kategoria: A1200
[#1] Pad klawiatury w A1200
Cześć!

W dopiero co kupionej na Allegro Amidze 1200 klawiatura padła 3-etapowo :)

1. Po pierwszym włączeniu nie działał tylko środkowy rząd klawiszy (ten od litery A).
2. Po drugim działał już TYLKO nienumeryczny klawisz 2.
3. Po trzecim nie działał żaden klawisz.

Zrobiłem tylko tyle, że na długości 2 mm oddzieliłem podłoże plastikowe od ścieżek przewodzących na taśmie klawiatury i próbowałem podłączyć odwracając sam zacisk plastikowy (nie taśmę), tak żeby dociskała do złącza przeciwną stroną; na razie zero efektu, ale być może dlatego, że złącze po prostu z tej drugiej strony nie ma działać...

Moje pytanie brzmi: czy jest sens ciąć dalej taśmę i odsłaniać ścieżki (z właściwej strony), czy mogło paść coś innego? Jak dalej diagnozować?
[#2] Re: Pad klawiatury w A1200

@podstawek, post #1

Podstawowe pytanie: kondensatory wymienione?
[wyróżniony] [#3] Re: Pad klawiatury w A1200

@podstawek, post #1

Ostatnio też miałem problem z klawiaturą. Przyciski raz działały raz nie. U mnie pomogło odcięcie ok 3-4 mm taśmy. Teraz wszystko działa.
[#4] Re: Pad klawiatury w A1200

@Bartek2075, post #2

Dopiero kupiłem ten komputer, ale o ile widzę kondensatory nie były wymieniane.
[wyróżniony] [#5] Re: Pad klawiatury w A1200

@podstawek, post #1

Tak jak radzi przedmówca:
1) Odetnij troszkę taśmy na samym końcu
Jak to nie pomoże, to:
2) Wymiana membrany
[#6] Re: Pad klawiatury w A1200

@podstawek, post #1

Godzina później, 5 mm taśmy mniej, klawiatura działa :)

Dziękiuję wszystkim.

ProTip dla potomnych: taśma musi być odcięta bardzo równo, a każda ścieżka oczyszczona pardzo dokładnie i wyczyszczona spirytusem. Jeden zabrudzony lub wyszczerbiony styk i cała klawiatura może wydawać się padnięta.
[#7] Re: Pad klawiatury w A1200

@Bartek2075, post #2

Teraz na takie objawy wymienia się rezystory, kondensatory wymieniało się do końca 2017pomysł

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2018 16:10:50 przez polutuje
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem