[#1] Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF
Witajcie,mam mały problemik a mianowicie mam A 1200 i...nie mam systemu na dyskietkach:(,mam za to WB 3.1 w adf na laptopie,w jaki sposób zgrać system na HDD Amigi .....pomóżcie... :(

[#2] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@lucky770, post #1

Przyszło mi do głowy, że możesz podłączyć dysk z Amigi do laptopa i wykorzystać emulator WinUAE do stworzenia wirtualnego dysku amigowego, który fizycznie będzie odpowiadał owemu twardzielowi z Amigi. Wtedy zainstaluj tam system z adf-ów (cały czas pod emulatorem) i przełóż dysk z powrotem.
Nie mam pojęcia, czy to zadziała!

P.S.
Tytułem poprawności antypirackiej: jako że masz Amigę, masz prawo do legalnego korzystania z systemu WB (w wersji sprzedawanej z tą Amigą).

[#3] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@lucky770, post #1

Pod Linuksem da się zamontować amigowy dysk (również w trybie odczyt/zapis, ale z wyłączeniem formatu Directory Cache).
Problem tylko taki, że nie nagrasz RDB, nie przy pomocy standardowych linuksowych narzędzi.
Ale nie znaczy że się nie da: ftp://sunsite.unc.edu/pub/linux/system/misc/amiga-fdisk-0.04.tar.gz

Obraz dyskietki zamontujesz tak:
mount plik.adf punkt_montowania -t affs -o loop
A dysk tak:
mount /dev/nazwa_urzadzenia punkt_montowania -t affs
[#4] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@lucky770, post #1

Amiga ma jakiś system (na HDD, czy szczątkowy chociaż na dyskietkach), czy jest "goła" i żebrze o dyskietke?

Jeśli masz gołą Ami to niestety musisz poszukać jakiejkolwiek dyskietki, która pozwoli Ci uruchomić okno Newshell/Cli na Amidze, oraz obsłużyć FAT (CrossDos). Bedziesz mógł czytać dyskietki z pc (720 KB) w stacji Amigi i takim sposobem przenieść potrzebne Ci oprogramowanie do obsługi Sernetu (z Aminetu).
Potem już łatwo:
- połączyć komputery kablem szeregowym (łatwy do zrobienia)
- uruchomić oprogramowanie, które pozwoli Ci przegrać ADFa z pc do RAM: a z RAM: transdiskiem na dyskietke

Zabawy co niemiara, ale sporo sie nauczysz i bedziesz miał satysfakcje :)

Ostatnia modyfikacja: 13.03.07 01:30
[#5] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@Skotos, post #4

A najłatwiej - ponieważ do każdego modelu Amigi był dedykowany odpowiedni system - poprosić amigowca mieszkającego w pobliżu, aby Ci takowy przegrał. W tym przypadku nie jest to piractwo, ponieważ w cenie każdego modelu Amigi jest odpowiedni system, a więc gdy padną oryginalne dyskietki można używać kopi.

[#6] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@lucky770, post #1

Opcji jest wiele, ale nie wiemy co masz w Amidze i jakiego masz laptopa. Najlepiej jakbys miał w laptopie nagrywarkę, a w Amidze CD. Albo jakbyś miał w Amidze gęstą stacje dysków, ale znowu nie wiadomo czy masz stację w pc... W każdym razie jak już uda Ci się przenieść adf na Amigę to już z górki, adfblitzer i jakiś program do dms.

[#7] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@Skotos, post #4

Można bez kabla.
"A De Efa" dzielisz jakimś narzędziem typu "join split", nagrywasz na dyskietkę w pc (720kb) i na dwa razy przenosisz bez problemu na Amigę.

[#8] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@Prince, post #7

Mozna tez spakowac "A De eFa" zipem. Najczesciej plik bedzie mniejszy niz 720kb.
Rozpakowac zipa "w locie" mozna programem TransADF
[#9] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@Norbert, post #8

to juz lepiej adf przerobic na dms pod winuae , odpadaja problemy z pojemnoscia dyskietki dd
[#10] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@kutafon, post #9

Tylko kolega wciaz nie ma zadnego systemu pod Ami. Poki co niczego nie odpali, poki nie dostanie jakiejs bootujacej sie dyskietki. Chocby z okrojonym WB, obsluga pecetowych dyskietek 720 kB i wspomnianym DMSem.
Tak wiec trzymajacie w szafie, przynajmniej dwie ratunkowe dyskietki z obsluga CD ;)
[#11] Re: Co zrobić gdy mam WB 3.0 w ADF

@Andrzej Drozd, post #10

Najlepiej kupić dyskietki z WB na efunzine :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem