kategoria: Sprzęt
[#1] Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę
Cześć, mam problem, potrzebuję podłączyć pod jedną diode w A4KD dyski
1. CSPPC z dyskiem SCSI (wyjście na diodę jest na karcie)
2. wyjście na diodę z MoBo

a teraz co mam, mam diody RGB ze wspólną anodą i mam też ze wspólną katodą, chciałem wykorzystać tą ze wspólną katodą, mam też rezystor do diody bo za jasno świeciła. teraz potrzebuję zrobić tak żeby dioda np. od SCSI mrygała na czerwono a dioda od IDE na zielono, podejrzewam że jak będą naraz świecić od SCSI i IDE to będzie pomarańczowo :)
próbowałem już to podłączyć ale jakoś mi nie idzie :P zawsze świeci tylko jedna
[#2] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@QUAD, post #1

A jak podlaczyłeś?
[#3] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@SuperBuster, post #2

Właściwie to myślałem że jak podłączę katodę do np, scsi i jedną nóżkę do scsi i jedną do ide to zadziała, ale nie zadziałało, pomyślałem że może trzeba podłączyć pod katodę drugi drucik z ide przez jakąś diodę ale wole nie ryzykować i dlatego pytam
[#4] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@QUAD, post #1

Zgodnie ze schematem A4000D wyjście diody LED dysku jest typu otwarty kolektor. Więc trzeba anodę diody podłączyć do +5 V (środkowy pin złącza), a katodę do jednego z pinów skrajnych (są zwarte ze sobą). Nie wiem zaś jakiego typu jest wyjście LED na Cyberstormie. Jeżeli też otwarty kolektor, to dioda podwójna ze wspólną anodą załatwia sprawę. Natomiast jeżeli jest typu aktywnego (dioda włączana między wyjście a masę) to niezbędny jest dodatkowy tranzystor.
[#5] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@Krashan, post #4

Może jest opcja diody 2-kolorowej :)
Ale z tego co pamiętam jak robiłem diodę dla IdeFix to sterowanie jest minusem, mogę się mylić.
[#6] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@Krashan, post #4

No spoko, a jak się dowiedzieć jak to jest w CS ?
są tam tylko 2 piny, zakładałem że to będzie banalnie proste a tu taka lipa
[#7] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@QUAD, post #6

Jeżeli jeden z tych 2 pinów jest masą, to masz wyjście aktywne. Jeżeli jeden z tych 2 pinów jest dołączony do +5 V masz wyjście otwarty kolektor.
[#8] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@Krashan, post #7

Dobra, zrobiłem tak, wziąłem miernik i znalazłem pin z ide płyty a4000, na którym jest masa (piszczy z obudową) więc zmierzyłem napięcie jak dysk pracuje i jest około -4v
to samo zrobiłem z scsi i wyszło że jest masa i +5v
no to teraz jestem w dupie :)
co mam zrobić ?
[#9] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@QUAD, post #8

Dwie małe diody LED (SMD) zalać razem jakimś klejem epoxy.
[#10] Re: Podłączanie scsi i Pata pod jedną diodę

@stachu100, post #9

No to tez jest jakieś wyjście :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem