kategoria: Sprzęt
[#1] ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0
Witam, jako, że to jest mój pierwszy post i nie w tym dziele lub był ten temacik to z gory przepraszam.

Posiadam A1200 ROM 3.0 , dokupiłem kartę ACA 1232 40mhz 128MB RAM. Czytałem o mappowaniu pliku ROM 3.1 do pamięci MAprom karty. udało mi się to cudeńko zrobić wpisując:
ACAtune -maprom devs:kickstarts/kick40068.a1200.rom
Ładnie się zresetowało, odpalił ekranik startowy z ROM 3.1.
Niestety jest jeden mankament. Nie uruchamia kontrolera dysku twardego, co świadczy o tym, że nie odpala DH0. Czytałem z poradnika o pewnej opcji dodając literkę (?) "p".
ACAtune -maprom * p
Amiga ze zmapowanym do RAM Kickstartem startuje znacznie szybciej niż normalnie. Czasami na tyle szybciej, że układ
Gayle nie zdąży się zainicjalizować. Ponieważ Galye odpowiada między innymi za port IDE dysku twardego, rezultat jest taki, że
Amiga nie widzi dysku na starcie, wyświetla więc ekran "włóż dyskietkę" i czeka na włożenie dyskietki startowej. Opcja "p" powoduje
wykonanie "w locie" poprawki na mapowanym Kickstarcie dodającej opóźnienie po każdym resecie wystarczające na poprawną
inicjalizację układu Gayle. W czasie trwania tego opóźnienia ekran ma kolor jasnobrązowy.

W jaki sposób dodać ten wątek ? ma ktoś może gotową linijkę ( i sprawdziło się to że kontroler zadziałał ? ) Brakuje mi pomysłów. Dodawałem linijkę w ten sposób:
ACAtune -maprom devs:kickstarts/kick40068.a1200.rom p
Amiga się zresetowała, załączył się jasnobrązowy ekran i nic dalej nie było, ani ekranu ROM 3.1, ani kompletnie nic.
Jak pisałem brakuje mi już pomysłów. Jeśli komuś się udało to bardzo proszę o podanie mi linijki lub podesłania gotowego startup-sequence.
Ostateczność to chyba zakup ROM 3.1
Z góry wielkie dzięki i proszę o wyrozumiałość.
aha ACAtune komendę posiadam już w s-s więc jest 130mb ram. Wersja pliku acartune to 1.9.1
[#2] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #1

Jakie napędy widać w early menu po mapowaniu kick 3.1?
[#3] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@Norbert, post #2

Tylko fdd.
[#4] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #3

Czy hdtoolbox odpalony z dyskietki widzi dysk ? ( sprawdź czy w tooltypes wpisane jest scsi.device )

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2017 19:30:47 przez Norbert
[#5] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@Norbert, post #4

Hdtoolbox nie widzi dysków. Gdzie szukać scsi.device w tooltypes? Nie posiadam ogólnie scsi.device. w rom 3.0 jest ok. Znaczy ładuje się system.
[#6] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #5

Scsi.device masz w kickstarcie.
Zobacz w ikonie hdtoolbox czy masz tam wpisane scsi.device .
SCSI_DEVICE_NAME=scsi.device

Zdarza się że jest uaehf.device (to dla winuae)
[#7] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #1

W jaki sposób uruchamiasz acatune? on jest na dysku twardym? jeśli tak to spróbuj wcześniej załadować najnowsze scsi.device przez loadmodule....
Skąd masz w ogóle ten obraz kickstartu? sprawdzałeś go np w winuae czy na 100% działa?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2017 21:18:40 przez sunater
[#8] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@sunater, post #7

Może to wersja KS od A600 lub A4000?
[#9] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@pong777, post #8

ROM działa z winuae na 100 % ( sprawdzone ) wersja a1200 ( nawet we wpisie to widać ), cytuję raz jeszcze - "Amiga ze zmapowanym do RAM Kickstartem startuje znacznie szybciej niż normalnie. Czasami na tyle szybciej, że układ
Gayle nie zdąży się zainicjalizować. Ponieważ Galye odpowiada między innymi za port IDE dysku twardego, rezultat jest taki, że
Amiga nie widzi dysku na starcie, wyświetla więc ekran "włóż dyskietkę" i czeka na włożenie dyskietki startowej. Opcja "p" powoduje
wykonanie "w locie" poprawki na mapowanym Kickstarcie dodającej opóźnienie po każdym resecie wystarczające na poprawną
inicjalizację układu Gayle. W czasie trwania tego opóźnienia ekran ma kolor jasnobrązowy. "

Tutaj tkwi problem. dodanie Literki(?) "p" rozwiązuje temat.
Nie widac efektów
[#10] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #9

A gwiazdka "*" przed "p" nie jest potrzebna ?
[#11] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@Norbert, post #10

Tego właśnie nie wiem. Nie znam kogoś kto rozwiązał ten problem. ale wpadł mi jeszcze jeden pomysł. wpiszę linijkę normalnie jak wpisywałem, uruchomię OS z dyskietki już w kicku 3.1. I ponownie uruchomię wpis ale tak: acatune -maprom * p Czy to coś da ? raczej nie, bo karta skopiuje sobie rom z głównego kickstartu, czyli 3.0 :D:D:D ale warto spróbować.
[#12] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #11

Spróbuj taki wpis

C:acatune -maprom devs:kickstarts/kick40068.a1200.rom -burst on -cache on >NIL:
[#13] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@Norbert, post #12

Spróbuję. Wpisując "* p" lub samo "p" nic nie daje. Pisze, że nieznane polecenie *.
Niestety dodanie linijki, której podałeś nic nie daje po za wpisami cache i burst.

[#14] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #13

możesz wkleić swój s-s ? mam pewne podejrzenia...
PS - jaki masz dysk twardy i w jaki sposób podłączony do amigi (jakaś przejściówka czy bezpośrednio?)
[#15] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@sunater, post #14

Pierwsze foto bez modyfikacji MAProm. Drugie już z wpisem.

Dysk 4gb 2,5 cala. podpięte do Adapter IDE do konwertera SD2IDE dwuportowy 2.5 dodatkowo napęd cd-rw przez przelotkę 2,5 - 3,5 również do tego adaptera.
Na romie 3.0 działa wszystko jak ma działać, czyli bootuje dysk oraz napęd cd-rw również działa.
[#16] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #15

drugie acatune w s-s jest na pewno niepotrzebne (acatune >nil: - ale to nie jest przyczyna problemu... dlaczego wywalasz icon.librarry ?
ja bym spróbował załadować nowszy scsi.device przez loadmodule...
[#17] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@sunater, post #16

Ja juz tak miałem w s-s. znaczy icon.library. Możesz podesłać poprawny s-s ? łącznie z scsi.device ?
[#18] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #17

nowy scsi.device (np od don Adriana - ) musi być gdzieś na dysku i potem go ładujesz :) teraz nie mam dostepu do amigi ale postaram się pod wieczór siąść i przesłać Ci :)
[#19] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@sunater, post #18

Udało mi się do czegoś dojść. Mianowicie: S-s z hdd odpaliło po przypisaniu w linijce c:acatune -maprom Dh0:Kick40068.a1200.rom p
Zresetowało amigę, ukazał się kick 3.1 dysku niestety nie odpaliło. Ale. odpaliłem wtedy system w dyskietki, ( juz był wtedy kick 3.1 ) uruhomiłem Cli - wpisałem Loadmodule scsi.device ( komendę i device skopiowałem wcześniej do RAM ) i odburzył dysk, znaczy widzi partycję te co powinien, jak to tylko teraz zrobić aby było w S-S DH0 ?
[#20] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #19

Ok kolejny krok, zainstalowałem os 3.9 ;) w s-s DH0 dodana jest tylko i wyłącznie linijka c:Loadmodule devs:scsi.device
Aby wszystko miało ręce i nogi jest tak:
Uruchamiam DF0 z OS3.1 ( w s-s dodana jest linijka c:Loadmodule devs:scsi.device - oraz - c:acatune -maprom DH0:kick40068.a1200.rom p >NIL: )
os ładnie się 2 razy resetuje ( pierwszy po dodaniu SCSI , a drugi po załadowaniu kick3.1 ). wyjmuję dyskietkę ( w moim przypadku Gotek) i zaczyna się ładowanie os 3.9 :) dobrze by było to mieć jakoś upchane na S-s DH0. Nie da sie tak zrobić na dysku tak jak jest w przypadku dyskietki ze względu że robi pierwszy reset ( SCSI), kolejno drugi (maprom) i nic dalej nie działa. Więc to jest taka dyskietka startująca os 3.9 :D:D:D
[#21] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #20

jakiej wersji loadmodule używasz?
[#22] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@sunater, post #21

45.12
[#23] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #22

Widzę, że masz ClassicWB.
Uruchom po prostu dyskietkę install z AmigaOS 3.1
Zaistaluj na początek AmigaOS 3.1 - powinno pójść bez problemu.
Potem doda się ACATune, LoadModule i na to zainstaluje AmigaOS3.9
[#24] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@Sir_Lucas, post #23

odpalam wszystko z dyskietki: odpala się SCSI.device mapowanie kick3.1, kolejno wykładam dyskietkę i z dysku dopiero odpala się sys 3.9 ( łącznie z linijką loadmodule scsi.device, inaczej jakoś nie kombinowałem. Jak w s-s z dysku wpisywałem linijkę do mapowania to nie odpalał dysk, prosił o włożenie dyskietki. wtedy stosowałem loadmodule i dopiero uruchamiało wszystko z dysku.
[#25] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #24

Na początku s-s
powinieneś mieć ładowanie Romu czyli:

c:acatune -maprom DH0:kick40068.a1200.rom p >NIL: ---- ja bym zobaczył bez tego "p"

a po tym dopiero załadowanie nowego scsi.device

Loadmodule scsi.device >NIL:

w tym wypadku powinny być 2 resety, jak będziesz miał odwrotnie to nie wiem czy pierwsze załadowane scsi.device nie jest podmieniane ze scsi z kicka.
W tym wypadku wydaje mi się że najlepszym sposobem będzie mieć spreparowany kick 3.1 z nowym scsi, i wtedy masz ładowane wszystko razem patrz jeden reset.

A acatune ma możliwość dodawania scsi tak jak np. robi to blizzkick,
c:acatune -maprom DH0:kick40068.a1200.rom -module scsi.device >NIL: -lub bez -module
[#26] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@mwb113, post #25

skąd taki kick dostać ? ktoś posiada zmodyfikowany ? Ostatnia linijeczka widać robi swoje.
[#27] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #26

Co to znaczy że ostatnia linijeczka robi swoje.
Rozumiem że działa.
[#28] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@mwb113, post #27

chodzi mi o to -module scsi.device program Acatune nie zna komendy -module. Dlatego pytam się czy ktoś może z Was Panowie ( panie) posiada zmodyfikowany dobrze działający kick 3.1 ? Jak pisze kolega wyżej. Wtedy faktycznie, można takową linijkę wpisać i powinno być po kłopocie.
[#29] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #28

I wreszcie się wszystko udało. Wpisanie poprawnej linijki, skopiowanie poprawnego ROM. I odpala wszystko od razu jak należy z dysku ;)

Dzięki uprzejmości Sir_Lucas
[#30] Re: ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0

@egzekutor27, post #29

To może podaj jaka ta linijka i jaki rom. Może sie na przyszłość przyda innym. Może jakieś zdj. z własnego s-s.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem