[#1] [Buddha IDE] Pytanie techniczne
Załóżmy, ze mam kontroler wpięty w Zorro 2 i kopiuje dane z jednego dysku na drugi dysk, który jest podpięty do standardowego kontrolera Amigi. Ma też w drugim slocie kartę graficzną. I teraz - jak wiadomo, przepustowość Z2, to maks. 2Mb/s. Jak w takiej sytuacji zachowa się Amiga:
- Z2 będzie zapchane kopiowaniem danych i prędkość odświeżania grafiki spadnie do minimum?
- gram sobie w tym czasie w Dooma - czy prędkość kopiowania spadnie do minimum?
- czy oba taski jakoś równomiernie podzielą sobie dostęp do szyny Z2?
- czy korzystając z Executive’a i przydzielając minimalny priorytet dla buddha.device uniknę spowolnień na Zorro? (kosztem transferu oczywiście)
[#2] Re: [Buddha IDE] Pytanie techniczne

@_arti, post #1

Tak z ciekawości.. jest sens grać w jakąś wymagającą grę i jednocześnie coś kopiować w tle ? No chyba że w ramach eksperymentu.
[#3] Re: [Buddha IDE] Pytanie techniczne

@mikecios, post #2

Nie ma. Dałem tylko przykład, żeby zilustrować problem.
[#4] Re: [Buddha IDE] Pytanie techniczne

@_arti, post #1

jak wiadomo, przepustowość Z2, to maks. 2Mb/s

Teoretycznie to nawet 7MB/s, ale w realu to jakieś 3,5MB/s (nie więcej niż 4MB/s). ok, racja
[#5] Re: [Buddha IDE] Pytanie techniczne

@BULI, post #4

7MB? Naprawdę? To skąd taka różnica?
[#6] Re: [Buddha IDE] Pytanie techniczne

@_arti, post #5

Cytując Piru z amiga.org wygląda to następująco:

Anyhow, Zorro II maximum speed is about 3.58MB/s. Zorro III theoretical maximum is 50MB/s, but (afaik) chipset limitations put the real life maximum performance to about 25MB/s. Typical real life performance is somewhere around ~20MB/s.

- czy oba taski jakoś równomiernie podzielą sobie dostęp do szyny Z2?

Co do przepustowości, to z grubsza odbywa się to na podobnej zasadzie, jak współczesne USB. Dla przykładu wersja 3.0 ma przepustowość 5Gbps dla wszystkich portów. Oznacza to, że korzystanie w tym samym czasie z dwóch, dajmy na to, portów te 5Gbps będzie podzielone między nie w zależności od obciążenia danego portu (prowadziłem rozmowę techniczną w tej sprawie z pewną niemiecką firmą produkującą profesjonalne urządzenia wideo na USB 3.0 i miałem dokładnie to samo pytanie: Jak zachowają się dwa ich urządzenia wpięte w jeden kontroler USB 3.0 plus jednogigowa sieć w trzecim USB tego samego kontrolera - czy poradzi on sobie z przepustowością). W slotach Zorro zapewne dojdą inne czynniki, jak np. w jakim stopniu dana karta obciąży procesor, czy ma własny wspomagacz odciążający pracę głównego CPU, w jakim stopniu wymusza dla siebie pracę i tak dalej. Oczywiście w teorii rozważać można dużo, ale ostateczny wynik będzie zależał od konkretnych kart i specyficznego testu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem