdę mnóstwo problemów
- odradzam też TLFSMem - owszem, daje przyspieszenie, ale miałem problemy z jakimiś starszymi aplikacjami
- KingCON to zamiennik modułu con-handler (jeśli nie chcesz KingCON'a, to con-handler musisz do ROMu dodać)
- co do bibliotek matematycznych - mam koprocesor 68882 i uzywam bibliotek HSMathLibs od Matthiasa Henze, ale nie chcę ich ładować do ROMu - chcę, żeby pozostał kompatybilny z Amigą bez FPU
- co do scsi.device - niektórzy używają wersji od Cosmosa, na mojej A1200 działa też poprawnie scsi.device z OS 4.1 Classic, a i wspomniany tutaj 43.45 ma zwolenników; w sumie to nie wiem, jaki jest najlepszy
- co do romboot - w archiwum na Aminecie znajdziesz kilka wersji, z różnymi efektami graficznymi; wybierz sobie, który Ci się najbardziej podoba
- co do PowerWindows_BKPatch - przeczytaj dokumentację z pakietu PowerWindows na Aminecie
- celowo pominąłem carddisk.resource - jest potrzebny tylko do starych kart flash PCMCIA działających jak współczesny pendrive; nie mam niczego takiego
- wiem, że można wrzucić do ROMu compactflash.device (Torstena Jagera, ale wersję 1.33 przygotował Krashan) - ale nie mam miejsca, musiałbym zastosować ROM 1 MB; poza tym, on i tak nie pozwala na bootowanie systemu z karty CompactFlash w czytniku PCMCIA (trochę szkoda, bo jest to rozwiązanie szybsze od karty podłączonej przez przejściówkę do kontrolera IDE w A1200)
- icon.library (46.4.464 od Petera Keunecke) i workbench.library (z BB4) mam na dysku; nie mieszczą mi się w ROMie 512 KB; ale jeśli chcesz odpalać oprogramowanie z dyskietki, to dobrze byłoby je w ROMie jednak umieścić
- w OS 4.1 Classic znajdziesz też FastFileSystem 52.6 - ale nie wiem, czy da się go wrzucić do ROMu (i tak uzywam PFS'a)
- jest też alternatywny trackdisk 40.2 od Cosmosa (o ile dobrze pamiętam, wyłącza on clicki stacji dysków)
- inna opcja na trackdisk, to patch HackDisk z pakietu BlitzKick + NewHackdisk z Aminetu; ale i tak nie mam w Amidze stacji dyskietek (w gniazdo wsadziłem terminator, żeby uniknąć długiego bootowania), więc w alternatywy się nie bawię
I w końcu:
- w ROMach 3.x od Cloanto jest nowszy expansion.library 40.3 (Jeffa Weeksa) - niestety, firma nie udostępnia go w postaci modułu, nikt go też jeszcze nie wyekstraktował (nie powinno to być nie wiadomo jak trudne, ale brakuje mi czasu żeby się tym zająć); jak ktoś wie, skąd to ustrojstwo dorwać, byłbym wdzięczny za informacje
- byłbym też wdzięczny za informacje, jeśli na liście powyżej jest coś przestarzałego
Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 22:20:28 przez Cedrat
Ostatnia aktualizacja: 26.12.2017 22:30:39 przez Cedrat