kategoria: Sprzęt
[#1] Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny
Witam, czy istanieje sterownik do ww karty pod picasso ?
Za cholere nie działa mi pod CGX 4, nawet z patchem na 4.3, już myślałem że karta jest ubita, ale na szybko zainstalowałem OS 4.1 i wyświetla normalnie obraz
[#2] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #1

Tu są wszelkie updaty do CGX link.
A co do Picasso, próbowałeś najnowszej wersji? Jest plik Cybervision.card w pakiecie, ale nie pamiętam czy CVPPC jest obsługiwane.
[#3] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@SuperBuster, post #2

ale nie pamiętam czy CVPPC jest obsługiwane.

Chyba nie, przynajmniej ostatnia wersja (nieoficjalna) wersja 2.1e nie obsługuje CVPPC.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2018 19:46:38 przez waldiamiga
[#4] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #1

link
Brakuje mi pomysłu, w toltypie ikony od ustawień cgx wpisałem board=CVisionPPC ale wywala wtedy błąd ze nie ma takiej karty, a jak nie dodam tego tooltypa to nic się nie uruchamia a snoopdos wywala BOARD fail
[#5] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #4

Według instrukcji ta karta wymaga aktualizacji firmware'u CyberstormaPPC.
Może OS4.1 rozpoznaje ją w inny sposób.
[#6] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #4

Na pewno nie możesz mieć w CSPPC ostatniego oficjalnego firmaware przeznaczonego dla G-Rexa.
Najlepiej działa na tym drugim, czyli 44.69 osobiście tylko tego używam, na tym starszym i nowszym dziwne rzeczy potrafią się dziać.

Dla karty CVPPC oraz BVPPC nie ma sterownika pod P96.

A EarlyStartup wyświetla się na CVPPC ?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2018 22:57:01 przez superbonio
[#7] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #1

B i CVision nigdy Nie dorobiły się sterowników pod P96.
[#8] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@superbonio, post #6

Posprawdzam jutro jaki jest wsad wgrany, najwyżej zrobię downgrade, early wyświetla normalnie
[#9] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@superbonio, post #6

Flash zrobiony, dalej to samo, wywaliłem wszystkie pliki, zainstalowałem na nowo cgx pierw 3.0, restart i nic, update na 4.2 ze strony phase5.a1k.org i nadal nie działa, może ktoś podesłać sprawne pliki z cgx 4 i sterownik karty do testów ?

Pomysły mi się skończyły
Może problem jest z Romem ze mam od cloanto
[#10] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #9

Sprawdź to
https://www.ppa.pl/forum/amiga/32519/cgx-v4-w-os3-9-a-cybervision-ppc#m470424

A jeszcze lepiej przeczytaj cały wątek
[#11] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@Norbert, post #10

"Problemem okazało się co innego - trzeba zmienić biblioteki do 060 i ppc z tych od CS PPC na te od CV PPC!" no dobra, czyli, które archiwum ?
bo już głupieje
[#12] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #11

link
Pokombinowałem z libsami jak się dało i pokazują się rozdziałki z karty problem w tym ze nie idzie ich wybrać i zaakceptować w screenmode
[#13] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #12

Najlepsze jest to ze jak zmienię rozdziałki np w filemasterze to działa
[#14] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #13

Już jest prawie Ok, tylko mały problem z visual prefs, nie widać gadgetow :)
[#15] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #14

Co było przyczyną ,że to dopiero teraz działa ?
[#16] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@Norbert, post #15

Biblioteki od 060, zassalem te z phase5.a1k.org, pong w podlinkowany wątku napsal o bibliotekach do cvppc i to mnie trochę zmyliło, wrzuciłem te co są na samej gorze strony. Dodatkowo chyba wcześniej cis mieszałem z workbench.library itp, miałem backup systemu z przed cgx wiec przywróciłem system, wgrałem te libsy do 060, potem cgx+upgrade do 4.3
I zaczęło działać, problem jest tylko przy zmianie rozdzielczości w systemie, noe zmienia od szlagu tylko musze robić restart, ale wcześniej nawet restart nie pomagał. Problem jest pewnie z tymi libsami od 060 bo po dograniu jest problem ze zmiana rozdzielczosci
[#17] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #16

problem jest tylko przy zmianie rozdzielczości w systemie, noe zmienia od szlagu tylko musze robić restart,

To nie jest normalne.
Miałem CVPPC (inne karty też) i zawsze zmiana rozdzielczości odbywała się w trakcie pracy systemu.
Nie trzeba było robić restartu.
Wyjątek jest jeden: na ekranie Workbencha pracuje program, który nie lubi jak zmienia mu się rozdzielczość w trakcie pracy.
Dlatego najlepiej jest przed zmianą rozdzielczości Workbencha wszystkie programy/okna pozamykać.
[#18] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@stachu100, post #17

Masz rację, doszedłem do tego co było nie tak, więc dla potomnych, winne temu były WarpDT, przeinstalowałem i zaczęło hulać, można zmieniać rozdziałkę i normalnie wszystko działa tak jak wcześniej na picasso, birdie też się odmulił i tekstury okien wyglądają normalnie i widać gadgety w oknach więc generalnie jest spoko, mam jeszcze drobne problemy ale nie będę o nich pisał bo to są detale :D
[#19] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@stachu100, post #17

Cvppc powinien przepuszczać tryby palowskie, działa mi w earlystartup i jak nie miałem sterów cgx wgranych to tez puszczało, teraz mam i nie działa, zaznaczę ze w ustawieniach cgx mam włączone żeby puszczało :)
[#20] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #19

teraz mam i nie działa

I tak ma być.
[#21] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@stachu100, post #20

Mnie się wydaje, że można było mieć Boot Menu (VGA) widoczne przez CVPPC (bez względu na instalację CGX'a), tak było na konfigu PONGa w A4000- raczej..

Na pewno BVisionPPC na A1200, na 100% pokazuje ładnie bootmenu (VGA) i oczywiście z zainstalowanym najnowszym CGXem ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 17:19:20 przez BULI
[#22] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@BULI, post #21

Ja chce tylko zeby tryby były przepuszczane, nic więcej, mam monitor benq ten co łapie pala i chce mieć wszystko na jednym monitorze bez przełączników itp
Chce zwykle 15KHz

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 17:45:25 przez QUAD
[#23] Re: Picasso96 I CVPPC Sterownik potrzebny

@QUAD, post #22

Sprawdź sobie w menu karty (wciśnij ESC podczas restartu Amigi), czy masz włączony tryb 15khz ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 17:52:41 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem