kategoria: A500
[#1] Rozszerzenie 2 mega pod klapke
Witam chciałem zapytać o podłączenie rozszerzenia Rossmoller do Amigi A500 rev8A pod klapkę 2mega plus podstawka Garego nie wiem gdzie przy Kickstarcie przylutować kabelek może ma ktoś z was fotki jak to zrobić Pozdrawiam
[#2] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #1

A to w ogóle pójdzie na rewizji 8A? Na 6A ten kabelek idzie do zworki JP2, ale to w przypadku Agnusa 8372...
[#3] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #2

Właśnie nie wiem

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:01:48 przez grajek458

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:03:35 przez grajek458

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:04:33 przez grajek458

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:05:04 przez grajek458
[#4] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #3

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:05:55 przez grajek458
[#5] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #4

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:08:26 przez grajek458
[#6] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #5

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:10:01 przez grajek458
[#7] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #6

[#8] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #7

Tak to wygląda
[#9] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #1

Po co dawać to rozszerzenie do Amigi 500 z płytą rev 8, skoro na tej wersji płyty bardzo łatwo zrobić 2 MB chip ram na płycie?
Instrukcja którą znalazłem do twojego rozszerzenia jest co prawda po niemiecku, ale z tego co się zorientowałem nie ma słowa o podpięciu do płyty z Agnusem 8375, a takiego masz w Twojej Ami. Niewykluczone że da się podłączyć i będzie działać, ale to rozszerzenie dedykowane jest starszym wersjom A500, lepiej założyć do jakiejś rev 6. lub starszej, a w Twojej zrobić coś lepszego....
W razie czego służę pomocą w zakresie wykonawstwa, bądź porady :)

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2018 16:17:15 przez wali7
[#10] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@wali7, post #9

Witam mówi Pan że da sie zrobić w tej amidze 2mega na płycie jaki był by to koszt
Pozdrawiam
[#11] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@wali7, post #9

Chyba ze pomoże mi Pan wykonać ten zabieg samemu to będę wdzięczny
[#12] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #11

Tu masz instrukcję jednego z rozwiązań, kolega xangel gdzieś tam w niższych postach wrzucił kompletną instrukcję w pdf:
https://www.ppa.pl/forum/amiga/36788/ram-2mb-w-amiga-500-plyta-8a-1
Ogólnie można zastosować różne kości i zrobić to na różne sposoby, poszukaj w necie, znajdziesz sporo informacji. A zasada jest jedna we wszystkich rozwiązaniach, więc ta instrukcja pdf jest uniwersalna.
[#13] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #12

Dziękuje Bardzo
[#14] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #1

To rozszerzenie nie będzie działać na tej płycie. Miałem, sprawdzałem.
[#15] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@perinoid, post #14

ok Mam jeszcze Amigę z rev6 tam tą kartę włożę i zobaczę czy działa tylko podobno trzeba jakieś ścieżki ciąć okazuje się że Niemiec sprzedając nie powiedział że karta jest po wylaniu baterii
[#16] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@perinoid, post #14

Ale tylko to rozszerzenie czy każde 2 MB ? Ja mam 8A.1 i jakoś nie było problemu z rozszerzeniem 2 MB.
Po zamontowaniu i odpowiednim przylutowaniu kabelków było widoczne 1 MB Chip i 1,5 MB SLOW Ram. Idealne bo chodzi na takiej A500 Wszystko. To co wymaga 1 mb chipu i to co wymaga SLOW/FASTu.OK
[#17] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@viger, post #16

Zgadza się, że chodzi wszystko. Z dyskietek
Mam 6A z 1MB chip i 1,5MB slow i tak faktycznie jest.
Ale już z dysku z whdload bardzo duża część przeróżnych gier nie pójdzie, bo potrzebuje więcej chip. Dlatego jak już się ma 8A.1 to lepiej wsadzić jej 2MB chip i do tego jakiś fast.
[#18] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #17

Hehe Masz 100% racji i tak tez zrobiłem. Przełożyłem rozszerzenie na płytę 6A gdzie mam zwykły kontoler IDE. A na płycie 8A.1 wlutowałem podstawki i demultiplexer + rozszerzenie na procka z IDE i 8 MB co daje 1,5 Chip ramu i 8 MB fastu. WHDLoad chodzi na takim configu bardzo ładnie.
[#19] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@viger, post #18

O, to fajnie, że potwierdzasz, bo ja mam tą swoją 6A właśnie z maksem co się z niej da wyciągnąć, czyli 1MB chip, do tego 1,5MB slow, no i też zwykły kontroler IDE pod proca. I właśnie z tego względu, że nie chodzą gry, to już sobie zanabyłem płytę 8A.1 i będę ją robił dla siebie. A dlaczego masz 1,5MB chip, a nie zrobiłeś 2MB? I czy przy tym 1,5MB chip chodzą Ci już bez problemu wszystkie gry z whdload?
[#20] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #19

Jest bardzo fajny mod do płyty A500+. 1Mx4b mod z użyciem 4 kości. Musisz mieć tylko adapter albo przepajęczyć wyprowadzenia kości.

PS. Mq nie testowałem jeszcze twojego rozszerzenia :D Sorry...
[#21] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #19

Zrobiłem tak bo mod 2 MB na płycie jest dla mnie za trudny. Nie mam aż takich umiejętności w posługiwaniu się lutownicą . Po prostu wlutowałem podstawki w płytę i umieściłem w nich chipy 512 kb i demultiplekser. Dzieki temu mam 1 MB na płycie i 512 kb na rozszerzeniu pod klapką , razem 1,5 chipu. W przyszłości jak mi wpadnie w ręce rozszerzenie pod klapkę 1 MB to może wymienię ale na tą chwile nie widzę sensu bo wszystkie gry WHDLoad teraz chodzą bez problemu. Pamiętaj ze do WHDLoad nie wystarczy sam 2 mb chip. Musisz mieć co najmniej 4 MB a najlepiej 8 MB Fastu ramu.
[#22] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@viger, post #21

W Poznaniu i okolicach masz trochę speców od lutownicy. Myślę, że nie będzie problemu, żeby ktoś zrobił 2MB chip moda. Co masz za roszerzenie? Wichra?
[#23] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@snifferman, post #22

Dokładnej nazwy nie znam ale co w stylu CDTV-FAST-IDE kupione od Mario tu z PPA.
Sprawuje się dobrze. Stabilnie ale nie chcą mi chodzić karty większe niż 1 GB. Według Sysinfo to jest kontroler Oktagon. Niestety nie znam osobiście żadnego Amigowca z Poznania :(
[#24] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@viger, post #16

Witam mogę prosić o fotki albo jak Pan to podłączył
Pozdrawiam
[#25] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #24

grajek458:
nie dam rady dzisiaj bo za chwile idę do pracy. Jutro wrzucę fotki
[#26] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@viger, post #25

ok dzięki śliczne
[#27] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@viger, post #23

@viger: jak to nie znasz z Poznania? Mnie już znasz, właśnie się poznaliśmy (chociaż ja bardziej Atarowiec jestem niż Amigowiec) Tyle, że u mnie zawsze słabo z czasem, a projekty rozgrzebane wiszą ciągle w dłuuuugiej kolejce niedokończonych rzeczy (lub często nawet nie zaczętych).

@snifferman: nie przejmuj się tamtym rozszerzeniem, nie musisz go testować, ja już je przetestowałem i działa, więc spokojnie możesz je sobie trzymać w szafie bez nerwów

Jeszcze dopytam o ilości pamięci:
1. Czy na 2MB chip i 4MB fast już wszystko z whdload pójdzie?
2. Jaką różnicę robi w tym 4MB lub 8MB fast?
3. Czy mając chip i fast a nie mając w ogóle slow jest jakieś ryzyko, że nie pójdzie coś co wymaga slow, czy fast zastępuje wtedy całkowicie wymagania dotyczące slow?

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2018 13:20:09 przez Mq
[#28] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #27

Tak po krótce z tego co mi się przytrafiło (inni z pewnością mają większe doświadczenia):
ad. 1 CHIP 2MB korzystne jest dla gier, które wymagają jej więcej pamięci graficznej - np. The Settlers, bo Hired Guns przy 1MB CHIP + 2MB FAST działa tak samo jak przy 2MB CHIP (dodatkowe efekty dźwiękowe), Mortal Kombat II.
ad 2. Przy WHDload przy 4MB a 8MB FAST przypuszczam, że różnicę odczujesz na 8MB jeżeli włączone będzie PRELOAD - czyli obrazy dyskietek będą na początku zaczytane do pamięci FAST, jeżeli wyłączone to na 4MB możesz nie odczuć większej różnicy.
ad.3 Kiedyś jakieś stare gry miały problem jak np. na płycie 8A.1 zworki były ustawione 512KB + 512KB pod klapkę = 1MB CHIP zamiast 512KB CHIP + 512KB SLOW, ale to raczej były całkiem stare tytuły.
[#29] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@Mq, post #27

Mq: To bardzo miłe słowa. Tak naprawdę to znam Tu na PPA wielu Amigowców mimo wszystko jednak tylko z PPA a nie osobiście. U mnie tez wiele projektów leży w szufladach i komodach i nie wiem kiedy się za nie wezmę z braku czasu. Co do Atari to kusi mnie od wielu lat żeby wzbogacił moją kolekcje ale to chyba nie ma sensu bo te sprzęty są bardzo do siebie podobne.

Na 2 mb Chip i 4 MB powinno już wszystko śmigać. Wcześniej w mojej A1200 miałem 4 MB i jakoś problemu nie było. Na 8 MB jest większa pewność ze nic się nie będzie czkało.
Jak będziesz miał Workbencha zapakowanego różnymi bajerami to po załadowaniu może się
okazać ze z 4 mb zostało ci 2 MB wolnego Fastu a wtedy to już trochę mało dla WHDLoad.
Co do ostatniego pytania to są gry i programy które wymaga tej pamięci ale jest ich mało i zazwyczaj są stare. Te nowsze potrafią wykorzystać tak samo pamięć fast jak slow.
[#30] Re: Rozszerzenie 2 mega pod klapke

@grajek458, post #24

Widok ogólny

Rozszerzenie Pamięci o dodatkowe 2 MB w konfiguracji
1 MB Chip i 1,5 MB Slow. Podłączenie zworki JP2.
Pin nr 2 jest podłączony do podstawki pod GAREGO.
Piny 1 i 3 muszą być rozlutowane/przecięte.

Podłączenie zworki JP8.
Przewody podłączamy zgodnie z opisem na podstawce pod
Garego . JP8L do lewego Pinu , JP8R do prawego.
W tym przypadku pin nr 2 (środkowy) musi łączyć się z pinem JP8L.
Fabrycznie są one połączone.

Podstawka pod układ GARY.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem