[#1]
Jak wyłączyć kartę gfx? :)
Od lat używam monitorów z dwoma wejściami: CRT 14, 17, drugi 17, potem 21, teraz LCD 20 (1600x1200). Za czasów "głębokiej Amigi" (tak nazywa te czasy mój pewien PC-znajomy) do jednego wejścia był podłączony kabel z BVision, a do drugiego kabel z AGA+FlickerFixer. Teraz do jednego wejścia jest podłączony Pegasos, a do drugiego PC. Nie żeby mnie nie było stać na dwa monitory :) - po prostu tak jest mi wygodniej. Jednak klawiatura wysuwana pod blatem biurka, druga na biurku. Idealne rozwiązanie. :)
Zawsze bardzo ważnym elementem dla mnie było to żeby przełącznik wejść miał z przodu. Tak żeby był on bardzo łatwo dostępny. No i tak też mam. Jednak pomyślałem sobie o jeszcze fajniejszym rozwiązaniu. No i chciałem Was zapytać o to czy można w jakiś sposób coś takiego zrobić. Chodzi mi o softwareowy przełącznik wejść w monitorze. :) Wiem, że od strony programowej nie za bardzo ma się dostęp do sterowania monitorem. Jednak ja mam ustawione w monitorze automatyczne wybieranie wejścia. Jeżeli np. PC nie nie jest włączone i włączam Pegasosa to monitor wybiera to wejście z którego dostaje sygnał. Jeżeli monitor nie dostanie sygnału przez chwilę to szuka sygnału na drugim wejściu. Gdyby był sposób na to żeby na 2-3 sekundy wyłączyć sygnał wychodzący z karty graficznej to byłoby fajnie. Zrobiłoby się przycisk w Ambiencie/Magellanie, który wyłączałby sygnał na chwilę. W tym momencie monitor przełączyłby się w na drugie wejście i już miałbym PC na monitorze. To sam trzeba byłoby zrobić na pececie. Tez znaleźć sposób na utratę sygnału przez chwilę.
No i pytanie. Da się jakoś na chwilę wyłączyć sygnał wychodzący z karty graficznej? Może robi to jakiś programik, pchełka czy coś... No i przede wszystkim czy jest to możliwe? :) Będę wdzięczny za wszelkie pomysły. :)