[#1] syspic
Dobra poddaję się.

Przeszukałem neta poczytałem (na miarę mojej znajomości english - słaby)
i dalej nie chce mi to chodzić

prosze o łopatologiczne wyjaśnienie co i jak mam i gdzie wsadzić oraz co i gdzie mma dopisać w startup-sequence

Nie jestem za mocny w tym i tyle, a chciałbym mieć skonfigurowany system z boot loaderem skoro nik mi nie umie powiedzieć jak kupić rainboota to chcę picboota chyba że ktoś wie jak najecheć na ekran shareware w rainbocie bo nawet nie przeszkadza mi on specjalnie tylko że nie da się najechać na przycisk OK ?

[#2] Re: syspic

@flash5, post #1

Po co Ci boot loader w Amidze?
[#3] Re: syspic

@wali7, post #2

Aby fajnie wyglądało :)

[#4] Re: syspic

@flash5, post #3

Napisze z glowy. Kiedys tego uzywalem z play16 i jakims wgaszacze dla syspica. Mozna tez uzyc picshowa.

Pamietac trzeba aby obrazek byl zapisany w trybie ktorym ma sie wyswietlic, czyli najlepiej sam sobie go wczytaj do np. PPainta i zapisz. Wygladalo to chyba tak.

Gdzies, zaraz, po SetPatchu:

run >nil: c:play16 sciezka_dostepu:sampel

Po IPrefs:

run >nil: c:syspic sciezka_dostepu:obrazek

...

LoadwWB

wait 10

c:wygaszacz_picshow

endcli >nil:

PS. Nie pamietam tylko jakiego wygaszacza uzywalem. Mozliwe tez ze czas mozna ustawic w parametrach SysPica. Tak czy inaczej, klikniecie na myszke wylacza bootobrazek i przelacza na WB.
[#5] Re: syspic

@flash5, post #3

Boot-loader, czy boot-pic?...
Rainboot czy SysPic to nie boot-loader.

Boot loader masz na przykład przy starcie systemu przy wyborze systemu MorphOS/Linux...

RainBoot'em się nie bawiłem, a SysPic jest dość prosty. Gdzieś na początku Startup-Sequence (chyba PO SetPatch) umieszczasz program główny z parametrami, albo ze ścieżką do pliku z konfiguracją, a w WBStartup umieszczasz ClosePIC, który zamyka Ci SysPic'a. Najlepiej ustawić mu StartPri=-128, aby wykonał się jako ostatni z WBStartup, i DONOTWAIT, aby nie czekał na jego zamknięcie (choć w wypadku ClosEPic to ostatnie zdaje się nie jest potrzebne, bo program po wykonaniu usuwa się z pamięci).

Pamiętam, że SysPic działa tylko na AGA, nie pamiętam też dokładnie ustawień, bo w 2002 nabyłem BVision i SysPic został zastąpiony przez CGXbootpic.library (czy jakoś tak), a teraz mam Pegaza...

Pozrawiam!!
[#6] Re: syspic

@quantor, post #5

ClosePIC

O, to jest ten wygaszacz. Ale czy czasami umieszczenie go w WBStartup, nie spowoduje tego, ze obrazek sie wylaczy i bedziemy widzieli jeszcze jak laduja sie ikonki, zegarki i tapeta? Moze lepiej odpalic go z wait po syspicu w startup-sequence? :)
[#7] Re: syspic

@Andrzej Drozd, post #6

A jaka jest kolejność, co? WBStartup ładuje sie na samym końcu po wywołaniu loadwb. W tooltipsach danie startpri = -128 załatwia całą sprawę ładowania programu jako ostatniego spośród tych występujących w WBStartup. No chyba, że wszystkie programy tam mają taką linię

Syspic jest bardzo prosty w użyciu, nie wiem jaki możesz mieć z nim problem. Dokumentacja do niego jest lakoniczna, bo i za wiele nie ma co opisywać.
[#8] Re: syspic

@DKL, post #7

> W tooltipsach danie startpri = -128 załatwia całą sprawę

nie dopisuje sie startpri tylko ustawia sie delay, zreszta jest opisane

Ostatnia modyfikacja: 02.03.07 18:27
[#9] Re: syspic

@DKL, post #7

Syspic jest bardzo prosty w użyciu, nie wiem jaki możesz mieć z nim problem.

Nie mialem z nim zadnego problemu. Wszystko zalatwilem w S-S. Nie lubilem pchac dziadostwa do WBStartup, poniewaz im wiecej badziewia bylo, tym bardziej przerywal Play16.

Pozatym juz sie w to nie bawie. A jak ci sie cos nie podoba, to wyskocz do McDonalda na frytki :)
[#10] Re: syspic

@flash5, post #1

a jaki masz konfig, bo szukalem w www.paubase.ppa.pl zeby sprawdzic czy masz karte gfx, zreszta i tak lepiej dopisac modeid rozdzielczosc wb, aby miec ladne przejscie z obrazka "fadeout" na wb i jak wyglada twoja strartup-sequence?

[#11] Re: syspic

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Więc tak gdyby nie LOOKATY to pewnie wkurzałbym się jeszcze kilka dni, ale wpadł do mnie na godzinę i razem z krótkim instruktażem wytłumaczył mi zasadę działania Startup-Sequence i do tego SysPic'a :)

Teraz już wiem o co w tym wszystkim chodzi :) no może nie jestem orłem ale staram się wdrożyć

Co do kofigu to mam 1200 desktop + Apollo 040/40 + 32MB zastanawiałem się nad dolutowaniem drugiej kości 32MB ale w chwili obecnej mam ochotę na zakup PPC + BVision lub jakiejś innej kart graficznej pod desktopa niestety strasznie ciężko coś wyrwać więc jak są jacyś chętni to chętnie się dogadam.

W desktopa upycham właśnie CDR slima ale mam pewien problem natury technicznej bo albo jest rąbnięty ten który mamwyjęt ze starego laptopa albo przejściówka na IDE i boję się ryzykować kupna w ciemno. Dodatkowo botykam się z problemem płytki drukowanej z PS/2 (znaczy schemat mam), problem polega na tym że chcę wsadzić to do środka zamiast COM1 w mojej A1200 dodattkowo montuję gniazdo zasialania urządzeń dodatkowych (HDD, CD ROM i wiatrak na Apollo bo nie chcę dodatkowo obciążać ścieżek na płycie głównej no i robię przelotkę z zasilacza ATX na ami zreseztą Lookaty zna moje plany ale na wszystko jest potrzebny czas no i dodatkowo części jak np. gniazdo molex 4pin z możliwością montażu na obudowie
Szczerze mam nadzieję że uda mi się wszystko zdobyć.

Oczywiście z całego procesu modernizacji na bieżąco robię zdjęcia i coś tam próbuję sklecić w rodzaju poradnika A-Z Jak wszystko upychm w środku :)

[#12] Re: syspic

@flash5, post #11

Sie rozumie... :) pewnie nie jednego startupa sklecisz na "swoj obraz" :D... widzimy sie niebawem flash5.

[#13] Re: syspic

@Lokaty, post #12

Mój aktualny syspic i jest moc

tutaj
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem