[#1] Klawa do A1200 - INACZEJ
Witam!
Przekładka A1200 do szkrzyni A2000 trwa już drugi dzień i niestety, zamiast końca, bliżej mi do początku :(

Może pokrótce opowiem czym dysponuję i jakie problemy wynikły:

Oprócz obudowy A2000, dostosowanej 'geometrycznie' do płyty głównej A1200 (za co mam wobec Zygi64 dług wdzięczności) mam też listwę zasilającą z kontrolerem klawiatury MikroniK. Z począku wydało mi się to dobrym rozwiązaniem - podłączyłem w ramach testu klawiaturę od PC - i wszystko pięknie działało. Klawisze 'chodzą' Ctrl+Win+Win resetuje komputer, po prostu miodzio. Ale odpaliłem sobie Flashback'a, żeby sprawdzić, jak wygląda na LCD i przeżyłem pierwsze rozczarowanie - wciskam kierunki na klawiaturze i co się okazuje? To, że kontoler nie łapie dwóch wciśniętych jedocześnie kierunków... Innymi słowy klawiaturka straciła resztki uroku.

Wydobyłem z szafy niesprawdzoną klawiaturę od A500, wyprowadziłem sygnały KB_CLK, KB_DATA, +5V i GND, podłączyłem to do Mikronikowego kontrolera (na którym stoi PCAMIGA KEYBOARD) i... nic. Działa tylko caps lock, co świadczy o tym, że klawiatura dostaje 5V. Po chwili "myślowego" doszedłem do wniosku, że mimo identycznych nazw sygnałów, klawiatury PC-towe i Amigowe dają co innego, a kontroler MicroniK pozwala jedynie na podłączenie ułomnej klawiatury od PC albo klawiatury A1200 w obudowie INFINITIV, nota bene pewnie też ułomnej (kierunki!)

Jako że nie zamierzam używać przy Amidze brzydkiej klawiatury klona, w dodatku niepełnosprawnej zwróciłem się w kierunku punktów lutowniczych, które śp. Commodore łaskawie dała posiadaczom płyt Rev 2B.

Zgodnie z rozpiską z Aminetu do punktów tych mają dojście sygnały
KB_CLK, KB_DATA, KB_RESET, +5V, GND... Bij - zabij to samo co na złączu klawiatury A500.
Jeśli dobrze rozumuję, wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie piny, żeby klawiaturka A500 zadziałała z A1200? W tenże sposób powinienem mieć pełnosprawną klawiaturę zewnętrzną do Amigi ( i również politycznie poprawną - klawisze Help i Amiga, Caps z diodką ;) )

Teraz już jestem zbyt zmęczony żeby lutować (a nie lubię takiej roboty na płycie głównej, zbyt łatwo coś skopać), zabiorę się za to jutro, po pracy. Nie zasnę jednak spokojnie, bo dręczy mnie kilka pytań:

1) Czy z takiej klawiatury podłączonej do punktów lutowniczych można będzie resetować komputer ?
2) Czy taka klawiatura nie wytnie mi numeru i również nie będzie chciała przyjąć dwóch kierunków naraz?
3) Jak sprawdzić (zanim zacznę coś lutować) czy ta klawiatura A500 jest wogóle sprawna??
4) Jak działały oryginalne klawiatury z A2000 skoro na wtyczce nie dawały sygnału KB_RESET?? Z czego się resetowało A2000... Z resztą, A3000 też..
Czy te Amigi miały inny kontroler klawy niż A500??

Pozdrawiam serdecznie!

[#2] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #1

Wszystko tak, reset niem, ale jest na aminecie programik, ktory na to pozwoli, ja tak mam wlasnie-do obudowy mikronika wsadzilem klawe od a500,wbilem sie w punkty na plycie a1200 i jest gicio:)

[#3] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #1

Potyczki z klawiaturą zostały zakończone... Niestety przy okazji okląłem ś.p. Commodore za wszelkie cięcia budżetowe, z których efektami większość z nas musi się borykać na każdym kroku.

W najbliższym czasie wyprodukuję artykuł FAQ dotyczący A1200 i klawiatur, ponieważ jeszcze nie jedna osoba będzie miała problemy, podobne do moich. Szkoda, że odzew na moje pytania był nikły, "dzięki" temu straciłem całe dwa dni pracy... :( Ale cóż...

Otóż klawiatura od A500 świetnie się nadaje do podłączenia do konektorków na płycie Rev 2B. Klawiatura A2000 i A3000 też się nadaje, jednak nieco gorzej, ponieważ nie generuje sygnału KBRESET koniecznego do resetowania Amigi z klawiatury. Klawa A500 daje taki sygnał, który można sobie zapuścić do 3 pinu (nieużywanego) we wtyczce DIN.

Wszystko pięknie i fajnie, ale taka klawiatura, mimo doskonałej pracy robi ten sam psikus, co klawiatura PC puszczona przez kontroler Micronika. Nie reaguje na wciśnięcie dwóch kierunków na raz.

Skoro nie daje tego Micronik, a punkty lutownicze przewidziane przez Commodore dla podłączenia zewnętrznej, amigowej klawiatury działają, ale nie w 100% jedyną opcją pozostaje zrobienie kabla 31żyłowego i podpięcie klawiatury A1200 do płyty głównej po dłuuuuugim kablu.

Wniosek z tego prosty - z A1200 nie zrobi się pełnosprawnej, dużej Amigi...

PS. Oczywiście dla większości nudnych ludzi, twierdzących że rozrywka komputerowa jest dla lamerów brak możliwości wciskania dwóch kierunków na raz będzie niezauważalny... Dla mnie jednak jest istotną wadą...

C.D.N

[#4] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #3

Szukajcie a znajdziecie drogi Rodzynie powiada stare przysłowie .

http://www.ppa.pl/artykul_Klawiatura__na_smyczy__1_4_943.html

Benedykt

[#5] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Szukajcie a znajdziecie drogi Rodzynie powiada stare przysłowie .

Wszystko fajnie, ale:
1) Po fakcie takie info tylko człowieka wytrąca z równowagi
2) Pan Banan, autor artykułu, zapomniał dodać, czy tak podłączona klawiatura będzie pozwalała na jednoczesne naciskanie kursorów. Otóż NIE. A ja w sumie o to głównie pytałem!!

[#6] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #5

Polecam moj artykul, w ktorym opisywalem podlaczenie klawiatury CDTV do A1200.

http://www.ppa.pl/artykul_Podlaczenie_klawiatury_od_CDTV_do_A1200_1_4_999.html

Mam takie rozwiazanie a nie inne poniewaz moja wersja plyty glownej to 1D4, ktora mie posiada tego zlacza co 2B.
Nie dzialanie dwoch klawiszy kursora jest troszke dziwne gdyz mi one dzialaja na tej klawiaturze bez problemu.

Ps. jesli ktos chcialby wykonac opisywany przeze mnie uklad to niech da mi znac.
Wykonalem w nim jedna delikatna zmiane, ktora poprawia jego dzialanie.

Ostatnia modyfikacja: 06.03.07 18:00
[#7] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #5

Nie psiocz... To , że nie da się nacisnąć dwóch kursorów na raz, to najpewniej nie wina interfece'u tylko klawiatury PC. Klawiatury PC są ostatnio wybitnie lowcostowe :) Ja w życiu już miałem kilka i tylko jedna łykała w miarę bezboleśnie więcej niż dwa wciśnięte klawisze na raz. Dla większości klawiatur PC jest cała masa kombinacji klawiszy, które nie zadziałają razem.
[#8] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #1

Ja mam na zbyciu interface klawiatury do A1200 obsługujący naciśnięcie
dwóch przycisków. Po prawdzie nigdy tego nie sprawdzałem, ale ktoś
kiedyś twierdził na PPA, że z dwóch modeli Elboxu właśnie ten
obsługuje dwa kursory
naraz.
[#9] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@wali7, post #8

Halo halo :) Może nie wyjaśniłem tego dokładnie ale mam taką sytuację:

Teraz mam podłączoną klawiaturę od A500 do złącza klawiatury z płyty Rev2B.

Nie chce mi się robić układu z artykułu o podłączaniu klawy CDTV, ponieważ sądzę, że będę miał to samo co obecnie - Rev 2B ma już doprowadzone sygnały do punktów lutowniczych, chyba nie ma sensu robić tego jeszcze raz?

Tak więc albo ta klawiatura z A500 nie działa jak powinna, albo ja już nie wiem co ...

Wali7, a powiedz, czy ten kontroler pójdzie z klawiaturą od Amigi? A500 albo A20003000CDTV ?

[#10] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #9

wiesz... planuję pewne przeróbki A1200 (montaż w obudowie od A500 :) )
i w związku z tym klawiatura pójdzie od A500. Mam dwie klawiatury
A500, sprawdzę obydwie, sprawdzę też ten interfejs którgo chcę się
pozbyć. Podaj mi jakąś grę gdzie mógłbym sprawdzić działanie tych
kursorów.
Jak przetestuję, to wrzucę tutaj opis co mi się udało :)
Czy dział klaw od PC... nie wiem, jak zauważyłeś, sygnały są tak samo
obłożone, różnica jest w wysyłanych RAWCode klawiszy... ale mikroukłąd
spokojnie może sobie z tym radzić

Ostatnia modyfikacja: 06.03.07 21:10
[#11] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@wali7, post #10

"Proszę ja Ciebie bardzo" ;)
Dobrze się sprawdza: Flashback (IMHO gra wybitnie pod klawiaturę),
Tutaj najprościej wcisnąć 'dół' i wciąż trzymając 'prawo' albo 'lewo'. ;)
z innych znanych mi - Wing Commander
Będę bardzo wdzięczny!

Ostatnia modyfikacja: 06.03.07 21:03
[#12] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #9

Te punkty lutownicze ze zlacza klawiatury na plycie 2B sa podlaczone bezposrednio do ukladu CIA
tak jak to pokazalem na schemacie. Wiec klawiatura od A500 powinna dzialac bez problemu.
[#13] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Phibrizzo, post #12

Zależy co dla kogo jest problemem, Phibrizzo. Technicznie jest OK, piękny reset z klawiatury, działają kombinacje shiftów i innych, ogólnie kulturka...OPRÓCZ kursorów... Powiedzmy szczerze, 99% populacji to nie przeszkadza, ba ,nawet by pewnie nie zauważyli... Ale jak już powiedziałem, zechciałem sobie pyknąć we Flashbacka, kulturalnie, z klawiaturki tak jak to miałem w zwyczaju na A600 a tu zonk :P

Z resztą, nawet pod WB wystarczy wcisnąć LAmiga i Ramiga oraz kursory... Działają tylko pojedyncze kierunki, nie łączone :(

[#14] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #13

Nigdy nie dzialaly laczone.

[#15] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #13

we Flashbacka grało się joystickiem :)

[#16] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Pinto, post #15

we Flashbacka grało się joystickiem
Fuuuj, ubolewam że w Another World nie da się pykać na klawiaturze, a w Prince'a niestety tylko z numerycznej...
Joystick uznaję generalnie w pozostałych przypadkach, gdzie nie potrzeba tyle precyzji, no i przede wszystkim w symulatorach lotu (a to analog wtedy) z prawdziwego zdarzenia... Niestety takowe nie występują na Ami :P

PS. Nie wiem, może to dlatego że jestem gitarzystą i mam sprawne palce? Ale lepsze to niż wachlowanie całym nadgarstkiem zaciśniętym na drążku...

[#17] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #16

Ja tez gram na gitarze, ale jednak wole uzywac dzojstika lub dzojpada :)

A co do problemu, to zamiast meczyc sie z Micronikiem moze lepiej bedzie uzyc kontrolera Giftu?

Ostatnia modyfikacja: 07.03.07 16:04
[#18] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Andrzej Drozd, post #17

A obsługuje poprawnie klawiatury amigowe??

[#19] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #18

A obsługuje poprawnie klawiatury amigowe??

Tego nie moge teraz sprawdzic, ale klawiatura amigowa, wlozona do obudowy Micronika, powinna zadzialac nawet z pecetem. Aktualnie do Amigi mam podlaczona klawiature z peceta. Zapytaj w Efunzine, maja taki kontroler w swojej ofercie i powinni wiedziec.
[#20] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #13

Moze zle sie wyrazilem. Sprawdzilem i faktycznie poruszac wskaznikiem myszy na skos z klawiatury sie nie da. Dziala tylko jeden kierunek.
Dlatego sprawdzilem na grach: Abuse, onEscapee, Doom, Quake i na tych grach da sie poruszac naciskajac dwa klawisze kursora.
Wczesniej na klawiaturze z PC nie bylo to mozliwe.
Na FlashBacku nie moglem sprawdzic bo mi sie wywala WHDLoad. Pewnie slave jest zle napisany.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.07 17:17
[#21] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Phibrizzo, post #20

Na FlashBacku nie moglem sprawdzic bo mi sie wywala WHDLoad

LOL, a po co Flashbackowi WHDLoad???? Wystarczy skopiować zawartość dyskietek do jednego katalogu i odpalić plik 'flashback' :)
Nie ma installera, ale jest istalowalne ;)

[#22] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #21

We Flashbacku nie działają dwa kierunki wciśnięte razem, wczoraj sprawdzałem... A joystick do tej gierki to faktycznie porażka.

[#23] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@lordbsf, post #22

We Flashbacku nie działają dwa kierunki wciśnięte razem, wczoraj sprawdzałem...
Lordzie, ale powiedz na jakim rozwiązaniu podłączenia klawiatury testowałeś ??

[#24] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #23

Na oryginalnej Amidze 1200 i 600'tce... Byłem zdziwiony ale nie działają. Widocznie gra tak ma.... A ty biedny sie męczyłeś z klawiaturami ;)

[#25] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@lordbsf, post #24

Na oryginalnej Amidze 1200 i 600'tce... Byłem zdziwiony ale nie działają. Widocznie gra tak ma.... A ty biedny sie męczyłeś z klawiaturami

Coooooooooooooooooooooooo?????????
JAK TO MOŻLIWE??? Normalnie zaraz to sprawdzę, nie wierzę i tyle... Przecież lata całe w to grałem na A600 z klawiatury właśnie...
Z tego co pamiętam, to przed przekładką do obudowy A2000 też sprawdziłem na "wewnętrznej" klawiaturce...

Lecę podpiąć klawę A1200 bo uwierzyć nie mogę... :P

[#26] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #25

Dobra, przyznaję się, jełop ze mnie i frajer skończony, powinienem popełnić harakiri dyskietką od Amigi... Na starość człowiekowi umysł szwankuje i może tutaj problem...
Zwracam honor mojej Amidze i śp. Commodore:

Klawiatury Amigowe, podpięte do wyprowadzeń płyty Rev.2B SĄ PEŁNOSPRAWNE, z czego najlepszą jest klawiaturka A500 z racji generowania sygnału Keyboard Reset. W przypadku klawiatur zewnętrznych konieczne jest zrobienie sobie resetu pod przyciskiem a'la PC.
Przetestowałem klawiaturkę pod różnymi grami i wszystko działa poprawnie...
Phibrizzo, Wali7 i cała reszto - przepraszam za zamieszanie... Co do Flashbacka, to po prostu zapomniało mi się, jak go obsługiwać z klawiatury (prawdopodobnie namieszała mi wersja PC) :P

Tak czy siak jest super, do pełni szczęścia brakuje mi obudowy klawiatury (na dniach będzie) oraz zaślepki panelu czołowego obudowy A2000 (i maskownicy na wew. stację dysków A1200)

Pozdrawiam!

[#27] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Rodzyn, post #26

Życie... ;)

[#28] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@lordbsf, post #27

Hej,
Czy jak padlo mi MPU w a1200 to jak sie wbije w 5v, GND i CLK i DATA ale w CIA (U7) to bedzie dzialac klawa, czy czeka mnie zabawa w lutowanko smd i wymiane MPU na plycie;//

[#29] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@MrT, post #28

Jesli MPU nie generuje jakiegos szumu ktory jest podawany na sygnaly KCLK i KDAT to bedzie dzialac bez problemu.
[#30] Re: Klawa do A1200 - INACZEJ

@Phibrizzo, post #29

No niestety,cosik nie idzie. A klawa to oczywiscie od A500 z kontrolerem od a500.Dzis wylutuje MPU i zobaczymy (a w wolnym czasie jak zdobede MPU to wlutuje:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem