[#1]
ACA 1232 + maprom 3.1 + DH0
Witam, jako, że to jest mój pierwszy post i nie w tym dziele lub był ten temacik to z gory przepraszam.
Posiadam A1200 ROM 3.0 , dokupiłem kartę ACA 1232 40mhz 128MB RAM. Czytałem o mappowaniu pliku ROM 3.1 do pamięci MAprom karty. udało mi się to cudeńko zrobić wpisując:
ACAtune -maprom devs:kickstarts/kick40068.a1200.rom
Ładnie się zresetowało, odpalił ekranik startowy z ROM 3.1.
Niestety jest jeden mankament. Nie uruchamia kontrolera dysku twardego, co świadczy o tym, że nie odpala DH0. Czytałem z poradnika o pewnej opcji dodając literkę (?) "p".
ACAtune -maprom * p
Amiga ze zmapowanym do RAM Kickstartem startuje znacznie szybciej niż normalnie. Czasami na tyle szybciej, że układ
Gayle nie zdąży się zainicjalizować. Ponieważ Galye odpowiada między innymi za port IDE dysku twardego, rezultat jest taki, że
Amiga nie widzi dysku na starcie, wyświetla więc ekran "włóż dyskietkę" i czeka na włożenie dyskietki startowej. Opcja "p" powoduje
wykonanie "w locie" poprawki na mapowanym Kickstarcie dodającej opóźnienie po każdym resecie wystarczające na poprawną
inicjalizację układu Gayle. W czasie trwania tego opóźnienia ekran ma kolor jasnobrązowy.
W jaki sposób dodać ten wątek ? ma ktoś może gotową linijkę ( i sprawdziło się to że kontroler zadziałał ? ) Brakuje mi pomysłów. Dodawałem linijkę w ten sposób:
ACAtune -maprom devs:kickstarts/kick40068.a1200.rom p
Amiga się zresetowała, załączył się jasnobrązowy ekran i nic dalej nie było, ani ekranu ROM 3.1, ani kompletnie nic.
Jak pisałem brakuje mi już pomysłów. Jeśli komuś się udało to bardzo proszę o podanie mi linijki lub podesłania gotowego startup-sequence.
Ostateczność to chyba zakup ROM 3.1
Z góry wielkie dzięki i proszę o wyrozumiałość.
aha ACAtune komendę posiadam już w s-s więc jest 130mb ram. Wersja pliku acartune to 1.9.1