[#1] To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)
Założenia:

1. Seria obrazków w 16 lub 32 kolorach w 320x256 lub 640x256 z paletą taką by wyświetlały się na OCS (defacto na CDTV)

2. Obrazki muszą się wyświetlać w zdefiniowanej kolejności, w nieskończoność, pomiędzy obrazkami najlepiej fadein - fadeout

3. Dyskietka startowa w FFS autouruchamia prezentację.

Do tej pory problem (od 1991 roku) rozwiązywałem programem Deluxe Video 3 , który notabene kupiłem w sklepie Amisoft w Szczecinie (tak ten z bosem "TY PIRACIE" z gry Farnko) oryginał z IPS. Jednak z jakichś niewiem jakich przyczyn wszystko działa nadal pod emulacją, ale dyskietka po rozładowaniu prezentacji na prawdziwej ami wyświetla komunikat z playera DVideo , że jest jakiś błąd playera... Wielokrotne próby nic nie dały z różnych dysków. A działało przez ćwierć wieku... Już się cieszyłem że Scala 500 załatwiła sprawę, ale niestety w tej wersji byskietka startowa działa, ale scala script dla playera tej wersji nie umie zapętlać prezentacji.

Może ktoś zna jakąś pchełkę gdzie nawet w pliku txt robi się playlistę kolejnych obrazków z funkcją loop all? Może nawet gifów, ale może być IFF, i by było fade in i out między... Szukałem i znalezć nie mogę.
[#2] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #1

Pamiętam, któraś pokazywaczka obrazków Viewtek, albo Visage miała opcje slideshow z fadeout/in, ale nie wiem, czy było opcja LOOP- może spróbuj tego kierunku?
[#3] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@BULI, post #2

Trzeba napisać prosty program w Hollywood rotfl

A na poważnie - nie idzie zrobić skryptu AmigaDOS i umieścić go w katalogu s: dyskietki? W skrypcie wywołać pokazywaczkę (jakiegoś PPshow czy cuś) i zrobić prostą pętlę?
[#4] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #1

ShoWIZ
[#5] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@Norbert, post #4

Tylko skąd ten ShoWIZ wytrzasnąć?

Co do napisania to myślałem by w amisie... ale nie mam czasu na to. Szukam gotowego rozwiązania.
[#6] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #5

Visage katalog/** fade=time delay=time forever nobusy
Aczkolwiek forever nie jest forever tylko 2^32 razy.

ShoWIZ jest amiga memphis group

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 18:46:22 przez cholok
[#7] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #5

Np. stąd
Jest dokumentacja i przykładowy adf

Wystarczy podać tylko miejsce gdzie są pliki i sam robi przejścia między obrazkami na 23 sposoby .
Można też każdy obrazek osobno zdefiniować , łącznie z czasem. Jest też loop.

Wersja 2.0 ma nawet obsługę skryptów ( w tym :dźwięk, requester, wyświetlanie guru ), ale najlepiej działa na kick1.3.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 19:15:48 przez Norbert
[#8] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@Norbert, post #7

Fajne OK
[#9] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #1

AGA Slideshow Maker.
Niech cię nie zmyli nazwa.
Działa na OCS, ale minimum kick2.x
[#10] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@Norbert, post #9

oki dzieki obczajam

To na potrzeby telewizji blokowej, takze komercyjne :)

Zobaczymy czy sie uda ustawic na tym kanał na CDTV
[#11] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #10

Ha, dzięki TO MOŻE BYĆ TO!!! ... Muszę tylko opanować te opcje "z palca" i obczaić kilka testów. Wielkie dzięki, fajne jest to , że sam programik jest minimalistyczny.
[#12] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #11

No i nauczyłem się z palca pisać.... zbaczy obczaiłem ShoWiz ? ... dyskietka zrobiona - prezentacja pod emulatorem chodzi.

Wieczorem test na prawdziwej ami.

Mam jeszcze pytanko. NIe znacie jakiejś pchełki do katalogu C: by poc CLI wygasić kursor na dobre (strzałkę czerwoną - ale czy jest inny kursor pod CLI? :) )
[#13] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #12

Tu coś powinno być.
[#14] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #12

Jest tak "pchełka" na Aminecie.

Kursor możesz sobie dowolnie modyfikowac. Wystarczy uruchomić program Preferences w wb1.3
Można też zmienić kolor ,włączyć Interlace, zmienić tryb na 60/80 znaków, przyspieszyć myszkę itd itp.
[#15] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@Norbert, post #14

No więc tak. Jak to wyszło? Napiszę jakby komuś się chciało taką prezentację zrobić dla znajomego co ma monitor na wystawie i chce użyć samograja wyświetlającego z Amigi.

1. Przygotowujemy dyskietkę sformatowaną (tu) FFS i install Boot Block

2. Robimy katalogi C: i S: z potrzebnymi pchełkami

3. przygotowane plansze do wyświetlania w kółko pakujemy do prezentacja.lzx razem z progarmikiem wyżej wymienionym przez Kolegę, czyli ShoWIZ

4. W StartupSEQ wpisujemy (oczywiście zachowyjąc nazwy plików swoich iff):

makedir ram: x
assign prezentacja: ram: x
Run >NIL: CPointer XPOS=640 YPOS=256
CursOff
unlzx x prezentacja.lzx prezentacja:
cd prezentacja:
ShoWiz +40 -f 01_prezentacja.iff +30 -f 02_oferta1.iff +25 -f 03_oferta2.iff +40 -f 04_logosy.iff +45 -f 05_logosy2.iff +45 -f 06_promocja.iff +30 -f 07_promo2.iff +35 -f 08_promo3.iff +35 -f 09_kupony.iff +35 -f 10_kupony2.iff +35 -f 11_promodnia.iff +50 -f 15_promotygodnia.iff +50 -f 16_promo5.iff +40 -f 04_LOGO.iff +30 -f 03_Logo2.iff !

Jak widzicie poza poleconym CursOFF użyłem jeszcze pchełki CPointer którą ustawiłem w prawym dolnym kącie ekranu skrajnie kursor. Niestety sam CursOFF podczas przenikania plansz opcją FadeOff FadeIn ( -f ) na chwileczkę ujawniały przy pełnym sciemnieniu amigowy kursor pod CLI co nie wyglądało zbyt estetycznie. Ustawiając więc kursorek w pozycji prawy na dole pojawia się na ułamek sekundy tylko jeden piksel tego kursora (gorący punkt wstażnika), co jest praktycznie nie do dostrzeżenia przez kogoś kto nie wie, że tam jest (gdyby iff były w overscanie pewnie wcale by nie było tego piksela).

W sumie więc wielkie dzięki za pomoc.... a ja lecę na prawdziwą Ami przetestować na fizycznej dyskietce :)

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2018 22:45:03 przez xtro
[#16] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #15

Brawo, aż z ciekawości się pobawię OK
[#17] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@QUAD, post #16

Dodam, że program z tego co pamiętam z opisu jest z 1988 roku czyli zapewne nie będzie wyświetlał więcej niż HAM6 (radzi se z nim całkiem ok). Jednak przy niektórych efektach na chwilę pojawią się paletowe artefakty w tym trybie (zresztą niektóre efekty maja takowe przy paletach mniejszych). Ja przygotowałem obrazki renderując w ImageFX z ustawionym Render 1.3 (OCS) a potem jeszcze nagrałem w nieAGOWYM DPaint 4 OCSowym - wszystkie w Lores 32 kol z ditheringiem Floyda lub Hires no Lace. Efekt -f jest najlepszy bo najmniej szans na artefakty - w zasadzie wygląda jak na poczciwej Scali, ale polecam potestować inne efekty (jest ich niemal cały alfabet). Wszystko w opisie z CLI> ShoWiz ?
[#18] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #17

Na amigowej dyskietce na real Ami działa dobrze tyle że jest malutki fail. Na ułamek sekundy przed Fade Out co mniej więcej drugi obrazek na chwile zmienia się paleta obrazka robiąc z niego małą masakrę. Muszę potestować inne efekty, może to wina fade out... Zobaczymy. Pozatym wszystko chodzi wybornie.
[#19] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #18

Zobacz czy wersja 2.0 showiz nie poradzi sobie z tym.
A może spróbuj AGA Slideshow Maker

A co dokładnie było z Deluxe video ?
Co to za błąd wyskakiwal na prawdziwym sprzęcie ?
Możesz podesłać przykładowa dyskietkę?
[#20] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@Norbert, post #19

jutro zrobie dysk i przesle błąd. Akurat poformatowałem wszystko pod ten soft co w wątku. Deluxe Video ma jakiś problem z otwarciem ekranu playera.

A gdzie masz tę wersję 2.0 ShoWiza? Na Aminecie mi nie wyszukuje. Prawdę mówiąc o wiele mi wygodniej na nim od DeluxeVideo - służył od 1991 roku i starczy, pora na cos nowego tym bardziej że na dysku zostaje więcej miejsca na obrazki. Sam player Dvideo to bodaj 150 kb a Show ma ok 15.

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2018 02:35:32 przez xtro
[#21] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #20

Szukam tego ShoWiz 2.0 i są wzmianki, ale pliku ni uja... że niby na jakichś gazetowych ISSUE był...
[#22] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #21

Ok. Już chyba wiem w czym problem z Deluxe Video. Nie chce chodzić w konfigi A600 z 2MB chip i tylko takim.... Każdy inny łyka więc to problem rozszerzenia do 2 MB Chip... zapewne.
[#23] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #22

Zawsze możesz spróbować DEGRADEREM programowo zmniejszyć chip do 1MB
[#24] Re: To znowu ja ze swoim małym problemem (slideshow z autostartem z 1 dyskietki)

@xtro, post #22

OKI.... panowie. NIe będę już nic kombinował z Deluxe Video. ShoWiz 2.0 zdaje się mieć wszystko ok i ładnie śmiga. B ma jeszcze sporo niezbadanych opcji. Więc wielkie dzięki, po prawie 3 dekadach zmieniam DVideo na ShowWiza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem