[#1] Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?
Witam!
Przeczytałem artykuł pt.: "Podłączenie CD-Romu do Amigi 1200 desktop " autorstwa Tomasza "AlaNa" Nawrockiego i mam w związku z nim dwa pytania: Czy jak zamontuję napęd CD Slim i dysk 2,5 cala to włożę do amigi jeszcze jakąś kartę turbo 1230/1240 lub rozszerzenie pamięci(4/8mb)?
Podejrzewam, że konieczna będzie wymiana zasilacza na silniejszy (zewnętrzny) np. taki jak oferują na efunzine. Martwi mnie trochę informacja jaką od nich dostałem, że nie zaleca sie zasilania cd, dysku twardego i karty turbo z płyty amigi, bo grozi to jej spaleniem. To jak jest z tym zasilaniem nie chcę popsuć amisi?

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@ender, post #1

Napewno bedziesz musial przygotowac sie na niestabilna prace Amigi. Najlepiej idz po najmniejszej lini oporu. Kup zasilacz z amigowa koncowka oraz mozliwoscia podlaczenia HD i CD-ROMu i wyprowadz tasme na zewnatrz. CD-ROM poloz z lewej strony Amigi, a na nim HD. Moze nie bedzie to estetyczne, ale bardzo praktyczne i wszystko bedzie dzialac.
[#3] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Andrzej Drozd, post #2

niekoniecznie - ja przez kilka lat beż żadnych problemów używałem
dysku 3.5 cala, zwykłego napędu CD i karty turbo Blizzard IV z 16 MB,
wszystko w desktopie na lekkim zasilaczu od A500, beż żadnych
przeróbek wewnątrz, co więcej dysk i CD były zasilane ze złącza
FDD... FDD też brała stamtąd prąd :) . Wszystko bardzo ładnie
pracowało, żadnych zawieszeń i innych problemów. Dopiero gdy
eksperymentalnie wymieniłem Blizzarda IV na BlizzaPPC z dyskiem SCSI
Amiga przestała odpalać.
Jednak karta z 030 i na dodatek laptopowe peryferia (mniej prądożerne
od ich większych braci) powinny działać.
[#4] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@wali7, post #3

Płyty A1200 mają już swój wiek i trzeba je szanować. Przerobienie zasilacza ATX to 10 minut "pracy", a zasilacz taki uciągnie Amigę pasywnie, bez wiatraczka. Niedługo Amig 1200 zostanie tyle, co prawie mitycznych A4000 :(.

Ostatnia modyfikacja: 07.03.07 21:55
[#5] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Malin, post #4

Nie bądź takim pesymistą :)

[#6] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@ender, post #1

Zobacz moją konfigurację w podpisie (dysk jest 2.5 calowy).
Bez problemów działa na typowym zasilaczu z Amigi 500. :D

Ostatnia modyfikacja: 07.03.07 22:16
[#7] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Malin, post #4

cześć,

A tam, gadasz ;) Zasilacze lekkie spokojnie dają radę. Ja mam 1200 z turbo 1230/50 + dysk 3,5 na fabrycznym Escomowym zasilaczu i działa bez problemu. CD nie zamierzam zakładać ponieważ nie pasuje mi taki wygląd. Użalamy się nad tym ,że niedługo powymierają nam płyty główne w naszych Amigach, a tak naprawdę, to niedługo zabraknie nam obudów. Bo jak wszyscy już je wypiłują , powyprowadzają kable bardziej lub mniej estetycznie, poprzerabiają to nagle się okaże, że ze świecą będzie można szukać nie płyty tylko obudowy do klasyka w dobrym stanie.

Piłujcie tak dalej...

mic
[#8] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@mic, post #7

Eeeee,aż tak źle z obudowami to chyba nie będzie Zauważ że wiele osób nie bawi się w podpiłowywanie czy wyciąganie kabli tylko przekłada płyty do towerek i innych pecetowych obudów.Oryginalne "pudełko" zostaje więc im na zbyciu.

[#9] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@ender, post #1

Dolutowujesz się do pinów gniazdka zasilania, od spodu płyty głównej. Te piny są tak duże, że da radę to zrobić każdym sprzętem, nawet lutownicą pistoletową od biedy. W ten sposób Zasilisz CD, wentylatory i ew. dosilisz BlizzardaPPC. Karta turbo 030/40 i HDD 2,5" mogą być zasilane klasycznie, ze złącz Amigi.

Bez mocniejszego zasilacza na 90% się nie objedzie, choć nie zaszkodzi sprawdzić na zwykłym. Zasilałem kiedyś A1200 z BPPC i HDD ze zwykłego zasilacza 25W i chodziła jak złoto. Moja A1200 z HDD, CDRW slim, 060, itp. też na upartego chodziła na takim - problemy były tylko w cieplejsze dni i przy dłuższej pracy.

Zajrzyj do Graffiti - tam jest ta Amiga. :)

Ostatnia modyfikacja: 08.03.07 11:27
[#10] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@piter144, post #8

Optymista z Ciebie. Spróbuj kiedyś poszukać obudowy A1200 w stanie dziewiczym...
[#11] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Daclaw, post #10

Optymista z Ciebie. Spróbuj kiedyś poszukać obudowy A1200 w stanie dziewiczym...

Mnie taka została po przekładce do desktopa A2000. Bielutka, czyściutka, nieporysowana, niepodcinana, jedna z ostatnich Commodorowych :) Nawet klawiaturka wewnętrzna od tej Amigi jest BIAŁA... Cud miód i orzeszki. Nie jest tak źle.

Od razu odpowiadam, zanim ktoś zapyta: NIE SPRZEDAM ;) ("it'ssss mine, my own, my precioussssss" :D )
Czeka na czasy, kiedy będzie mega unikalna, albo kiedy dorobię się mitycznej A4000 i A1200 wróci do swojego oryginalnego ciała aby po prostu być... ku potomności :)

[#12] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Rodzyn, post #11

witam,

Nie ma się czym chwalić Rodzyn. To co ty zrobiłeś ze swoja A1200 to profanacja!!!. Jak tak można. I znajdź mi dobra obudowę do A1200, oprócz twojej i mojej , tak bez problemu. Przeważnie są to "wraki" z dawnych lat kiedy Amigi były w miarę łatwo dostępne i każdy masakrował je jak mógł. Pisze to ponieważ niedługo zabraknie nam nie płyt głównych tylko oryginalnych Amig. Będziemy pokazywać je w starych folderach, czasopismach i zdjęciach. Walić sie w głowę, po co ja to robiłem... tylko będzie już za późno.

Jeśli już narzekam to powiem, że wkurza mnie jak czytam posty typu. Mam problemy z odtwarzaniem Mp3, albo problem z odtwarzaniem filmów. A odpowiedzi np. Musisz chyba zmienić turbo na PPC za 1000 zł. Dla mnie osobiście jest to KOSMOS !!!. Lepiej kupić dowolny odtwarzacz MP3 i cieszyć dobrym dźwiękiem, niż tak się katować. Mój telefon jest bardziej multimedialny od niejednej Amigi...

Jeśli kogoś uraziłem tym postem, to z góry przepraszam. Mam chyba zły dzień

Pozdrowienia dla wszystkich

mic

Ostatnia modyfikacja: 08.03.07 21:19

Ostatnia modyfikacja: 08.03.07 21:21
[#13] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@mic, post #12

I znajdź mi dobra obudowę do A1200, oprócz twojej i mojej , tak bez problemu.

Bez problemu znajdziesz u mnie. Obudowa jest niepokrojona, bo swojego czasu dopadla mnie mania na wieze MIcronika (byla bardzo tania). Ta wieze to niezle pokroilem w niektorych miejscach. Ale tak czy inaczej, mam dwie niepokrojone obudowy - w jednich z nich jest druga Ami :)
Niestety nie chce jej sprzedac...no za 500 to moze... Ktos chetny? :P

A odpowiedzi np. Musisz chyba zmienić turbo na PPC za 1000 zł.

Przeciez to jest dobra odpowiedz. Ktos chce sluchac MP3 na Amidze, w dobrej jakosci, to kupuje minimum 060 lub PPC.

Mój telefon jest bardziej multimedialny od niejednej Amigi...

Ale nie ma klimatu.
[#14] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Andrzej Drozd, post #13

Z tym telefonem to trochę przegiąłem, ale multimedialny jest... :)

A tak poważnie to chciałem tylko naświetlić problem jakim jest "wymieranie" oryginalnych modeli Amigi. Mam prośbę , jeśli nie musicie to nie niszczcie oryginalnych modeli. Czy to by miała być "głupia" 500 ,czy 600,1200, CDTV, 3000, 4000, bo niedługo, to nawet Allegro i Ebay nie pomogą...

mic
[#15] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@ender, post #1

Będzie działać bez problemu. Ta A1200 którą opisałem w artykule, szła z dyskiem 2.5', CD-Slim i Blizzardem IV+16MB RAM (co widać na fotkach). Dopiero wsadzenie Apollo 040 zaczęło wywijać jajca, ale nie wiem czy to była wina karty czy tego, że prądowo zasilacz nie wyrabiał .Suma sumarum Apollo się pozbyłem tak szybko jak ja kupiłem; cenię stabilnośc nad szybkość.
Więc jak piszesz, że masz tylko rozszerzenie (ew. bvedziesz mieć coś nie więcej niż "Blizzard-IV 50MHz" to spokojnieCCi to będzie smigać.

[#16] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@AlaN, post #15

Dopiero wsadzenie Apollo 040 zaczęło wywijać jajca, ale nie wiem czy to była wina karty czy tego, że prądowo zasilacz nie wyrabiał

Karty Apollo z 040. Ja osobno musze zasilac plyte glowna w ktorej siedzi karta z 040/50 i osobno HD + CD-ROM. Przydaloby sie jeszcze osobno zasilic wentylator ktory wlozylem do srodka aby dmuchal na karte i procek (powinienem kiedys tak zrobic, na pewno bedzie stabilniej).
[#17] Re: Amiga 1200 + CD slim+ HDD + Karta Turbo?

@Rodzyn, post #11

Od razu odpowiadam, zanim ktoś zapyta: NIE SPRZEDAM

W tym włśnie rzecz. Nie twierdzę, że takich nie ma (sam mam dziewiczy, nieużywany zestaw A1200 spakowany i do podziwiania przy wyjątkowych okazjach), twierdzę, że trudno taką zdobyć, gdyby ktoś chciał. To samo dotyczy A3000/4000 - one są, z tym, że na półkach u kolekcjonerów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem