kategoria: A1200
[#1] Problemy z zasilaniem A1200?
Hej, mam A1200 w obudowie tower, dysk HDD i jakąś kartę turbo. Ostatnio chciałem uruchomić Amigę żeby popykać ze znajomymi w Dyna Blaster i okazało się, że nie bootuje. Otworzyłem wierzę i przysłuchałem się pracy HDD, na zmianę przyspieszał i wyłączał się, tak jakby wpadł w pętle i w kółko próbował wystartować ale coś szło nie tak.

Czy mogą to być efekty problemów z zasilaczem? Zasilacz od początku mam ten sam- 391029-03 25W. Czy on przestaje dawać radę? Czy można go zregenerować i czy szukać źródła problemu gdzie indziej?
[#2] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #1

Dysk możesz zasilać osobno innym zasilaczem.
[#3] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #1

Mialem podobnie, wtyczna molex dostala luzów, ewentualnie któryś z przewodów się przełamał.
[#4] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@mikecios, post #3

Ma najsłabszy zasilacz 25W. Kiedyś miałem najmocniejszy 60W i wykończyłem przez obciążanie.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2018 12:34:10 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#5] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

przy zasilaczu 60W wykończyłeś zasilacz czy amigę?

Normalnie w tej obudowie mam CD, HDD, FDD i płytę główną z turbo i parę lat temu zasilacz ten dawał radę, w zeszłym roku wstawiłem nowy HDD i FDD, też śmigało, ale komputer się zawieszał, kiedy CDROM rozkręcał płytę. Obecnie nawet jak odłączyłem CDROM mam problem z bootowaniem. Zastanawiam się, czy ten sprzęt miewa lepsze i gorsze dni, czy po prostu już padł całkowicie.
[#6] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #5

Może warto sprawdzić z innym zasilaczem. Warto też wymienić kondensatory, jeśli te nie były wymieniane. W jednej mojej A1200 nie mogłem używać dysku 2,5" tylko CF, bo brakowało mocy. Po wymianie kondensatorów na płycie głównej komputera problemu już nie ma.
[#7] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #5

Zasilacz.

A1200 miałem już wtedy z 68040+PPC, FastATA i kartą sieciową na PCMCIA.
[#8] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@misiek2, post #6

Kondensatory są stare, ale wyglądają dobrze i nie są spuchnięte, więc byłem przekonany, że są OK.
[#9] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #8

wyglądają dobrze i nie są spuchnięte

...a pod nimi też patrzyłeś?
Często nie widać, że kondensator cieknie, bo robi pod siebie.
Ponadto puchnięcie to nie jest jedyny objaw tego, że kondensator trzeba wymienić.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 13:59:31 przez Drakon
[#10] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #5

Poprawka, zasilacz nie był 60W tylko 6.5A (oryginalny Commodore).
[#11] Re: Problemy z zasilaniem A1200?

@Michmis, post #1

W zasilaczu tez są kondensatory, które tracą parametry.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem