[#1] Wieza i pcmcia
mam pytanko czy istnieje jakas inna metoda uzycia lacza pcmcia poza kontowka ? jezli slyszeliscie cos na temat alternatywnego rozwiazania to chetnie poslucham bo nie stac mnie ;) na kontowke ;)
[#2] Re: Wieza i pcmcia

@SzaryWilk, post #1

Zrobic dziurę w obudowie i stoliku na którym Amiga stoi.
Nie zartuję, ja tak mam właśnie zrobione.

[#3] Re: Wieza i pcmcia

@SzaryWilk, post #1

Ja wymysliłem (ale nigdy nie wypróbowałem praktycznie, nie wiem czy jest to wykonalne) ;) - wylutować złącze PCMCIA z płyty i po delikatnym wygięciu styków wlutować je pod kątem prostym do płyty.
[#4] Re: Wieza i pcmcia

@SzaryWilk, post #1

Kup za kilka groszy (na giełdzie albo na allegro).

- kawałek taśmy od HDD

- jakąkolwiek kartę PCMCIA (żeby wyciągnąć z niej złącze)

- jakąkolwiek martwą płytę główną po laptopie (żeby wyciągnąć z niej "grzebień" PCMCIA)

I z tych trzech części możesz zmajstrować sobie elegancki przedłużaczyk, który zastąpi ci kątówkę.
[#5] Re: Wieza i pcmcia

@Grygus, post #4

Masz pomysł a'la Adaś Słodowy, ale ok. A tak na poważnie to można przełożyć płytę Amigi do jakiejś odpowiednio głębokiej obudowy pc złączem PCMCIA do tyłu i wyciąć z tyłu otwór na kartę aby wystawała, problem jest tylko z podłączeniem wszystkich portów tylnich Amigi jako że trzeba je przedłużyć i wyprowadzić na śledziach, poza tym będzie też problem przy ewentualnej instalacji np. mediatora i kart PCI, ale dla Ami z samą kartą turbo ewentualnie BPPC+BVision będzie ok. OK
[#6] Re: Wieza i pcmcia

@Grygus, post #4

Dokladnie, troszke grzebania i przedluzacz pciamcia gotowy.

[#7] Re: Wieza i pcmcia

@wali7, post #3

W sumie chyba nie trzeba wylutowywac calego pciamcia - wystarcza 3 rzedy -> 4-ty sie wygnie o 90' i wlutuje ponownie to co jest luzem.

[#8] Re: Wieza i pcmcia

@SzaryWilk, post #1

ja mam dziure w dole obudowy i wyższe podstawki, poza tym karta byla specjalnie kupowana bez kabelka tylko z taką wypustką co się w nią wsadza kabel sieciowy

[#9] Re: Wieza i pcmcia

@wali7, post #3

Ja sprobowalem wylutowania - wkurzala mnie karta + kable wystajace z lewej strony desktopa. Obrocilem oryginalne gniazdo o 180 stopni i teraz jest wszystko zgrabnie wewnatrz :)

Postepowanie bylo nastepujace: wycialem i wylutowalem resztki oryginalnego portu; na jego miejsce wlutowalem gniazdo wydlubane z "napedu" PCMCIA do standardowego PC - swego czasu wpadl mi taki w lapki. Widzialem je rowniez na allegro - wersja ISA jest dostepna za kilka zlotych. Gorne gniazdo ma dlugie piny do lutowania, przez co mozna je latwo obrocic.
[#10] Re: Wieza i pcmcia

@Kiv_Master, post #5

Ja mam wlasnie tak zrobione.

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 02:20
[#11] Re: Wieza i pcmcia

@wali7, post #3

Ja mam tak wlasnie zrobione.

Jako ze pracuje w firmie elektronicznej to mam dostep do profesjonalnych "pistoletow" do odsysu. Mozliwosc odpalenia sciezek od laminatu malo prawdopodobna. precyzja odessania idealna, wszystko czysciutkie i jak nigdy nie lutowane :).

Dzieki temu moje gniazdo pcmcia siedzi pionowo w plycie glownej.

pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 15.03.07 00:01
[#12] Re: Wieza i pcmcia

@ZimA, post #11

Pionowo? Znaczy się w obudowie tower gdy płyta amigi jest w pionie, to karty PCMCIA są poziomo?

Mógłbyś pokazać jakies zdjęcia?

[#13] Re: Wieza i pcmcia

@Prince, post #12

pcmcia pionowo do plyty glownej, czyli pod katem 90 stopni

[#14] Re: Wieza i pcmcia

@ZimA, post #13

Zastanawiam sie tylko po co? Nie lepiej juz jednak kupic uzywana katowke za 100 lub samemu taka zmajastrowac?
[#15] Re: Wieza i pcmcia

@Andrzej Drozd, post #14

bo 100 zloty to jakas poj@!#$!@# cena.

a latwiej profesjonalnie przelutowac, niz dlubac z czyms innym ;)

[#16] Re: Wieza i pcmcia

@vi-bee, post #10

WOW!

[#17] Re: Wieza i pcmcia

@11MASTEr, post #16

[#18] Re: Wieza i pcmcia

@ZimA, post #15

Faktycznie chora cena...
Pamiętam jak kiedyś na giełdzie we Wrocławiu facet zaśpiewał sobie za przejścówkę IDE 2.5" -> 3.5" 60 zł.
Kilka dni potem miałem już taśmę 3.5" przylutowaną do złącza 2.5".
Niech żyje Adam Słodowy :]
[#19] Re: Wieza i pcmcia

@SzaryWilk, post #1

Witam, sam mialem problem z kątowką i rozwiązalem w ten sposob http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=40899&t=40899 Pozdrawiam Leszeksas
[#20] Re: Wieza i pcmcia

@Prober, post #17

Prober pomysl latwy i skuteczny OK
Zastanawiam sie czy mozna przylutowac kabelki do tego niby gniazda w tej sieciowce, a z drugiej strony dolutowac je do gniazdka na sledziu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem