[#1] Napalone SIMMy?
Mam pewien problem, otóż mam dwa simmy po 16 MB (jeden jednostronny, drugi dwustronny) i dwustronnego 32 MB. Jednostronny podczas pracy ma letnie kostki, a dwustronny 16 MB i 32 MB podczas pracy mają temperaturę niechłodzonego 030. Czy to normalne?

[#2] Re: Napalone SIMMy?

@Malin, post #1

Jeżeli działają i nic się dzieje to wszystko ok.
Jaki mają czas dostępu? Może 70ns puściłeś na 60?
Ale jak działa to się nie przejmuj.

[#3] Re: Napalone SIMMy?

@Prince, post #2

Oczywiście nic się nie wiesza. Końcówka nadruku na kostkach to "-60" (mówię z pamięci;) ).

[#4] Re: Napalone SIMMy?

@Malin, post #1

Mój SIMM w A1200 też jest ciepły jak trochę popracuje. Być może są to takie starocie, że nawet te kilkadziesiąt Hz to dla nich przetaktowanie. Jednak w moim przypadku nie ma to żadnego wpływu na stabilność pracy Ami, więc to ignoruję. A u Ciebie - oprócz tego, że się grzeją - są jakieś inne efekty?
[#5] Re: Napalone SIMMy?

@APC74, post #4

Amiga działa od kiedy wróciłem ze szkoły więc już jakieś 4 godziny ;). SIMM podgrzewa lekko 30-stkę, ale nic się nie wiesza, 030 chłodzone jest radiatorem z Voodoo. Chciałem się tylko upewnić czy to taki "ficzer" niektórych kości. Kostki teraz mają taką temperaturę jak 030 (więc dosyć gorące).

[#6] Re: Napalone SIMMy?

@Malin, post #1

simmki pewnie maja wiekszy pobor produ.
moje 60 mam ustawione na 50 w bppc

[#7] Re: Napalone SIMMy?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Yeah! EXtremalny overclocking
[#8] Re: Napalone SIMMy?

@Malin, post #5

Więc wygląda, że wszystko w porządku. Prawdopodobnie producent "swobodnie" podszedł do tematu oznaczania kości (co zdarza się w większości przypadków do dziś) i pamięć może być w rzeczywistości np. 80 ns. Skoro jednak nic niepokojącego się nie dzieje to i nie ma powodów do obaw.
[#9] Re: Napalone SIMMy?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #6

Można ustawić 70,60 oraz pre...cośtam. Ale 50?

[#10] Re: Napalone SIMMy?

@Prince, post #9

te no pre...cośtam. to wlasnie 50ns :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem