[#1] Problem : CSPPC i CVPPC
Witam!
Ostatnio stalem sie posiadaczem A4000 z karta procesorowa CyberStormPPC/233MHz+060/50MHz wraz z karta CyberVisionPPC i mam problem z karta graficzna.
Podczas instalacji CGX 3 lub 4 Ami nie widzi karty GFX.

Podaje co robie i w jakiej kolejnsci:
1. Instalacja OS3.1 + update biblotek 040/060
2. reboot
3. Instalacja najnowszego "SystemDisk" do CSPPC zassanego ze strony DCE
4a. Instalacja CGX3 z "SystemDisk'u" do CVPPC zassanego j.w.
5. reboot

I w tym momencie system wstaje, ale w ScreenMode nie moge wybrac trybu gfx, CGXMode twierdzi ze nie moze otworzyc cgxsystem.library v41.
Sama karta CVPPC chyba pracuje, gdyz widac ja w sekcji PCI trzymajac ESC podczas startu Ami, oraz widze tryb PAL poprzez ta karte.

Probowalem takze CGX4 ale po restarcie Ami widze tylko czarny ekran (w tym miejscu chyba powinno byc bootlogo) a system nie wstaje.

Aha, mam najnowszy flash dla tej karty :FlashUpdates-20011012.lha tez zassany ze strony dce.

Co robie nie tak? Prosze, pomozcie bo juz dostaje brzydkiej choroby.

Nawiaze tez kontakt z posiadaczem podobnej konfiguracji (najlepiej z Warszawy) ...

Pozdrawiam,
Kgalazka
[#2] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@kgalazka, post #1

Hej!

Mialem podobne objawy (w sensie braku trybow cgx w screenmode na przyklad...)
Pomoglo dopiero zainstalowanie update'a CGX 4.2 (o ile pamietam - sprawdze to jeszcze)
Aha, tez mam A4000 (Tower) + CSPPC060/604e233+CVPPC, ale pod OS3.9.
[#3] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@PL, post #2

Dokladnie, ta wersja Flasha wymaga najnowszej wersji CGXv4 aby zadzialac poprawnie.

Update do najnowszej zalatwi problem.
[#4] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@PL, post #2

Witam.
Udatowalem do CGX 4.2 i jest ok. Jedyny "myk" to taki ze po instalacji CGXa z płytki nie restartowalem Ami a od razu update'owalem CGX'a i dopiero na koniec reboot. System wstal i jest OK - widze tryby CVisionPPC. Dopiero na koniec zainstalowalem OS3.9 + BB1 i BB2.
Dziala OK.
Dzieki za odzew.

I mam jeszcze pytanko "poza konkursem":

Planuje przerzucic moja Ami do amigowej obudowy tower (obecnie niby tez tower ale przerobka z grzybka).
Czy w obudowie E/Box4000 lub Mirage 4000 Pro elboxowej zmiesci sie CVPPC zainstalowana prostopadle do CSPPC (niestety, moja wersja CVPPC nie ma zlacza do instalacji rownoleglej do CSPPC). Ewentualnie Czy jest mozliwa jej instalacja "rownolegla" w ww. obudowach w taki sposob aby nie przeszkadzala Mediatorowi lub slotom zorro? Ktos z Was ma z tym doswiadczenie?
A moze ktos ma gdzies niepotrzebna taka obudowe (mam na mysli E/Box4000)?

Pozdrawiam,
Kgalazka
[#5] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@kgalazka, post #4

Ja mam obudowe Mirage Pro i Mediatora PCI 4000. Jest tam tyle miejsca, ze CVPPC spokojnie sie zmiesci. Inna zaleta Mirage Pro, to porzadny zasilacz ATX i bezproblemowa instalacja A4000, Mediatora PCI 4000 i nowego busboardu za slotami PCI, ZorroIII i Video.
[#6] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@Krzysztof, post #5

witam,
A czy moglbys podac (w miare dokladna) odleglosc pomiedzy zlaczem karty CVPPC lub plytki PCB karty procesorowej (CSPPC/MKII/MKII) a brzegiem koszyka na napedy HDD/FDD 3,5 cala?
Chodzi o to, ze moja CVisionPPC moze byc zaistalowana tylko w pozycji prostopadlej do CSPPC i nie wiem czy sie tam zmiesci.

BTW: Jak sie ma szybkosc i jakosc grafiki w porownaniu CVPPC i VooDoo3 na Mediatorze? Gdzie mogłbym znalezc jakies info na ten temat?

Pozdrawiam,
KG
[#7] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@kgalazka, post #6

Odleglosc od karty procesorowej do koszyka to 45mm. Ale dodatkowo koszyki nie sa ustawione rownolegle przez cala dlugosc karty procesorowej. Od zlacza CVPPC do konca koszykow jest ponad 50mm.
Jesli chodzi o jakosc obrazu z CVPPC i VooDoo3, to przez ten kabel ekranowany w CVPPC, VooDoo3 wygrywa z CVPPC.
[#8] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@Krzysztof, post #7

> Odleglosc od karty procesorowej do koszyka to 45mm. Ale
> dodatkowo koszyki nie sa ustawione rownolegle przez cala
> dlugosc karty procesorowej. Od zlacza CVPPC do konca koszykow
> jest ponad 50mm.

Dzieki za info. Czyli albo nie wejdzie, albo wejdzie na "wcisk" - co nie bardzo mi sie podoba.

> Jesli chodzi o jakosc obrazu z CVPPC i VooDoo3, to przez ten
> kabel ekranowany w CVPPC, VooDoo3 wygrywa z CVPPC.

No fakt - kabelek ten zbiera wszystkie zakłócenia ze środka obudowy.
To sie tyczy jakości obrazu., natomiast co z wydajnościa?

Zakladajac wymiane CVPPC na duet Mediator+VooDoo3 co zyskam a co strace?

pzdr
kgalazka
[#9] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@kgalazka, post #8

Podaj mi dokladne wymiary CVPPC to sprawdze dokladnie jak bedzie pasowac.

Co z wydajnoscia? Przy wyswietlaniu duzych filmow np. FroggerenNG CVPPC jest lepszy od pary VooDoo3+Mediator w ZorroIII. Ale jesli chodzi o 3D, to VooDoo3 wygrywa.
[#10] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@Krzysztof, post #9

Krzysztof napisał(a):

> Podaj mi dokladne wymiary CVPPC to sprawdze dokladnie jak
> bedzie pasowac.

OK. Podesle wymiary wieczorem (jestem w pracy).

> Co z wydajnoscia? Przy wyswietlaniu duzych filmow np.
> FroggerenNG CVPPC jest lepszy od pary VooDoo3+Mediator w
> ZorroIII. Ale jesli chodzi o 3D, to VooDoo3 wygrywa.

Rozumiem, local PCI jest szybsze od PCI na Mediatorze czy G-Rex'ie.

Dzićki za info. Odezwe sie wieczorem.

pzdr
kgalazka
[#11] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@Krzysztof, post #9

Krzysztof napisał(a):

> Podaj mi dokladne wymiary CVPPC to sprawdze dokladnie jak
> bedzie pasowac.

Od łytki PCB karty CSPPC do konca/brzegu karty CVPPC jest rowno 76mm....
Wejdzie?
kg
[#12] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@kgalazka, post #11

Jesli wystaje na calej dlugosci 76mm ponad CSPPC, to nie wejdzie. Porostanie mozliwosc likwidacji jednego koszyka 3.5".
[#13] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@Krzysztof, post #12

Krzysztof napisał(a):

> Jesli wystaje na calej dlugosci 76mm ponad CSPPC, to nie
> wejdzie. Porostanie mozliwosc likwidacji jednego koszyka 3.5".

Niestety wystaje prawie na calej dlugosci (w tej czesci gdzie sa koszyki 3,5) czyli nie ma co marzyc o wlozeniu CVPPC. Chyba pozostaje voodoo3+mediator, bo likwidacja/ciecie koszykow nie bedzie wchodzic w rachube - gdzies trzeba wsadzic flopa i dysk.

Dzieki za pomoc.
kg
[#14] Re: Problem : CSPPC i CVPPC

@kgalazka, post #13

Na flopa pozostaje jeszcze koszym nizej. A miejsca na dyski w Mirage Pro jest bardzo duzo. Tak wiec rezygnacja z jednego koszyka (i to nie w calosci) 3.5" nie jest taka bolesna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem