[#1] Cd przez port równoległy
Witam szanowną społeczność amigową !!! Ostatnio wpadł w moje ręce cd rom
do starego laptopa podłączany przez port równoległy. Ma on swoje zasilanie.
Czy jest możliwość wykorzystania go do amisi 1200 w desktopie również przez ten port?

[#2] Re: Cd przez port równoległy

@rotery, post #1

Nie mam pojęcia... Spróbuj go podpiąć, napisać mountlistę, gdzie w DEVICE będzie np. parallel.device, z UNIT pokombinuj...

Pamiętam, że port równoległy Amigi różnił się od PCtowego jednym pinem, którego w przypadku drukarki należało zazwyczaj przeciąć (zdaje się jakiś pullup)...

No ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony w temacie...

[#3] Re: Cd przez port równoległy

@quantor, post #2

O ile dobrze pamiętam to 14 pin miał zasilanie +5V
[#4] Re: Cd przez port równoległy

@rotery, post #1

Racze3j nic Ci z tego nie wyjdzie. Miałem podobny napęd tyle, ze to była nagrywarka pod LPT Plextora, i nawet na PC nie dało sie zmusić jej do działania. Stery były, ale kontaktu z kompem żadnego.
Widzę to w czarnych barwach :(

[#5] Re: Cd przez port równoległy

@rotery, post #1

Sytuacja jest taka sama, jak w przypadku pecetowych skanerów na LPT - bezpośrednio nie zadziała. Potrzebny jest interface typu PARalizer + odpowiedni driver do tego.
[#6] Re: Cd przez port równoległy

@rotery, post #1

Poza problemem z podłączeniem prędkość też nie będzie oszałamaiająca buuu!

[#7] Re: Cd przez port równoległy

@Kiv_Master, post #6

cześć,

Już lepiej było by przez " PCIMCIE " :) , ale też bez rewelacji.

mic
[#8] Re: Cd przez port równoległy

@mic, post #7

dziękuję za wskazówki, właśnie też tak myślałem i odpuszczam
pozdrowienia

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem