[#1] Jak wyłączyć kartę gfx? :)
Od lat używam monitorów z dwoma wejściami: CRT 14, 17, drugi 17, potem 21, teraz LCD 20 (1600x1200). Za czasów "głębokiej Amigi" (tak nazywa te czasy mój pewien PC-znajomy) do jednego wejścia był podłączony kabel z BVision, a do drugiego kabel z AGA+FlickerFixer. Teraz do jednego wejścia jest podłączony Pegasos, a do drugiego PC. Nie żeby mnie nie było stać na dwa monitory :) - po prostu tak jest mi wygodniej. Jednak klawiatura wysuwana pod blatem biurka, druga na biurku. Idealne rozwiązanie. :)

Zawsze bardzo ważnym elementem dla mnie było to żeby przełącznik wejść miał z przodu. Tak żeby był on bardzo łatwo dostępny. No i tak też mam. Jednak pomyślałem sobie o jeszcze fajniejszym rozwiązaniu. No i chciałem Was zapytać o to czy można w jakiś sposób coś takiego zrobić. Chodzi mi o softwareowy przełącznik wejść w monitorze. :) Wiem, że od strony programowej nie za bardzo ma się dostęp do sterowania monitorem. Jednak ja mam ustawione w monitorze automatyczne wybieranie wejścia. Jeżeli np. PC nie nie jest włączone i włączam Pegasosa to monitor wybiera to wejście z którego dostaje sygnał. Jeżeli monitor nie dostanie sygnału przez chwilę to szuka sygnału na drugim wejściu. Gdyby był sposób na to żeby na 2-3 sekundy wyłączyć sygnał wychodzący z karty graficznej to byłoby fajnie. Zrobiłoby się przycisk w Ambiencie/Magellanie, który wyłączałby sygnał na chwilę. W tym momencie monitor przełączyłby się w na drugie wejście i już miałbym PC na monitorze. To sam trzeba byłoby zrobić na pececie. Tez znaleźć sposób na utratę sygnału przez chwilę.

No i pytanie. Da się jakoś na chwilę wyłączyć sygnał wychodzący z karty graficznej? Może robi to jakiś programik, pchełka czy coś... No i przede wszystkim czy jest to możliwe? :) Będę wdzięczny za wszelkie pomysły. :)

[#2] Re: Jak wyłączyć kartę gfx? :)

@MDW, post #1

Na pececie moze sluzyc do tego blanker. Mam ustawiony jakis xpekowy wygaszacz ekranu a na Ami moze przyjdzie z pomoca MCP. Tylko oba sposoby sa malo praktyczne...
[#3] Re: Jak wyłączyć kartê gfx? :)

@Andrzej Drozd, post #2

E tam totalny brak sygnalu z monita to chyba tylko panel sterowania/opcje zasilania i wylacz monitor.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem