[#31] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #30

System szuka lokalizacji(nie miejsca na dysku a wersji językowej komunikatów) komendy mount w progdir: (katalogu z którego uruchomiono mount) i tam go nie znajduje ale w kolejnej linijce widzisz że znajduje ją w katalogu locale:catalogs/polski/sys/ więc wszystko gra. Nie o to chodzi.
[#32] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #30

Właśnie eksperymentowałem z moją A1200 i wyskakuje mi identyczny błąd 'cardreset failed returncode 10' gdy mam podłączone rozszerzenie pamięci z 8meg na pokładzie (z 4mb działa bez problemu). Chodzi o to że zakres adresowania pamięci dla PCMCIA jest nadpisywany przez pamięć karty.

$00600000 do $009FFFFF zakres PCMCIA
$00200000 do $009FFFFF 8MB na rozszerzeniu pamięci

jak widzisz zakresy się pokrywają i pewnie dlatego cardreset wywala błąd (nie znam się na ASM ale w kodzie widać że wyskakuje błąd gdy nie może otworzyć card.resource i cardisk.device potrzebnego do obsługi PCMCIA a one właśnie sobie siedzą pod adresami $00208548 i $00209F53 czyli w przedziałe który być może blokuje twoja karta turbo).

Tylko to wcale nie wyjaśnia dlaczego czytnik nie działa gdy nie masz nic podłączonego(??).

Uruchom sysinfo (na aminecie), kliknij memory i napisz jaki jest początkowy i końcowy adres pamięci FAST w twoim przypadku.

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 15:41
[#33] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #32

Poczatkowy $68000000 end address $68f7ffff
[#34] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #33

Aż tak daleko?! (u mnie apollo alokacje zaczyna od $01000000 czyli po pierwszych szesnastu megabajtach u ciebie po pierwszych 1664 mega ;). Chyba za dużo tych cyferek). Nie jestem ekspertem ale jeżeli te dane są prawidłowe to na pewno nie ma tutaj konfliktu.
[#35] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #34

przepisalem to z sysinfo ...no to jestem znowu w d....
[#36] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #35

Nie mam już specjalnie innych pomysłów
[#37] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #36

Proponuje spreparowac dyskietke startową z wymaganymi plikami do obslugi czytnika.
Jesli na niej odpali sie CF, to prawdopodobnie masz cos namieszane w systemie na HDD.
[#38] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #36

moze ktos jeszcze ... ciekawe czy ktos mial jeszcze taki problem... moze ma tu zaczenie wersja plyty badz wersja romów?
[#39] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Norbert, post #37

tak zrobie i zobaczymy
[#40] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Norbert, post #37

z dyskietki workbench3.1 to wogole nie chce mi statowac wyskakuje zwykly ekran... tzn nie wchodzi do wb mam cos takiego: Amiga rom operating system and libraries copyright c 1985-1992 Commodore-Amiga, inc. 1> i tu mozna pisac . Moze trzeba odlaczyc twardy dysk ? Po wymontowaniu dysku pojawia sie ten sam ekran czyli amiga rom operating ... wpisuje loadwb i mam wb na tapecie. Nadal nie widzi czytnika! Przekopiowalem potrzebne pliki cf0: do tej dyskietki tak jak bym to robil na hd . Z tym ze teraz to nawet nie widze w wb ikonki cf0: w katalogu devs:dosdrivers/ a w shellu jak sobie podgladam katalog to jest .

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 18:03

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 18:17
[#41] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #40

Może dyskietka nie ma zapisanego bootblocka. W shellu wpisz 'install df0:' powinno pomóc.
[#42] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #26

Przed chwilą wetknąłem do mojej A1200 pożyczoną kartę Toshiby i niestety mam ten sam numer. PrepCard pięknie wyświetla informacje o karcie i na tym współpraca tej karty z moją Ami się kończy :(
[#43] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #41

nic sie nie dzieje po wpisaniu tego polecenia
[#44] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@APC74, post #42

no tak tyle tylko ze jaj mam 2 rozne karty i zadna z nich nie dziala (dziwne ze w A600HD dzialaja obydwie)
[#45] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #43

Po resecie także?
[#46] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #45

po resecie takze
[#47] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #46

czyli w mojej a1200 (i nie tylko mojej) nie mam mozliwosci uzywania kart cf ?

[#48] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #47

Mozesz podeslac tą dyskietke startową ze sterownikami i patchami do czytnika kart CF?
Wydaje mi sie ze cos wykonujesz niewlasciwie w przypadku A1200, ktora potrzebuje patchy aby poprawic dzialanie PCMCIA.
[#49] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #47

Spróbuj jeszcze tego.
Niedawno stworzyłem mały zestaw umożliwiający uruchomienie pakietów ClassicWB (http://classicwb.abime.net/) z karty CompactFlash bez potrzeby ich instalacji na dysku twardym. W skrócie polega to na tym że startuje się z dyskietki na której oprogramowanie instaluje urządzenie CF0: w systemie i następnie dodaje do urządzeń systemowych plik HDF (pliki wykorzystywane w emulatorze WinUAE jako wirtualne dyski twarde) z zainstalowanym pakietem ClassicWB i uruchamia umieszczoną tam sekwencję startową.
Aby to zadziałało musisz:

Sciągnąć któryś z tych pakietów (dla twojej konfiguracji polecam FULL bądź ADVSP)
http://www.4shared.com/file/12132126/f6ad5fbc/cf_ClassicWB_ADVSP.html
http://www.4shared.com/file/12133616/60737d9f/cf_ClassicWB_FULL.html
http://www.4shared.com/file/12134444/6d590421/cf_ClassicWB_LITE.html

i poczekaj chwilę zanim skończę pisać kolejne kroki instalacji ;)
[#50] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #49

W pakiecie znajdziesz plik ADF. Nagraj go na dyskietkę amigową i wystartuj z niej komputer. Po pewnym czasie powinien wyskoczyć komunikat że nie może otworzyć pliku hdf na urządzeniu CF0:. Oznacza to że CF0: działa.

Albo jeszcze prościej. Sciągnij pakiet LITE i nagraj ADFa. Wystartuj Amigę przytrzymując oba klawisze myszki i wybierz boot without startup-sequence. Gdy pojawi się okienko shell'a wpisz odpowiednio:
CardReset
CardPatch
mount cf0:
cf0:

jeżeli ostatnia komenda nie zwróci błędu znaczy się że własnie wszystko działa jak należy.

Tu jest link tylko do tej dyskietki byś nie musiał sciągać całego pakietu:
http://www.4shared.com/file/12266856/772b987d/cf_Boot_LITE.html

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 21:44
[#51] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #50

zrobilem jak napisales i nie wyskoczyl blad. tzn. nagralem .adf'a lite wsadzilem do stacji dyskietek i zbootowalem przytrzymujac 2 przyciski myszy. Wybralem opcje i zbootowal ponownie. Wpisalem polecenia i nie wywalilo bledu.

[#52] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #51

To znaczy że zamontowałeś CF0: :) dograj polecenie DIR z C: do katalogu c/ na tej dyskietce i zrób wszystko jeszcze raz a po ostatnim poleceniu ( cf0: ) wpisz po prostu 'dir'. Powinna pokazać się zawartość karty CF.

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 22:37

Ostatnia modyfikacja: 14.03.07 22:38
[#53] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #52

ok po wpisaniu w shell'u dir cf0: wszystko gra jak ta lala :) DZIEKI WIELKIE za okazana pomoc !

[#54] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #53

Nie ma sprawy. Przegraj pliki z odpowiednich katalogów na dyskietce na partycję systemową (l/fat95, devs/dosdrivers/cf0, etc.) i powinno już działać po wystartowaniu z HDeka.
[#55] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@ppill, post #54

Padl mi dysk :( Chyba elektronika bo nie kreci tylko trzeszczy :) w miejscu . Instaluje juz nowszy wiec zabawa od poczatku :(

Ostatnia modyfikacja: 16.03.07 14:45
[#56] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #55

Po przekopiowaniu odpowiednich plikow z paczki fat95 do katalogow c,l,devs; pliki nadal sa ucinane a wypalone plyty na pc po wlozeniu do amigi sa "puste" pod wb a w cli pliki widac... Co mam zrobic aby pliki byly widoczne pod wb ?

[#57] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #56

Jeżeli rozmawiamy o wb to on nie widzi plików (domyślnie) które nie mają ikonek (pliki .info). Jeżeli chcesz zobaczyć to pod wb to z górnej belki wb wybierz: Window->Show->All Files. Jeżeli masz zainstalowane WFMH Locale PL to wystarczy nacisnąć kombinację prawa Amiga+]. Co do operacji na plikach to zamiast kopiować coś pod WB to polecam Filemastera 3. Mały i skuteczny programik, a można z niego wykrzesać cuda.

Pozdrawiam

[#58] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #56

PrzemasIII napisał(a):

> Po przekopiowaniu odpowiednich plikow z paczki fat95 do
> katalogow c,l,devs; pliki nadal sa ucinane a wypalone plyty na
> pc po wlozeniu do amigi sa "puste" pod wb a w cli pliki
> widac... Co mam zrobic aby pliki byly widoczne pod wb ?
>
FAT95 obsluguje TYLKO nosniki w formacie FAT. Do odczytu dlugich nazw z plyt CD uzyj odpowiedniego cdfilesystemu (np. Allegro, CacheCDFS)
[#59] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@Red_Bullet, post #57

a dlaczego pomimo przegrania plikow fat95 odpowiednio do c,devs,l nadal obcina mi nazwy plikow (nawet po reboot'cie)...

[#60] Re: Fat95 Brak odpowiedzi instalatora

@PrzemasIII, post #59

Na jakim nosniku obcina Ci nazwy plikow?
Czy w mountliscie podmieniles wpis przy filesystem na FAT95?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem