kategoria: Sprzęt
[#1] A1010 łączenie szeregowe ze sobą dwóch stacji dyskietek.
Witam serdecznie

Wpadła mi w przyzwoitej cenie w ręce stacja A1010. W związku że mam już jedną identyczną sztukę, postanowiłem połączyć ze sobą te dwie stacje szeregowo i podłączyć pod moją A4000D. Obie stacje dyskietek osobno działają idealnie, jednak podpięte obie pod Amiga (szeregowo) widziana jest tylko ta bezpośrednio wpiętą pod komputer. Stąd mam pytanie, czy ktoś z Was testował takie połączenie? Być może tak można łączyć jedynie stacje które mają swój zewnętrzny zasilacz? Moja Amiga 4000D ma standardowy oryginalny zasilacz, nie wydaje mi się żeby były problemy z brakiem prądu. Przeczytałem na jednym anglojęzycznym forum, ale nikt tej informacji nie potwierdził z użytkowników, że stacja A1010 nie daje prądu na złączu do podłączenia kolejnej stacji dyskietek. W tym miejscu można podłączyć tylko stacje z własnym zasilaniem. Jakie są Wasze doświadczania z tymi stacjami? Czy ktoś jest w stanie potwierdzić tą teorie?
[#2] Re: A1010 łączenie szeregowe ze sobą dwóch stacji dyskietek.

@nowy80, post #1

Wystarczy sprawdzić czy napięcie pojawia się na złączu kolejnej stacji.
Jeśli brak to wystarczy takie napięcie doprowadzić na tył obudowy.
[#3] Re: A1010 łączenie szeregowe ze sobą dwóch stacji dyskietek.

@Norbert, post #2

Dzięki za informacje, ale nie chcę nic przerabiać w stacjach(zainteresowany jestem zachowaniem ich oryginalnej funkcjonalności). Nie mam poza tym schematu, do których pinów powinno dochodzić napięcie w gnieździe do podłączenia kolejnej stacji. Potrzebowałbym informacji czy u innych osób te stacje zachowują się podobnie. Jeśli tak to jedną stację pewnie sprzedam lub najchętniej wymienię na A1020 z oddzielnym zasilaniem.
[#4] Re: A1010 łączenie szeregowe ze sobą dwóch stacji dyskietek.

@nowy80, post #3

Napięcie jest na tych samych pinach co w złączu w Amidze.
Inaczej nie może być.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem