Generalnie, powinny zadziałać wszystkie rozszerzenia do A500 pod procesor bądź złącze krawędziowe.
Nie ma oczywiście gwarancji. Jeśli chodzi o rozszerzenia pod procesor, ja próbowałem w A1000 Mtec z 030, inny kolega z forum mtec z 020 i działały, działają Vampiry 500. Może być tylko problem ze złożeniem obudowy. Rozszerzenia te projektowano pod A500 i na ogół płytka zachodzi na stację dysków w A1000. Trzeba sobie z tym poradzić np. riserem. Nie dotyczy to chyba Vampira, który czytałem, że jest zaprojektowany tak aby się zmieścił bez kombinacji także w A1000, ze zdjęć wygląda że chyba tak jest - ale sam nie mam Vampira to nie wiem

.
Rozszerzenia pod złącze krawędziowe będą zamontowane "tyłem" do przodu obudowy - to dlatego, że w A500 złącze to jest z lewej strony komputera, a w A1000 z prawej strony obudowy. Powinny działać, ale jak będziesz zainteresowany jakimś konkretnym to lepiej wygooglać czy ktoś przetestował.
Co do kickstartu, to jak zapewne wiesz, na A1000 jest ładowany z dyskietki. Na kickstart przeznaczone jest 256kb pamięci, więc kickstarty 0.5MB nie wejdą. Jeśli miałbyś kartę z procesorem z MMU, to jest szansa na zamapowanie innego bez ingerencji sprzętowej. Przy korzystaniu jedynie z dyskietek było by to pewnie uciążliwe - a trochę mniej, przy korzystaniu z jakiegoś rozszerzenia pozwalającego podłączyć dysk twardy.
Można też zamontować "fizyczny" kickstart; najlepszym rozwiązaniem chyba jest automatyczny przełącznik oferowany przez jednego człowieka na Amibay; można zamontować 2 kicki i przełączać za pomocą dłuższego przytrzymania resetu. Niestety, aby taki przełącznik zamontować, trzeba zaingerować w płytę główną... dla tego ja na razie się nie zdecydowałem kaleczyć tak A1000

. Zazwyczaj trzeba dolutować 2 podstawki - co nie jest problematyczne - ale ponadto, poprzecinać ścieżki

. Nie wiem czy warto tak "niszczyć" historyczny, delikatny sprzęt... chyba poczekam na Vampira V4, każdy Vampir ma wbudowany kickstart w samego siebie (oczywiście V2 działa już dziś - ale ja wolałbym jeśli już, V4

). Albo zostawię "oryginalną" A1000

.
Co do kickstartu, jest jeszcze jedna opcja, ale trudna do zdobycia i kosztowna: były karty turbo pod procesor które były kombajnami z IDE, oraz, z kickstartem 2.x/3.x na płytce karty turbo. Dodatkowy mankament to ich gabaryty - trzeba by wyprodukować niezły riser żeby to zmieścić

.
Tak przy okazji, A1000 ma jeszcze jeden mankament, który miałem nadzieję, że da się jakoś obejść - bo teoretycznie pewnie da, ale nikt tego nie zrobił

: ma tylko 0.5MB chip. Nie da się tego zwiększyć nawet do 1MB. Wszystkie rozszerzenia pamięci to tylko fast. Megi chip tutaj nie włożysz - Agnus jest w obudowie DIP zamiast PLCC i ma inną ilość pinów niż Agnus PLCC jak w A500/A2000. Nie da się więc tego tak po prostu podłączyć prostą przejściówką. Tak więc, jeśli chciałbyś dysk twardy, to z whdload i wieloma innymi rzeczami nie poszalejesz, bo chipu będzie brakowało...
W takiej sytuacji, może lepsze rozwiązanie to np. Gotek/hxc na zewnątrz obudowy, z bootselectorem, a z rozszerzeń to tylko rozszerzenia pamięci ewentualnie turbo z pamięcią? Albo... znów Vampir

.
Powodzenia!
Ostatnia aktualizacja: 09.01.2018 23:14:46 przez APair