[#1] unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi
Czesc
WB dopiero co zainstalowany + kilka latek (identycznych jak na starym twardzielu)
Partycje APPS przenioslem zywcem ze starego dysku.
DO5 jest w :
apps:dopus5/directoryOpus

wchodze w ten katalog i klikam na ikonie opusa i dostaje komunikat jak w tytule

Uruchamiam snoopDos-a i powtarzam czynnosc klikania szeroki uśmiech
Pokazuje mi sie:

changeDir apps:dopus5 OK
WBL directoryOpus FAIL
changeDir RAM: OK
WBL directoryOpus FAIL
...

i tak jeszce ze 20 sciezek przeszukuje

Skoro ja KLIKAM na ikonce opusa a on go tam nie wykrywa to nie wiem o co chodzi.
Przegrywam directoryOpus do RAM:
Klikam znow na ikonce opusa w apps:dopus5/ i snoopy pokazuje ten sam poczatek, czyli ze program nie znaleziony ale dalej juz leci - czyli w RAM: go znalazl i uruchamia (?????)

O co tu chodzi?????

JAK ZWYKLE O CZYMS ZAPOMNIALEM:
pobieram archuwum opusa z neta, rozpakowuje i klikam na ikonce directoryOpus - nic sie nie uruchamia, wywala ten sam komunikat

przegrywam opusa ze starego twrdziela na karte SD (wlaczana przez pcimcie) , klikam na ikonce directoryOpus i... program staruje !!!

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2017 18:24:49 przez peceha
[#2] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@peceha, post #1

Sprawdź atrybuty pliku. Pewnie brakuje 'E' (executable).
[#3] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@Krashan, post #2

Atrybuty byly jak nalezy, wlasnie sprawdzilem.

W miedzyczasie szukalem na necie i znalazlem jeden temat podobny - ktos tam podal ze rozwiazaniem moze byc zmiana MAXTRANSFER na dysku (ja teraz mam wsadzony ATA FLASH) wiec ustawilem transfery na 0x1fe00 dla kazdej partycji, zresetowalem i skopiowalem ponownie plik exe opusa (w watku napisali ze za duzy transfer moze uszkodzic pliki)
No i teraz dziala.

Sam nie wiem czy moglo to byc przyczyna bo przeciez po skopiowaniu wczesniej tego (niby niedzialajacego) pliku exe do ramu i uruchomiwniu go tam opus sie wgrywal... (tylko z partycji dh1: sie nie wgrywal)
[#4] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@peceha, post #3

A ta ikona to jest typu Project, czy Tool?
[#5] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@Hexmage960, post #4

Ikona byla TOOL.

Jednak wyglada na to ze pliki zostaly uszkodzone podczas kopiowania , czyli MAXTRANSFER zrobil swoje.

Po podmianie pliku exe Opusa zaczal wolac brakujacej biblioteki dopus5.library - po nadpisaniu na nowo , juz idzie dalej.
[#6] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@peceha, post #5

Ikona byla TOOL.

OK, a czy plik jest, czy tylko ikona (czyli plik .info)? Bo u mnie taki MaxonC ma tylko ikonę i taki komunikat się pojawia, gdy kliknę, a nie ma odpowiedniej ścieżki (Path)!

Myślę, że dodaj ścieżkę do katalogu z DOpusem w User-Startup i to rozwiąże problem.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2017 21:24:35 przez Hexmage960
[#7] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@Hexmage960, post #6

Winny był maxtransfer
[#8] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@Hexmage960, post #6

tak, pliki zostaly uszkodzone podczas kopiowania (na 99%) - po zmianie MAXTRANSFER i ponownym przekopiowaniu plikow opus sie uruchamia.

TYLKO ZE...szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
jesli uruchomie WB i tu klikne na ikonie opusa to opus sie uruchomi
jesli podmienie w s-s LOADWB na LOADDB to pokaze sie "progress bar" wgrywania opusa i zatrzyma sie on na jakis 80% i lipa !!!

Nie mam pojecia co sie dzieje - WB jest dopiero co zainstalowany z dyskietek, jeszce nic tam nie podmienilem, dodalem tylko fblit, ftext, cq jakos tam i bltz cos tam

Nie moge sprawdzic na SNOOPDOS-ie na czym sie zatrzymuje bo gdy wpisze w s-s: SNOOPDOS
to zatrzyma on wykonywanie s-s do zamkniecia snoopa

jak wpisze w s-s: RUN SNOOPDOS to snoopy nic nie pokaze bo bedzie przypisany pod inny proces czy jakos tak.

Wiec nie mam pojecia jak sprawdzic co zatrzymuje opusa przy uruchamianiu z LOADDB (oczywiscie dopus ma swoje dwie linie assign-ow w user-startup)

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2017 22:21:29 przez peceha
[#9] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@peceha, post #8

LOADDB zawieszal sie przed koncem z powodu... "fastIPrefs".

Troche to dziwne bo na starym twrdzielu to mu nie przeszkadzalo.
Byc moze po wymianie plikow systemowych na nowsze (bo w tej chwili mam te z dyskietek WB) "fastIPrefs" nie bedzie sie gryzl z DO5.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2017 10:01:23 przez peceha
[#10] Re: unable to open your tool 'directoryOpus' - nie wiem o co chodzi

@peceha, post #9

wlasciwie nie mam pojecia czy komus to sie przyda ale moze...

wiec tak:
by DO5 (5.91) uruchamial sie z polecenia LOADDB (czyli z s-s) przy jednoczesnym uruchamianiu FASTIPREFS (tez w s-s) to potrzeba jednego malego pliku w ENV-ARCHIVE a mianowicie wbPattern.prefs (wystarczy otworzyc wbPattern i kliknac SAVE , wszystkie pola moga byc puste)

Bez tego pliku uruchamianie dopusa sie zatnie gdy iPrefs jest zastapione fastIPrefs.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem