[#1] uszkodzone gniazdo PCIMCI?
Czesc
rano dzialalo, a juz wieczorem nie - po calym dniu żonglowania plytą glowną.

Objawy:
- gdy uruchamiam komuter z zajetym gniazdem PCIMCI ( karta sieciowa czy przejsciowka na sd ) to slysze tylko jakby stukanie dochodzace z komutera - nawet dioda zasilania w amidze sie nie swieci.
- gdy uruchamiam amige z wolnym portem PCIMCI, wszystko startuje jak trzeba.

?

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2018 22:08:46 przez peceha
[#2] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #1

Robi Ci się zwarcie jak masz włożoną kartę. zajrzyj w gniazdo, pogiąłeś pewnie piny.
[#3] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@alt_, post #2

A moze byc cos innego?
Patrzac na te piny wszystko wyglada ok.

[#4] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #1

A czy te karty są na 5V??
[#5] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@SuperBuster, post #4

Tego nie wiem - ale dzialaly zawsze od momentu zakupu do dnia wczorajszego.

---< DODALEM >---
Nie napisalem wyzej ale uznalem za nieistotne - wczoraj znajomy poprawial mi kondesator (wlutowal nowy na dluzszych nogach) - czy to moglo miec jakis wplyw?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 10:38:02 przez peceha
[#6] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #5

Nie ma wpływu, o ile nie zwiera nigdzie.
[#7] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #5

Mam wrażenie że FB401B i FB402D Ci wyparowały ...
[#8] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@makarsky, post #7

Chyba nie
link
[#9] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@makarsky, post #7

az musialem sprawdzic :)
mam zdjecie zprzed 2 tygodni i tak one wygladaly (Moze na fotce z postu #5 dobrze nie widac)

DODALEM
Korci mnie by nagrac video jak to wyglada po wlaczeniu zasilania (te dziweki i nieswiecaca dioda) ale nie jestem przekonany czy to aby bedzie dobrze dla amigi.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 13:11:03 przez peceha
[#10] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #9

Przy tym teście (wkładanie czegoś do pcmcii) płytę masz w ekranie (i obudowie) czy leży sobie luzem na stole? Spotkałem się z czymś takim, że przy wkładaniu karty gniazdo pcmcia dociska płytę w dół (spasowanie otworu w obudowie). Nie zwierasz przypadkiem czegoś do ekranu? Rozumiem, że folia izolacyjna jest na swoim miejscu? Na fotce wygląda jakby jej nie było...

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 14:37:53 przez tbone
[#11] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@tbone, post #10

Tak, plyta jest w ekranie i folia jest pomiedzy gdy testuje.
Akurat u mnie gdy karta jest w otworze to nie wywiera za duzego docisku (wiem o czym mowisz).

Wlaczylem amige przed chwila bo chcialem nagrac film.. tyle ze nie ma co nagrywac bo tych "stukniec" juz nie ma, dioda zasilania wciaz nie swieci - cisza (oczywiscie po wyjeciu karty wszystko smiga)
[#12] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #9

Sprawdź czy znajomy nie zostawił za długich nóżek przy tym wymienionym kondensatorze na drugiej stronie płyty. Jeśli masz zasilacz lekki to takie objawy jak stuki i nie świecąca dioda Power to typowe oznaki zwarcia.
[#13] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #11

Wstyd sie przyznac szeroki uśmiech

Naprowadzily mnie posty o zwarciu i o folii izolacyjnej - wiedzialem ze folia na 100% jest pomiedzy ... tyle ze byla pomiedzy plastikowa obudowa amigi a dolnym ekranem - nie wiem o czym myslalem jak ja tam kladlem, hehe

I faktycznie gdy byl lekki ucisk od strony pcimci to dochodzilo do zwarcia.

Dzieki wszystkim za pomoc.
[#14] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #13

Jezus Maria :) dobrze że się coś nie upaliło
[#15] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@peceha, post #13

Dobrze, że Ami żyje

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 18:50:48 przez tbone
[#16] Re: uszkodzone gniazdo PCIMCI?

@tbone, post #15

święta prawda siedzi, pije i chrupki

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem