kategoria: Sprzęt
[#1] Dwie myszki trumienki
Wpadła mi ostatnio w ręce myszka trumienka i byłem przekonany, że jest do C64, bo takiej szukałem. Nie ma literki "A" przed numerem seryjnym. Podpiąłem ją do C64, ale mi świrowała, więc przepiąłem do mojej A600 i okazało się że działa idealnie.
Byłem przekonany, że wszystkie trumienki do Amigi miały to "A" przed serialem, a te bez "A" przeznaczone były dla Commodore 64, a tu niespodzianka. Jak więc było w rzeczywistości?
Zrobiłem fotkę tabliczek dwóch myszy, mojej starej "trumienki" (po prawej) i tej niby do C64, jak myślałem:
http://ramdisk.net.pl/t/myszki_trumienki.jpg

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 19:31:07 przez R-Tea
[#2] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #1

Ja też niedawno stałem się posiadaczem „takiej” trumienki bez oznaczenia „A”, ale wtyczka jest „długa” co wskazuje na to że jest od Amigi OK
[#3] Re: Dwie myszki trumienki

@Bartek2075, post #2

Co masz dokładnie na myśli przez "długa"? Po czym poznać wtyczkę do C64?
[#4] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #1

Witam.
Myszki do C64 mają na płytce kwarc.
Pozdrawiam.
[#5] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #1

A jak wygląda płytka ?
[#6] Re: Dwie myszki trumienki

@ted, post #4

Mysz z Amigi można przerobić dla C64 zamieniając niektóre piny. To było na PPA, link do postu, który to wyjaśnia. Jestem ciekawy jak to działa pod Geos, ArtStudio itp. Robiłem przymiarki do takiego zabiegu, daleko do końca zimy więc postaram się to przetestować.
[#7] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #3

[#8] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #1

Ta pierwsza ze zdjęcia bez literki "A" jest do C64 przynajmniej tak to wynika z oznaczeń ale może ktoś ją już przerobił do Amigi.
Odpal u Siebie geosa i tam masz w opcjach zmianę na mysz i wtedy zobacz czy działa....
Ja mam taką samą mysz bez "A" te same numery tylko z innego roku "09.90" i działa tylko z C64.
Podejrzewam, że Twoja mycha może być już przerobiona..
Pozdr
[#9] Re: Dwie myszki trumienki

@_heniek29cr_, post #8

Na pewno przerobiona, bo działa idealnie z moją A600. Gdyby miała działać z C64 to na Ami by świrowała, a jest odwrotnie: na C64 świruje, a na Ami działa idealnie.
Nie mam dyskietek z Geosem. Czy byłbyś w stanie mi takie spreparować, plizz?
[#10] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #9

Mogę Ci pomóc ale potrzeba mi dyskietek bo ostatnie moje wolne sztuki poszły do kolegi z c64power...
Pisz na priv.
Pozdrawiam
[#11] Re: Dwie myszki trumienki

@R-Tea, post #9

Przecież widać wyraźnie, że ta mysz do C64 nawet od spodu zupełnie inaczej wygląda i nie ma numeru seryjnego tylko symbol myszy:

Czyli tu jest reszta zdjęć:

link do strony ze zdjęciami.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2018 00:15:53 przez gilban
[#12] Re: Dwie myszki trumienki

@gilban, post #11

Wyobraź sobie, że do C64 powstało kilka wersji myszy.....z numerami seryjnymi też

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2018 07:54:23 przez _heniek29cr_
[wyróżniony] [#13] Re: Dwie myszki trumienki

@_heniek29cr_, post #12

Part number? 312065-01 is also a 1351 but has a long Amiga style plug and were the later models made in Japan as opposed to the 1351 marked C64 mice with the stubby plug which were made in HK.
[#14] Re: Dwie myszki trumienki

@_heniek29cr_, post #13

@ heniek
Czyli do C64 produkowali też myszki z długą, "amigową" wtyczką.
Ale moja niestety nie działa z C64, za to z Amigą tak.
Jak zdobędę jakieś dyskietki, to się odezwę.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2018 00:16:44 przez R-Tea
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem