[#1] Elsat MegaRAM HD Sterowniki
Witam

Kupiłem ostatnio Mega Ram HD lecz nie posiadam do niego sterowników i nie mogę go uruchomić. Sterowniki pobrałem z Aminetu archiwum .lha wypakowałem przerobiłem na adf nie posiadam stacji dyskietek tylko Goteka , lecz dyskietka nie startuje prawdopodobnie coś zrobiłem nie tak.Pytanie dla forumowiczów czy mógł by ktoś mnie poratować taka dyskietka w formacie adf ?
[#2] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #1

A w jaki sposób przerobiłeś archiwum lha na adf?
[#3] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@wali7, post #2

Pustą dyskietke utworzyłem w WinUAE potem programem HxCFloppyEmulator wrzuciłem do obrazu dyskietki pliki z archiwum.
[#4] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #3

Piszę mocno z pamięci, bo robiłem to z 7 lat temu:

Potrzebujesz jedynie sterownik elsat.device (który chyba i tak jest w ROMie urządzenia) lub
alternatywny, poprawiony sterownik, który wrzucało się do Expansion ale nie pamiętam nazwy
(eide.device?). Ten drugi na pewno lepiej współpracował z dyskami, kartami CF i CD-ROMami.
Dwa - program Hard Disk Prep. I tyle. Można taką dyskietkę zmontować pod WinUAE.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 13:48:27 przez _arti
[#5] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #3

Dobrze zrobiłeś....
może dla pewności skopiuj działającą dyskietkę sformatowaną jak trzeba (np. któraś z systemowych), pod WinUAE wykasuj ją i wrzuć sobie potrzebne pliki. Potem program konwertujący do HxC.
A jaki masz system w A500? Jeśli 1.3, to być może użyłeś dyskietki z systemu 2.x lub 3.x sformatowanej pod FFS? A AmigaOS1.3 na dzień dobry flopów w FFS nie widzi.
[#6] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@wali7, post #5

Amiga 500 1.3 amige posiadam od miesiąca spróbuje dzisiaj coś podziałać zrobić jeszcze raz dyskietkę a te sterowniki to muszę z Workbencha odpalać czy powinna sama się uruchomić po włączeniu ?
[#7] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #6

Da się zrobić aby się odpalało samo.... ale ty masz tam wrzucone pliki z lha... więc raczej nie jest autoboot.. Odpal Ami z dyskietki Workbench i potem włóż dyskietkę ze sterownikami (a właściwie programem do partycjonowania, bo Elsat ma sterownik w firmware).
Samą dyskietkę przygotuj sobie pod UAE, ale z systemem 1.3, to powinno zabezpieczyć Cię przed przygotowaniem dyskietki której system 1.3 nie będzie potrafił odczytać.
[#8] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #6

Przypomniało mi się, że gdzieś w domu mam dyskietkę bootującą z tym wszystkim + sterownik do CD-ROMu. Jak znajdę, to wieczorem podlinkuję.
[#9] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #1

Żaden sterownik nie jest Ci potrzebny do działania, bo jest w romie i ładowany jest do pamięci po włączeniu Amigi, przydać Ci się może program do partycjonowania choć i bez niego można sobie poradzić przy pomocy HDTB.
[#10] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Kilos, post #9

Przecież Elsat.device nie jest kompatybilny z RDB??
[#11] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@_arti, post #10

Niby tak, ale pamiętam, że robiłem pod HDTB i normalnie botował, natomiast pod UAE nie botował, ale zawartość była widoczna.
[#12] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Kilos, post #11

To chyba miałeś ten customowy sterownik, o którym pisałem.
[#13] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@_arti, post #12

ja mam na dysku
jak chcesz elsat.device

i oryginalną dyskietkę od mega ram HD

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 16:03:30 przez Dorian3d
[#14] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Dorian3d, post #13

Mnie niepotrzebny. Ale jak masz gdzieś ten customowy, to zalinkuj.

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2018 16:17:18 przez _arti
[#15] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Dorian3d, post #13

To poproszę jakiegoś linka :)
[#16] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #15

poszło na @
[#17] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@_arti, post #14

a tobie wysłałem dyskietkę
MEGARAM-ELSAT
[#18] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@_arti, post #4

ten lepszy zamiennik to ide.device
[#19] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@_arti, post #14

[#20] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Dorian3d, post #17

Wielkie podziękowania dla Dorian3d dyskietka pomogła i hula :) i wszystkim którzy tak szybko udzielili pomocy wiszę Dobre PIWKO za pomoc !!!

Teraz pytanie bardziej konkretne

Podam na przykładzie gry Settlers w workbench pamięć jest widziana lecz dlaczego jak odpale grę nie ma nadal muzyki z tego co wyczytałem 1,5 MB było wymagane teraz mam 8,5 MB.

Czy trzeba coś jescze ustawiać ?

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2018 10:21:32 przez Blizar
[#21] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #20

W Settlersach zapewne potrzebujesz więcej pamięci chip (pewnie 1 MB), a Ty masz zapewne 0,5 MB. Musisz rozszerzyć pamięć chip - jaką masz rewizję płyty głównej?
[#22] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@wali7, post #21

A500 rev 6A
[#23] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #22

No to spokojnie możesz rozszerzyć chip ram do 1 MB. W razie czego służę pomocą, pisz na priv.
[#24] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Blizar, post #20

Odświeżam temat. Poszukuje dyskietki do Elsat Mega Ram HD. Czy mogę prosić o jakiś link lub wysłanie plików na maila. Pamięć działa ale po podłączeniu dysku twardego do urządzenia nie widzi go w Workbenchu.
[#25] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@budgie, post #24

podaj @
[#26] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Dorian3d, post #25

bandolier@wp.pl
[#27] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@Dorian3d, post #25

Dzięki Dorian
[#28] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@budgie, post #27

Czyli Dorian ma juz 2 piwka :)
[#29] Re: Elsat MegaRAM HD Sterowniki

@HOŁDYS, post #28

OK
Z najlepszego źródła
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem