[#1] PC 2 Amiga
Wiem wiem, zaraz będą krzyki że już 100 razy było ale... Czy komuś z Was ten program choć raz zadziałał tak jaj należy? Bo z tego co czytałem na forum to czysta teoria... niby powinno a jednak nie znalazłem nigdzie odpowiedzi że działa poprawnie. Ostatnio zacząłem z nim walczyć - tak dla zasady, jak jest coś takiego to powinno działać - a znając życie na forum jeszcze nie raz pojawi się post z pytaniem jak się do tego zabrać. Efekt moich bojów jest taki że teoretycznie uruchomiłem to całe ustrojstwo ale jest duże ALE bo na pewno nie jest to to, co być powinno. Używając kabla LapLink Amiga widzi peceta i czyta jego dyski [cd-rom też ;)] ale tylko i wyłącznie na piszicie uruchomionym z dyskietki pod systemem ms-dos 6.22 [czyli długich nazw niet]!!! Mało tego - uruchamiając na pc program pc2amiga.exe lub pc2amres.exe czyli te które powinny normalnie działać - transmisja nie działa! Za to działa normalnie gdy uruchomię pc2amdeb.exe czyli tzw debuger który w czasie transmisji pokazuje na ekranie "śmieci" mające na celu znalezienie przyczyny problemów z transmisją... wtedy i tylko wtedy wszystko działa ale ekran zawalony jest krzakami. Wysyłanie krzaków do pliku [żeby nie śmieciło na wizji] komendą pc2amdeb.exe >costam.txt powoduje... brak transmisji! I gdzie tu sens i logika? Pod XP'kiem nie udało mi się uzyskać transmisji w żaden sposób, żadna konfiguracja LPT nie przyniosła efektów. Używałem nawet programu user-port dla XP'ka żeby odblokować porty - niestety nic to nie dało. pc2amdeb niezależnie od tego czy ami była podłączona czy nie walił na ekran literki "T" a gdy wyłączyłem user-port nie działało nic... Moja prośba jest taka żebyśmy wspólnie raz na zawsze rozwiązali ten problem, przyda się to i nam i przyszłym młodym którzy zapewne jeszcze nie raz będą na forum szukać pomocy w kwestii połączenia ami z piszitem by kabelek.

Czekam na sensowne wypowiedzi i pozdrawiam!

[#2] Re: PC 2 Amiga

@lordbsf, post #1

Ten program jest dosowy i był pisany pod win95. Działa (sam sprawdzałem) też pod winME i win98. Z XP raczej na pewno NIE zadziała.
Jak się ma winXP tudzież nową vistę to jedyna możliwość przenoszenia danych przez port szeregoy to AmigaExplorer (niedawno wyszła nowa wersja działająca z vistą).

[#3] Re: PC 2 Amiga

@amigafan, post #2

Amiga Explorer jest komercyjny... kto to kupi? I nie obsługuje LPT - i pewnie nie będzie...

[#4] Re: PC 2 Amiga

@amigafan, post #2

Pc2Amiga działa pod XPekiem. Tutaj masz opis(po angielsku): http://eab.abime.net/showthread.php?t=3211&highlight=pc2amiga+winXp

Poszukaj programu UserPort który umożliwia bezpośredni dostęp do portów PAR i COM pod win2000 i XP z poziomu DOSa(CMD). Powinno zadziałać(u mnie poszło).
[#5] Re: PC 2 Amiga

@lordbsf, post #1

Pc2Amiga używam z powodzeniem od kilku lat na win98 . śmiga aż miło na porcie równoległym . Być może masz na pececie ustawiony jakoś dziwacznie port równoległy?? Ja mam Ecp 1,7 , Sprawdź też config samego pc2ami może używasz trybu W8 czy jakoś tak a masz zwykły kabel link 4 (sorry nie pamiętam dokładnie tych nazw)

Benedykt

[#6] Re: PC 2 Amiga

@lordbsf, post #3

Jak nie kupi to niech nie używa.
[#7] Re: PC 2 Amiga

@ppill, post #4

Wg opisu podanego w linku też nie działa, wogóle to skąd się komuś wzięły takie komendy z osobna pod ks2.0 i ks3.0. Komuś się udało że ruszyło [może] u mnie jednak nie działa. Przez kabel szeregowy [com] udało mi się uzyskać transmisję ale także pod DOS'em z tym że transfer jak dla mnie jest nie do przyjęcia. Przez com'a przykładowy plik 900kb zrzuca się aż 4'45" podczas gdy ten sam plik przez LPT leci w 1'20" !!! Różnica jak widać jest ogromna i dlatego właśnie uparłem się na ten LapLink...

norbert741 -> prosiłem o sensowne odpowiedzi, a jak masz tylko tyle do powiedzenia to lepiej nic nie pisz...

Ostatnia modyfikacja: 12.03.07 08:45
[#8] Re: PC 2 Amiga

@lordbsf, post #7

A próbowałeś z UserPort?
[#9] Re: PC 2 Amiga

@ppill, post #8

UserPort pod XP'kiem to była jedna z pierwszych rzeczy które sprawdzałem. Ale po teoretycznym odblokowaniu portów tym poleceniem pishit krzaczy sam do siebie - czy coś jest podłączone do LPT czy nie i tak jakieś śmieci tam lecą...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem