[#1] Amiga 1000 - rozszerzenie
Witam

Zawitała do mnie goła A1000. Proszę o info jakie rozszerzenie mogę do niej dokupić (kick, hdd lub cf, pamięć) ?
[#2] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@vicol, post #1

Komu by się chciało tego wszystkiego szukać, tu masz listę

Powodzenia w poszukiwaniach ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 18:36:43 przez SuperBuster
[#3] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@SuperBuster, post #2

To stronę znam. Chodzi mi o DOSTĘPNE rozszerzenia np. Savyna68k lub Buddha IDE.
Doradźcie coś proszę.
[#4] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@vicol, post #3

To zobacz tu ludzie mają amigi 1000 w rożnych konfiguracjach
[#5] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@vicol, post #3

Z tego co wiem działa TF530 czyli turbo z 030/882 i 2MB Fast 32Bit a wszystko w Open Source.
[#6] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@vicol, post #1

Generalnie, powinny zadziałać wszystkie rozszerzenia do A500 pod procesor bądź złącze krawędziowe.

Nie ma oczywiście gwarancji. Jeśli chodzi o rozszerzenia pod procesor, ja próbowałem w A1000 Mtec z 030, inny kolega z forum mtec z 020 i działały, działają Vampiry 500. Może być tylko problem ze złożeniem obudowy. Rozszerzenia te projektowano pod A500 i na ogół płytka zachodzi na stację dysków w A1000. Trzeba sobie z tym poradzić np. riserem. Nie dotyczy to chyba Vampira, który czytałem, że jest zaprojektowany tak aby się zmieścił bez kombinacji także w A1000, ze zdjęć wygląda że chyba tak jest - ale sam nie mam Vampira to nie wiem .

Rozszerzenia pod złącze krawędziowe będą zamontowane "tyłem" do przodu obudowy - to dlatego, że w A500 złącze to jest z lewej strony komputera, a w A1000 z prawej strony obudowy. Powinny działać, ale jak będziesz zainteresowany jakimś konkretnym to lepiej wygooglać czy ktoś przetestował.

Co do kickstartu, to jak zapewne wiesz, na A1000 jest ładowany z dyskietki. Na kickstart przeznaczone jest 256kb pamięci, więc kickstarty 0.5MB nie wejdą. Jeśli miałbyś kartę z procesorem z MMU, to jest szansa na zamapowanie innego bez ingerencji sprzętowej. Przy korzystaniu jedynie z dyskietek było by to pewnie uciążliwe - a trochę mniej, przy korzystaniu z jakiegoś rozszerzenia pozwalającego podłączyć dysk twardy.

Można też zamontować "fizyczny" kickstart; najlepszym rozwiązaniem chyba jest automatyczny przełącznik oferowany przez jednego człowieka na Amibay; można zamontować 2 kicki i przełączać za pomocą dłuższego przytrzymania resetu. Niestety, aby taki przełącznik zamontować, trzeba zaingerować w płytę główną... dla tego ja na razie się nie zdecydowałem kaleczyć tak A1000 . Zazwyczaj trzeba dolutować 2 podstawki - co nie jest problematyczne - ale ponadto, poprzecinać ścieżki . Nie wiem czy warto tak "niszczyć" historyczny, delikatny sprzęt... chyba poczekam na Vampira V4, każdy Vampir ma wbudowany kickstart w samego siebie (oczywiście V2 działa już dziś - ale ja wolałbym jeśli już, V4 ). Albo zostawię "oryginalną" A1000 .

Co do kickstartu, jest jeszcze jedna opcja, ale trudna do zdobycia i kosztowna: były karty turbo pod procesor które były kombajnami z IDE, oraz, z kickstartem 2.x/3.x na płytce karty turbo. Dodatkowy mankament to ich gabaryty - trzeba by wyprodukować niezły riser żeby to zmieścić .

Tak przy okazji, A1000 ma jeszcze jeden mankament, który miałem nadzieję, że da się jakoś obejść - bo teoretycznie pewnie da, ale nikt tego nie zrobił : ma tylko 0.5MB chip. Nie da się tego zwiększyć nawet do 1MB. Wszystkie rozszerzenia pamięci to tylko fast. Megi chip tutaj nie włożysz - Agnus jest w obudowie DIP zamiast PLCC i ma inną ilość pinów niż Agnus PLCC jak w A500/A2000. Nie da się więc tego tak po prostu podłączyć prostą przejściówką. Tak więc, jeśli chciałbyś dysk twardy, to z whdload i wieloma innymi rzeczami nie poszalejesz, bo chipu będzie brakowało...

W takiej sytuacji, może lepsze rozwiązanie to np. Gotek/hxc na zewnątrz obudowy, z bootselectorem, a z rozszerzeń to tylko rozszerzenia pamięci ewentualnie turbo z pamięcią? Albo... znów Vampir .

Powodzenia!

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 23:14:46 przez APair
[#7] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@APair, post #6

A ja mam A 1000 z 512k i jaram sie stuffem ktory na tym chodzi :) od rozszerzania sa inne Amigi :)
[#8] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@twardy, post #7

Ja mam A1000 z 2MB - dwa rozszerzenia "z epoki": jedno to standardowe 256kb z przodu pod klapką, drugie to spirit inboard, 1.5mb fast. Kolega z pierwszego posta chciał rozszerzyć, więc odpowiadam o opcjach jakie przetestowałem bądź o nich wiem .
[#9] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@APair, post #8

Z kolei ja mam Proteinę. Pod nią riser przesuwający nieco złącze CPU żeby karta weszła bez problemu. A na procku (MC68010) nalutowany na pająka kickstart 3.1.
[#10] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@alt_, post #9

O, to ciekawe z tym kickstartem - nie wiedziałem, że da się tak podłączyć?
[#11] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@APair, post #10

Ano da się. potem trzeba amputować obsługę WOM w A1000 (jedna ścieżka do przecięcia) i doprowadzić sygnał Chip Select.
[#12] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@alt_, post #11

Czyli z przecinaniem ścieżek, to tak samo jak w przypadku kickstartów na płytę, co nie jest dziwne.

Gdzie można znaleźć jakiś opis jak to ma wyglądać? Może zamiast pająka, da radę wykombinować jakąś płytkę na kickstart pod procesor - można zrobić ładną kanapkę .
[#13] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@APair, post #12

Płytkę jak najbardziej można zaprojektować. Samo połączenie jest 1:1. Wszystkie linie adresowe i danych układu ROM wystarczy połączyć z odpowiadającymi im liniami procesora (pamiętając jedynie, że w dokumentacji MC68000 linie adresowe opisywane są od A1 a w dokumentacji ROMu od A0). O zasilaniu nie muszę wspominać. Pozostaje Chip Select, który obecnie nie pamiętam gdzie powinien iść, musiałbym poszukać. No i na koniec odcięcie WOMu - tak jak w opisach które znalazłeś. Nie trzeba nawet przestawiać zwor na płycie A1000.
[#14] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@twardy, post #7

@Tfardy.
Mam tak samo. A1000 powinna zostać pure iMO
I przy okazji: Kiedy nowa składanka intr/demek na A1000?
[#15] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@retronav, post #14

Ja mam drugą A1000, tą z wcześniejszej produkcji i w niej nic nie ruszam. Jest taka jak z fabryki.
[#16] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@alt_, post #15

Może ktoś z naszego podwórka podejmie temat możliwości rozszerzenia CHIPu. Ja nie posiadam takiej wiedzy. Chyba że się nie da. Pewnie chętnych by nie brakowało.
[#17] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@vicol, post #16

Trzebaby rozpracować możliwośc wymiany na nowszego agnusa - najlepiej od razu 8375. To wymaga przynajmniej adaptera z podstawki DIL (64 piny chyba) na PLCC 84 piny.
[#18] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@alt_, post #17

bardziej z DIP-48 ( Agnus w A1000 ma tylko 48 nóg ) na PLCC-84, ale to nie byłby prosty adapter ponieważ na tych dodatkowych 36 nogach są sygnały które w większości są niezbędne do działania Amigi a w A1000 są albo generowane przez inne układy, inaczej, albo przez Agnus, ale są multiplexowane z innymi, np. w 8361 nie ma osobnych linii adresowych, które w 8372 już są ( piny 59-77 )
[#19] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@UJP, post #18

Otóż to. I tu pojawia się problem dodatkowej logiki (albo - hint - odłączenia logiki na płycie A1000), tak aby to zagrało. Generalnie tandem Agnus+Gary potrafiłby przejąć całą niestandardową logikę w A1000. Może tędy droga?
[#20] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@alt_, post #19

To już powoli zaczyna zmierzać w stronę wymiany mobo A1000 na GBA1000 ;)
Oryginał pod szybkę w gablotę :)
[#21] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@wali7, post #20

Pod warunkiem, że nic nie będzie trzeba ciąć/modyfikować w oryginalnej obudowie!?
[#22] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@BULI, post #21

Płyta z GBA1000 jast identyczna jak w A1000.
[#23] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@BULI, post #21

Nic nie trzeba ciąć (jak napisał Amigo-A1200-040), wymiary i rozmieszczenie otworów są identyczne, w GBA wykorzystywane są obecne w A1000 klapki/otwory na złącza np. frontowa klapka (chyba na rozszerzenie chip ram o 256 kb) używana jest do ukrycia kontrolera USB (o ile go robisz).
Moim zdaniem konieczność głębokiej ingerencji w oryginalne mobo A1000 jest niszczeniem zabytku. Jak pisałem - oryginał do gablotki, a do obudowy A1000 mobo GBA - a tam jest 030 (lub 060), 2 MB chip ram, dużo fast ram (od 8 MB do 76 MB), karta graficzna, USB, RTC, flicker fixer, kontroler i dysk IDE, przełącznik kickstartów..... I nic nie trzeba ciąć :)

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2018 14:48:11 przez wali7
[#24] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@wali7, post #23

OK
[#25] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@BULI, post #24

IMHO sytuacja jest podobna jak kiedyś z motocyklami SFM Junak 350 i ich przeróbkami na choppery - na początku było to popularne, po czym nastąpiła akcja odwrotna ("Stop przeróbkom Junaka" i odtwarzenie oryginałów). Mnie osobiście sumienie nie pozwalało by na większe modyfikacje kultowego oryginału, ale też i nikomu zakazywać tego nie będę nawet próbował. Sugerował bym jednak przeróbki w A500/2000 i A600/1200 które jakoś bardziej do tego pasują...

Gdyby ktoś miał kilka sztuk A1000 i jednej chciał się pozbyć - proszę o kontakt, bo szukam już jakiś czas (zawsze aktualne). W zamian (oprócz kasy oczywiście) mogę obiecać dozgonny support standardowego konfigu A1000 (z 512k Chip). Jak na razie wiekszość moich prodek wydanych po 2012 chodzi na A1000 (testowane przez Tfardego), bo to jeden z moich celów - i zamierzam to kontynuować. A1000 to po prostu legenda, przynajmniej dla takich sentymentalnych typów jak ja (i paru innych)...

Pozdrawiam.
[#26] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@sachy, post #25

Zapytam z ciekawości, czy wszystkie Amigi 1000 mają wewnątrz od spodu plastiku wytłoczone podpisy całego teamu który tworzył amigę, czy tylko wybrane egzemplarze?
[#27] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@janekdrukarz, post #26

wszystkie.
[#28] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@sachy, post #25

sachy wybacz, że czepiam się literówek ale miałeś na myśli WFM? wiem bo sam miałem ;) Amiga tak samo sentyment forever.
[#29] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@Adinfo, post #28

SFM czyli Szczecińska Fabryka Motocykli, producent Junaka.
[#30] Re: Amiga 1000 - rozszerzenie

@waldiamiga, post #29

Dokładnie :)

WFM to Warszawska Fabryka Motocykli, a WFMH to Wiejska Fabryka Młotów Hydraulicznych
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem